Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

”Olmaya Devlet Cihanda, Bir Nefes Sihhat Gibi”

Ayşenur Şahan

Başlığa baktığımız zaman sağlıkla ilgili olduğu hemen anlaşılmaktadır. Guatr konusunu araştırdım bu gün. Derlediklerimi sizinle paylaşmak isterim.Buyrun beraber okuyalım:

Türkiye Ana Çocuk Sağlığı Vakfı (TAÇSAV) Başkanı Doç. Dr. Hasan Acar, Türkiye'de yaklaşık 6 milyon guatr hastası olduğunu belirterek, "Ülkemizde her 10 kişiden biri Guatr sorunu yaşıyor" dedi.

Doç. Dr. Acar, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, her 10 Guatr hastasından 1'inde, ameliyatı gerektiren "Zehirli Guatr" bulunduğunu kaydetti. Guatr hastalığının en büyük nedeninin kalıtım olduğunu belirten Doç. Dr. Acar, bunun dışında iyot eksikliğinden kaynaklanan guatrların da yaygın görüldüğünü belirtti. Türkiye'de guatr kanserinin de hızla arttığı uyarısında bulunan Acar, "Özellikle tek modüllü guatrlarda kanser olma riski yüksektir. Bu nedenle derhal ameliyat edilmeleri gereklidir. Erken dönemde ameliyatla tedavide başarı şansı yüzde yüzdür" diye konuştu.

Guatrın, çarpıntı, sinirlilik, ani kilo kaybı, saç dökülmesi, devamlı ishal gibi şikayetlerle kendini gösterdiğini anlatan Doç. Dr. Acar, kısa süreli ilaç tedavisiyle zehri kontrol altına alındıktan sonra yapılan operasyonun en iyi tedavi yöntemi olduğunu ifade etti. Guatr hastalığının aile arasında "genetik geçiş"le sürdüğünün görüldüğünü belirten Acar, hastalığın en fazla bayanlarda tespit edildiğinin altını çizerek, "Türkiye'de guatr hastası sayısı 6 milyonu geçti, bu her on kişiden birinin, hastalığın pençesine düştüğünü gösteriyor" şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın "iyotlu tuz satılması" yönünde başlattığı girişimlerin olumlu sonuç verdiğini vurgulayan Acar, alınan karar gereğince Türkiye'de artık sadece iyotlu tuzların satıldığını belirtti. Acar, kara lahananın guatra neden olduğu yönünde yaygın inanışların olduğunu da hatırlatarak, "Karalahananın en fazla tüketildiği bölge Karadeniz'dir. Bir kişinin guatr olması için günde 4 kilogramdan fazla karalahana yemesi gerekir. Bu da neredeyse mümkün değildir" dedi. Guatr hastalığı konusunda dünyanın en tecrübeli ülkesinin Türkiye olduğunu belirten Doç. Dr. Hasan Acar, "Amerika'da bir hekim ömrü boyunca 100 guatr ameliyatı yaparken, Türkiye'deki hekimler en az bin ameliyata giriyor" diye konuştu. Acar, kendisinin şimdiye kadar bine yakın guatr ameliyatı gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi. Şu üç şeyin kıymetini kaybetmeden bilememiz gerek.

Başımız sıkışmadan boşa geçen zamanın,
hasta olmadan sağlığımızın ve
ölüm gelmeden hayatımızın...
Sağlık dolu günler sizlerin olsun..

DERLEYEN:Ayşenur ŞAHAN/01.03.2006

Bu İçerik 476 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi