Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Önce sağlık II...

Ayşenur Şahan

Sağlık için iyotlu tuz

Uşak Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, iyotlu tuz kullanımını tüm topluma yaygınlaştırmak, toplum bilincini artırmak için Haziran ayının ilk haftasının ''İyot Yetersizliği Hastalıkları Haftası'' olarak belirlendiğini söyledi. Taşçı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''yiyecekler ve içilen su ile alınan iyodun, yaşam için çok önemli minarelerden biri'' olduğunu belirterek, günlük iyot ihtiyacının yüzde 90'ının gıdalardan, yüzde 10'unun ise içme suyundan karşılandığını kaydetti.

İyodun tiroit bezinden hormon salgılanması için çok önemli olduğunu ifade eden Dr. Taşçı, yeterli oranda iyot alınmamasının çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğine dikkati çekti. Taşçı, şöyle konuştu:

''Gebelikte, iyot eksikliği anne karnındaki bebeğin hem beyin hem de beden gelişimini olumsuz etkiler. Gebelikte iyot eksikliği düşüklere, ölü doğumlara ve bebeğin özürlü doğmasına, bebeklerde zeka geriliğine ve cüceliğe sebep olur. Çocukluk ve gençlik döneminde iyot yetersizliği bedensel ve zihinsel gelişme geriliğine neden olmaktadır. Yetişkinlerde ise iyot eksikliği guatrın yanı sıra beden ve zihin fonksiyonlarında dengesizliklere ve bozukluklara yol açmaktadır.'' Günlük iyot kullanımının erişkinlerde en az 50 mikrogram, ortalama 100-300 mikrogram, en fazla bin mikrogram olduğunu ifade eden Taşçı, günde 5-15 gram tüketilen iyotlu tuz ile ortalama 150 mikrogram iyot alındığını, bu miktarlarda kullanılan iyotlu tuzun ise sağlığa zararlı olmadığını belirtti.

İyotlu tuzun iyot içeriğini kaybetmemesi için serin, kuru ortamlarda, ışık geçirmeyen ağzı kapalı kaplarda saklanması gerektiği belirten Taşçı, yemeklere konulan tuzdaki iyodun pişirme ile kayba uğradığını, bu nedenle yemeklere piştikten sonra tuz konması gerektiğini söyledi.

DERLEYEN :Ayşenur ŞAHAN/03.06.2006

Bu İçerik 516 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi