Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Sigara Her Yıl 5 Milyon İnsanı Canından Ediyor ...

Ayşenur Şahan

Merhaba Şavşat sitesinin müdavimleri.Aşağıdaki derlemeyi okuyunca sigara içenler bana çok kızacak ama inanın sizi çok seviyoruz ve ölmenizi istemiyoruz.Kendinizi yavaş yavaş yok ederken bizi de öldürmeyin.Sizler bizim için gerçekten çok önemlisiniz.Çünkü hepiniz kardeşsiniz, anasınız, babasınız, evlatsınız, eşsiniz.Kısaca cansınız!..

Dünya Sağlık Örgütü, her yıl beş milyon insanın ölümüne neden olan tütünün 'her biçimde öldürücü' olduğunu vurgulayarak, bu sanayinin 'kılık değiştirdiği' uyarısında bulundu. Help adlı kuruluş da, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde sigara içen ve içmeyenlerin soludukları havadaki karbonmonoksit oranının ölçülmesi için bir girişim başlatıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ), çarşamba gününün Dünya Sigarasız Günü olması dolayısıyla yapılan açıklamada, sigara üreticilerinin sağlık çağrıştıran isimler, parfümlü veya meyveli ya da güzel ambalajlarda yeni ürünlerle eski ve yeni müşterilerini kandırmayı sürdürdükleri bildirildi.

Bu konudaki gerçeklerin ortaya çıkarılmasının gerekliliğine işaret eden DSÖ açıklamasında, dünyada her yıl beş milyon insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğü, eğer bu konuda bir şey yapılmazsa 2020'de her yıl 10 milyon kişinin ölmeye başlayacağı uyarısı yapıldı.

DSÖ açıklamasında, birçok ülkenin artık tütün kullanımıyla mücadelede küresel bir strateji benimsediğini ve kimi ülkelerin bu salgını durdurmaya başladıklarını belirtilerek, sigara fabrikalarının da daha çekici ve sözde daha az zararlı ürünlerle 'kılık değiştirdikleri' ve yeni silahlar ürettikleri kaydedildi.

Çarşamba günkü Dünya Sigarasız Günü dolayısıyla tüm dünyada çeşitli gösteriler, sergiler ve konferanslar düzenlenmesi öngörülüyor.

Help adlı kuruluş da, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde sigara içen ve içmeyenlerin soludukları havadaki karbonmonoksit oranının ölçülmesi için bir girişim başlatıyor.

DERLEYEN :Ayşenur ŞAHAN./30.05.2006

Bu İçerik 942 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi