Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Varis Tedavisinde Geç Kalmayalım

Ayşenur Şahan

Bir çok kadının korkulu rüyası haline gelen varis damarlarının nedenleri ve tedavisi hakkında derlemeler yaparak, sizlerinde bilginize sunmak istedim. İnşaallah yararlı olacağına inanıyorum.

Kadın cilt yapısının daha ince olması varisi tetikleyen en önemli faktör. Özellikle bacaklarda görülen varis hem estetik hem de sağlık açısından ciddi bir sorun.

Acıbadem Hastanesi Kadıköy Varis Kliniği'nden Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tüzün Büyüklüğüne bakılmaksızın genişlemiş, uzamış, ve kıvrımlı şekil almış her türlü toplar damara varis denilir. Diyerek varisin oluşumu konusunda şunları söylüyor: İnsan vücudunun en zayıf yapılarından birisi toplar damarların (venlerin) içindeki kapakçıklardır. Şeffaf ince zar şeklinde olan bu yapılar kanın çevreden kalbe dönerken yer çekimine bağlı olarak geri kaçmasını engelleyip toplar damarların içinde basıncın artmasını önlerler.Bir şekilde bu kapakçıklar görevini yapamazlarsa toplar damarlar içinde basınç artar ve varis oluşur.

Neden oluyor?

Varisin oluşumunda genetik faktörler çok önemli bir rol oynuyor. Bu açıdan ailesinde varis öyküsü olanların varis başlamadan bir uzmana başvurmalarında yarar var. Varis oluşumunda tek etken ailevi sebepler değildir. Prof. Dr. Tüzün varisin nedenlerini şöyle sıralıyor:

-Hamilelik
-Şişmanlık
-Ayakta yapılan işler
-Sandalyede oturma
-Düşük lifli diyet ve kabızlık
-Sıkı iç çamaşır
-Hareketsizlik
-Sigara kullanma
-Doğum kontrol hapları
Tanı nasıl konuyor?
Varis ilerledikçe şiddetli ağrı yapıyor. Bacaklarda yanma ve sızlama hissi oluyor. Bu açıdan varis ilerlemeden doktora gitmek gerekiyor. Tanı, damar cerrahının muayenesi ile kolayca konuluyor. Ancak bacak toplardamarlarının fonksiyonuyla ilgili daha detaylı bilgi dupleks ismi verilen ses dalgalarıyla yapılan bir alet vasıtasıyla elde ediliyor. Prof. Dr. Tüzün, Ana yüzeyel venlerde kapakçıklarda geri kaçırma mevcutsa etkin ve kalıcı tedavi için bu toplar damarın ana sistem ile olan bağlantısı sona erdirilmelidir, diyor.

Tedavi yöntemleri

Varis için üç farklı tedavi seçeneği var.

Cerrahi yöntem

Genellikle genel anestezi altında yapılıyor ve bir gün yatışı gerektiriyor. Hastanın dikişlerinin alınacağı 7. güne kadar elastik bandajlar sarılı kalıyor. Dikişler alındıktan sonra hastaya bir ay süreyle varis çorabı giydiriliyor.

Skleroterapi

Tedavinin esasını çok ince özel iğneler kullanılarak, hastalıklı varis damarı içine, damar cidarını tahrip edici bir sklerozan madde verilmesi oluşturuyor.

Lazer Yöntemi

Lazer veya radyofrekans dalgalarıyla ana yüzeyel toplar damar iç yapılarını bozup bu venlerin bir fibrotik bant haline gelmesi sağlanıyor. Lokal anestezi ile yapılması ve günü birlik tedavi olması üstün özellikleri. Bacakta ameliyatta görülen morluklar ve kan toplanması görülmez. Orta dönem sonuçları ameliyat kadar başarılı olan bu yöntemde varisin tekrarlamaması konusunda yapılan çalışmalar yüz güldürüyor. Lazer tedavisi orta vadede cerrahi operasyonla aynı sonuçları veriyor. Ancak lazer yöntemi bütün varis çeşitlerinde kullanılamıyor.

Derleyen:Ayşenur ŞAHAN

Bu İçerik 443 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi