Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Toksik Karışımlar ve Astım

Şavşat.com

Fosil yakit kullaniminin sonucu olan hava kirliligi sagligimiza zarar veren daha pek çok bilesen üretir: karbon monoksit, nitrojen oksit,sülfür dioksit, uçucu organik bilesenler ve havada uçusan küçük partiküller. Bunlar cigerlerin islevini zayiflatir, nefes almayi güçlestirir, hiriltili solunuma, astim krizlerine ve erken ölümlere sebep olur.

Hava kirliligi artan astim hastaliginin ardinda yatan ana sebeptir. Yakin zamanda yayinlanan güney Kaliforniya'nin 10 yillik incelemesinde hava kirliliginin yogun oldugu bölgelerde yasayan çocuklarin temiz havada yasayanlara oranla astima yakalanma olasiliklarinin 4 kat daha fazla oldugunu gösterdi.

ABD'de astim hastaligi ile ilgili yapilan arastirmalarin gösterdigine göre: Amerika'da yaklasik 12,4 milyon insan astim hastaligina yakalanmistir. Bunlarin 4,2 milyonunu çocuklar olusturmaktadir. Astim Amerika'da çocuklarin yakalandiklari, okula devami önleyen kronik hastaliklarin basinda gelmektedir.

Her yil yaklasik 4,000 kisi astimin yol actigi komplikasyonlar sonucunda hayatini kaybetmektedir, bu sayinin %80'inden fazlasini çocuklar olusturmaktadir.Astim'la baglantili olarak yapilan saglik harcamalarinin yilda 6,9 milyar dolar oldugu tahmin edilmektedir. Indirekt olan harcamalra da eklendiginde bu rakam 9,5 milyar dolara çikmaktadir.Astima bagli ölümler, astim hastaligina yakalanan Amerikali sayisi ve astima bagli olarak yapilan saglik harcamalri her sene artmaktadir. 1980'den 1994'e kadar olan 14 yillik süre içinde yenidogan ile 5 yas arasi çocuklarlarda astima yakalanma orani %160 artmistir.

1992-1993 arasindaki dönemde,13 yas ve altindaki 27,1 milyon çocuk ile astim hastasi 1,9 milyon çocugun Ulusal Ozon Standardina uymayan bölgelerde yasadiklari tespit edilmistir. Afrika kökenli, Ispanyol kökenli ve Asya kökenli Amerikali çocuklarin orantisiz bir sekilde yüksek ozon seviyesine sahip bölgelerde yasadiklari görülmüstür.Afrikali Amerikali çocuklarin % 61,3'ü, Ispanyol kökenli çocuklarin % 69,2'si ve Asya kökenli Amerikali çocuklarin % 67,7'sinin 1991-1993 yillari arasinda ozon miktarinin ulusal ozon standartlarini astigi bölegelerde yasadiklari tespit edilirken, bu oran beyaz çocuklarda sadece % 50,8 'dir.

Bu İçerik 644 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi