Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Kermaul

Polat Aydin

Ata dede çayırı: Her çiftçi ailesinin arazisi içinde bir sevilen yeri vardır. Bizim ailenin vazgeçilmezi Kermaul'dur.

Eskilerimizin hikayeleri hep onun üzerinedir. Hep on arabalıktır derler. Ancak dokuzu yukarı geçtiğini ben görmedim. Babam yakınırdı. Büyük yapıyorsunuz yığınları diye. Sonra anlattığına göre, o kocaman çayırı dedemler üç kişi biçmişler. Babamlar denemiş. Aslan Pehlivan, halamın beyi Kibar çavuş ve babam. Atlarla gitmişler. Sabahlık yemeğini babaannem Susuz kışladan getirmiş. Hep kalabalık ırgat(imece) bekleyen ninem. Çağırın arkadaşlarınızı. Bakın epeyce de yer biçmişsiniz. Acıkmış olmalısınız. Bırakın tıpanları. Buğda gevreği getirdim size.

Derken üçü funğarın başında yer sofrasına otururlar. Aslında kaybedecek hiç zamanları yoktur. Acele ile yerler. Nine uyarır. Arkadaşlarınız?.. Yok kimse der babam. Yine bakınır. Yaşlı kadın. Mşallah der. İşin ciddiyetini kavrar. Derken onlar bu işi başarır.

Babamdan sonraki kuşak biz denemedik. Hep niyet ettik. Ama bir türlü o işlem gerçekleşmedi. İyi de tırpan sallardık. Nedeni meçhul. Olmadı bir türlü. Nasp herhalde.

Kermaul başlıbaşına İlkbahar'dan hasat zamanına kadar üzerinde durulan; Korukla beraber su kanalları yenilenen; Taşı, çalısı çırpısı temilenen ve çok hizmet edilmesi gereken bir yer.

Yaz boyu suyu kontrol edilir. Arasıra dinlendirilir. Hasat zamanı sanki eğlenceye gidilirdi. Akrabayı tahlukattan kızlar, geçler, gelinler herkes herkes gelir. Şenlik şaka gırıla gider. Özellikle kendiliğinden sırf eğlenmek için gelenler bile olmuştur. Kendim bizzat yaşadım. Çünkü: Hem düz, hem otu çok. Zevk veriyor.

Kermaul çayır bize istediğimizi veriyor. Büyüklerimiz; Bereket versin. Mahsul byılda iyi derlerdi. Böylece her yıl tekrarlanıp dururdu. Şimdi bizler yadellerdeyiz. Kermaul nasıl bir serüven yaşar bilemem. Yad ettikçe iç çekerim. Yüreğim kabarır. Ağlamaklı olurum. Yoksa o ve onun gibi daha ne yaşan mışlıklar vardı. Hiçbiri yok. Sonsuza kadar yok. Artık belli ki o yerde bize rızık yok. Yaşanmışlıklarla yaşamakla yetiniyorum. Bencillik olur. Yetiniyoruz.

28/07/25007 POLAT AYDIN

Bu İçerik 16707 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi