Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Önce sağlık...

Ayşenur Şahan

Güneş çarpmasına dikkat

Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, güneş yanığı ya da sıcak çarpmasının vücudun ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına neden olduğunu belirterek, bu durumun ölümle sonuçlanabileceği gibi vücutta kalıcı zararlar bırakabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kurtoğlu, hava sıcaklığının sağlığı olumsuz yönde etkilediğini, güneş ışınlarının da özellikle ciltte yanıklara, kurumaya ve kansere neden olabildiğini söyledi.

Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte vücutta su kaybının meydana geldiğini kaydeden Kurtoğlu, aşırı sıcaklardan çocuklar, yaşlılar, tansiyon, şeker, kalp ve akciğer hastaları ile değişik deri hastalığına yakalananların daha çok etkilendiğini kaydetti.

Dikkat edilmediği takdirde güneş yanıklarının ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken Kurtoğlu, şu bilgileri verdi: ''Güneşe maruz kalan kişilerde, sıcakta oynayan çocuklarda, uzun yol yürüyenlerde, ateşin yükselmesi, terlemenin azalması, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, iştahsızlık, bayılma şeklinde güneş çarpması görülebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ölüme neden olabilmekte ya da vücutta kalıcı hasarlar oluşturmaktadır. Bu tür olumsuzluklardan korunabilmek için güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında ışınlardan kaçınılması gerekir.''

''SICAK ÇARPMASINA DA DİKKAT''

Güneş yanıkları kadar sıcak çarpmasına da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kurtoğlu, bu tür durumlarda gölge ve serin yerlere geçilmesi gerektiğini anlattı. Özellikle öğle yemeklerinde öğle yemeklerinde yağlı, tuzlu ve kuru yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini, bunların yerine hafif yiyecekler tercih edilip bol sıvı alınmasını tavsiye eden Kurtoğlu, şöyle devam etti:

''Ultraviyole ışınlarından koruyan gözlükler kullanılmalı, gözlerde ağrılı kızarıklar olması durumunda hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. İnce, açık renk ve bol giysiler giyilmesi, dışarı çıkarken geniş kenarlı şapkalar takılması, estetik amaçlı kullanılan solaryum uygulamalarının hekim önerisiyle yapılması, porfiri, kanser, kemoterapi hastaları ve değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özen göstermesi gerekir.''

Kurtoğlu, ozon tabakasındaki delinme nedeniyle düşük dalga boylu ultraviyole ışınlarının filtre edilmeden dünyaya ulaştığına vurgu yaparak, uzun süre güneş altında kalmanın cilt hastalıkları ve cilt kanserini geliştirebileceğini bildirdi.

''YOĞURT VE KREM SÜRMEYİN''

Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde koruyucu bir güneş kremi sürülmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Kurtoğlu, güneşlenme sonrasında oluşabilecek yanıklarda kesinlikle yoğurt ile hekime danışmadan krem kullanılmamasını isteyerek bu tür durumlarda soğuk kompres uygulanmasını tavsiye etti.

Derleyen: Ayşenur Şahan/03.06.2006

Bu İçerik 501 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi