Şavşat Duvar Gazetesi Yaşam

Yaşlıların Çoğunluğu Beslenmeden Hastalanıyor...

Ayşenur Şahan

Bizler her ne kadar kent hayatında olsak da, büyüklerimiz ya köy hayatını tercih edip oralarda kalmıştır, veya bizimle beraber dört duvar! yaşantısına razı olmuştur. Bu onlar için açık hapishane gibi geliyor.

Bu haftayı yaşlılar haftası olarak kutlamak istemişler! ve bize hayatlarını feda eden büyüklerimize senede bir haftayı ayırmışlar!!!

Annelerimizin ve babalarımızın daha sağlıklı yaşayabilmesi için araştırma sonuçlarını sizler için derledim.Buyurun beraber beraber takip edelim.

Sağlık Bakanlığı, 65 yaş ve üzerindeki yaşlı vatandaşları ''yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar'' konusunda uyardı.

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden ''18-24 Mart Yaşlılar Haftası'' dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada; Türkiye'de 65 yaş ve üzerinde yaklaşık 4 milyon kişinin yaşadığı belirtilerek, yaşlı nüfusun oranı ile yaşlı kişilerde hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığı bildirildi.

Türkiye'de 65 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 89'unun kronik bir hastalığı olduğu vurgulanan açıklamada, bu kişilerin yüzde 35'inde 2, yüzde 23'ünde 3, yüzde 14'ünde ise 4 veya daha fazla hastalığın bir arada görüldüğü kaydedildi.

Açıklamada, Türkiye'de 65 yaş üstü kişilerde gerçekleşen ölümlerin yüzde 43.2'sinin kalp-damar hastalıkları, yüzde 10.3'ünün kanser, yüzde 8.4'ünün ise beyin hastalıklarına bağlı olduğuna dikkat çekilerek, bu ölümlerin temel nedenlerinin; sigara ve alkol kullanımı,yüksek tansiyon, bilinçsiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, 65 yaş üzerindeki kişilerde görülen diyabet, obezite, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında bilinçsiz beslenmenin önemli bir faktör olduğu vurgulanarak, bu yaş grubundaki vatandaşlara yönelik şu uyarılarda bulunuldu:

''Yeterli ve dengeli beslenin. Yeterli ve dengeli beslenme; dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır. Bu besinlerin önerilen tüketim miktarları kişiye özgü olarak değişmekte, bireyin yaşı, cinsiyeti ve fiziksel aktivite durumu bu oranları etkilemektedir.

Öğün sayısını arttırın.Sık ama az yemek yiyin.Sabah kahvaltısını mutlaka yapın.

İdeal vücut ağırlığınızı koruyun, besinler yoluyla aldığınız enerji ile harcadığınız enerji arasındaki dengeyi sağlayın. Yağlı besinlerin tüketimini sınırlandırın. Kırmızı et yerine tavuk ve hindi etini tercih edin. Haftada en az 2-3 kez balık tüketin. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltın ve bitkisel kaynaklı sıvı yağları tercih edin. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterin. Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlıları tercih edin. Özel gün ve toplantılarda pasta, tatlı ve şekerleme tüketiminden olabildiğince kaçının. Her gün 5-7 porsiyon sebze ve meyve ile haftada 2-3 kez kuru baklagil yemeği tüketin.

Kızartma ve kavurma yöntemleri yerine sağlık açısından daha uygun olan haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Kızartılmış besinlerden uzak durun. İçinde et bulunan yemekleri pişirirken ilave yağ koymayın. Mümkün olduğunca yaşınıza uygun olarak fiziksel aktivitelerinizi artırın.''

Onlar başımızın tacı onlara ‘off bile deme hakkımız” yok.Anne babasının meşru isteklerini yerine getirerek, onları razı eden, asla mahsun olmayacaktır.Unutmayalım! ALLAH (c.c) hakkı'nından sonra anne baba hakkı gelir...

Bu İçerik 481 Kez Görüntülendi

Yaşam Üye Listesi