Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Şavşat İlçemiz ve Anne Baba Evlat İlişkisi

Ayşenur Şahan

Ne hazindir ki moda olan bir acımasızlığa yavaş yavaş Şavşat ilçemizde ayak uydurmaya başladı.Önceleri büyük aileler vardı. Anne baba, oğul gelin, torun, hepsi bir arada, oysa şimdi bunun yerini çekirdek aile aldı.Anne baba ve çocuk! Çocuklar da yok artık, çocuk var. Giderek yanlızlığa yelken açmış gidiyoruz. Günümüz Avrupa sında anne baba yanlızlığın en büyük acısını yaşıyor. Yaşlanan insanlar, ya yaşlılar yurduna veya sokaklara terk ediliyor.

Evet ülkemizde bu konuda Avrupa yı taklide başladığı için evlenmeye karar veren gençlere ilk önce şart olarak ‘ben kayın valide, kayın peder istemiyorum” oluyor.Sanki o evlat yerden bitme mantarmış gibi, anneden babadan koparılıyorlar.Bunu yapmaya belki de zorlanıyor kişi, çünkü yeni yapılan konutlar bile çekirdek ailelere göre tasarlanıyor.

Sahi anne babamız için neden yer kalmıyor evlerimizde!???.

Biz Şavşat’ lılar, bizde uyduk bu modaya!. Anne baba köyde, biz gurbet ellerde.Hasret gittikçe büyüyor. Bazen dayanılmaz oluyor. Kalkıp gidiyor evlat ‘anne baba gelin sizi de götüreyim, benim yaşadığım yere” diyor. Anne baba gitse bir türlü, kalsa bir türlü! Gitmese evlat hasreti bağrını yakıyor,gitse açık hapishane sanki kent!.

Alışmıştır temiz havaya, istediği gibi gezip, istediği saatte kalkıp, yatmaya. Kentte böyle bir imkanı nerde bulacak?.Sabah uyanacak şafakla beraber, namazdan sonra bekleyecek saat 10, 11 olacak, ondan sonra hayat başlayacak . Sonra gece yarılarına kadar devam eden bir gürültü!.

Nasıl gelsin şehre anne yada baba. En son anına kadar köyde yaşamaya razıdır. Koparmasınlar beni köyümden demekte...

80 yaşında olan babam ‘Gel köye gidip, bir daha dönmeyeyim kızım” diyor .

Bir gün genç olanlarda yaşlanacak. Bu günün gençleri, yarının yaşlıları, bu günün çocukları ise yarının gençleri olacak...

Anne babalar ilk sözüm size; ektiğiniz tohumlara dikkat edin, o tohumları iyi besleyin, iyi yetişsinler! yoksa , bu gün rüzgar ekiyorsa bir kişi, yarın fırtına biçmemesi mümkün değil!. Yarınınızı şimdiden belirleyin anne babalar!..

Ve evlatlar, bizler yani; bu gün onlarsa, yarın bizde yavrumuza muhtaç olacak .Anne baba berekettir, anne baba, rahmettir. Anne baba, Allah tan sonra itaat edilecek yegane varlıklardır.

Şavşat’ tımın güzel insanları, biliyorum gene eskisi gibi annesine babasına sahip çıkmakta örnek gösterilecek benim ilçem.

Yıllar önceydi bir sohbet esnasında biz Şavşat lıları iyi tanıyan biri ‘ ben gelin alırken Şavşat tan alacam” dedi. Neden diye sorduğumuzda ‘çünkü Şavşat’ ın aile yapısı, gelin kayın valide, anne kız gibi, ayrı gayrısı yok” demişti, demek ki gördüğü örnek ona bunu anlatmıştı, çok sevinmiştim bir Şavşat lı olarak...

Anne babamıza gereken saygı ve hürmette kusur etmeden ‘onlara öf bile deme”den ‘ayaklarının altına cennetin serili ‘olduğu annemize ve babamıza, hakkını helal ettirebilmenin yollarını arayarak, daha nice güzel günlere ulaşabilmemiz dua ve temennisiyle. Anne babalarımızdan Ahiret’ e göçenlere, Allah tan rahmet, hayatta olanlarına ise evlatlarıyla en güzel bir iletişimle, mutlu huzurlu hayırlı bir ömür dilek ve duasıyla...

17.07.2006
Ayşenur ŞAHAN

Bu İçerik 1069 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi