Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Sinirlendiğimizde Yapmamız Gerekenler...

Ayşenur Şahan

Havalarında ısınmaya başlaması özellikle stresi artırdı.Sinirlenmek artık çok daha fazlalaştı.

Yolda trafiğe,işyerinde patrona veya işçiye ,akşamları çocuğa sinirlenir dururuz. ..Derken elektrikler kesilir, maç varken lüzumsuz bir şeyle uğraşmak zorunda kalırsınız... Yani gün içinde sizi sinirlendirecek bir şey mutlaka olur.Ama ‘kriz yönetimi” tabiri gibi, birde ‘sinir yönetimi” tabiri var tıp dünyasında...Yani sinirleri kontrol edip, bu işten en az hasarla kurtulmanın yöntemleri...Peki,bunun için ne yapmalı?

Sinirlenmenin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini artık herkes biliyor.Bu durumda uzmanlar, olaya ‘reaksiyon göstermeni”değil,”cevap vermenizi”öneriyor.Bunu yapmak için de üç noktaya dikkat etmek gerekiyor.

Bu sayede karşınızdaki kişi yerine kendinizi koyup onun gözleri ile olaya bakabilirsiniz.

Böylece anlaşmazlığın kaynağını daha iyi anlarsınız.cevabınız da o oranda yumuşak olur.Kendine güvenerek cevap vermek, sinirlendiğiniz anda ortaya çıkan saldırgan tutumunuz tamamen değişiktir.Duygularınızı doğrudan, dürüst ve doğru kelimeleri seçerek ifade edersiniz..Bu tutum, anlayış ve karşınızdaki kişi ile ortak bir nokta bulmanıza yardımcı olur.

Önce neye sinirlendiğinizi, karşınızdaki insanın size ne söylediğini iyice anladığınızdan emin olun.Böylece sorunu yanlış anlamamış olur ve bu sayede de reaksiyon göstermek yerine düşünme sürecine girersiniz.Duygularınızı kontrol etmek için konuyu ileriki bir zamanda karşınızdaki ile tartışmanız da iyi bir yöntem. Bu süreçte kısa bir yürüyüş bile çok işe yarar.

HUZUR TAVSİYELERİ

Sinirliyseniz , bir şey yapmadan veya söylemeden önce 10’a,çok sinirliyseniz 100’e kadar sayın.

Cevap vermeden önce derin ve yavaş bir nefes alın.

Kişileri yargılar şekilde konuşmayın.

Kendinizi karşınızdakinin yerine koyun,onun gözüyle bakın.

Onun durumunu anlamaya çalışın.

Sinirlendiren alışkanlıklarınızı bir anda değil, ama yavaş yavaş terk edin.

Trafikte araba kullanırken asla cep telefonu ile konuşmayın.

Sinirlenmeye başladığınız mekanı hızla terk edin.

SİNİRE KARŞI BİLE HOŞGÖRÜLÜ OLMALI

Çok fazla sinirlenip de yukarıdaki hiçbir tavsiyeyi uygulayamazsanız, o zaman ne yapmalısınız?

Öncelikle araba kullanırken ve de o korkunç trafiğin içinde cep telefonunuzla asla konuşmayın . Gelen telefon sizi daha da çıldırtabilir. Kendi zayıf noktalarınızı,nelerin sizi sinirlendirdiğini bilin.Trafik mi?O zaman erken işe gidip, geç çıkın.Eve gitmeden önce bir saat jimnastik yapın veya bir yere gidip o günün stresini atın.Bu sayede eviniz veya çocuk gürültüsü üzerinize gelmez.Ve unutmayın ki,sinir de gündelik hayatımızın bir parçası.sinire karşı bile hoşgörülü olmak lazım.

Bütün site müdavimlerine stressiz sağlıklı mutluluk dolu günler diliyorum.
10/06/2006
Ayşenur Şahan

Bu İçerik 523 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi