Haberler
2. Havza Çalıştayı Artvin’de Yapıldı
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi’nin ev sahipliğini yaptığı 2. Havza Çalıştayı 9-11 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.
Organizasyonu ve programı AÇÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turan Yüksek ve anabilim dalının diğer öğretim elemanları tarafından yapılan çalıştaya, Türkiye’nin orman fakültesine sahip üniversitelerinden toplam 18 bilim adamı katıldı.
Katılımcılar arasında su havzalarının yönetimi ve planlanması konularında yaptıkları bilimsel çalışmalar ile tanınan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Süleyman Özhan, Prof. Dr. Ahmet Hızal, Prof. Dr. Kamil Şentürk ve Doç. Dr. Yusuf Serengil gibi önemli isimler de yer aldılar. Ülkemizdeki orman fakültelerinin bünyesinde yer alan havza amenajmanı anabilim dallarının karşılaştığı sorunların tartışılmasının ve çözüm yollarının ortaya konulmasının amaçlandığı çalıştayda, aynı zamanda, ülkemizdeki su kaynaklarının kullanımı, yönetimi ve kalitesi konuları da ele alındı.
AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duman’ın açılışını yaptığı çalıştayın ilk gününde, Orman Fakültesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Turan Yüksek ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özalp, Çoruh Nehri Havzası ve son yıllarda bu havzada meydana gelen değişimler ile ortaya çıkan sorunlar hakkında bilgiler verdiler. Daha sonra DSİ 26. Bölge Müdürlüğüne geçen katılımcılar, burada Bölge Müdürü Dr. Sezai Sucu’dan Çoruh Nehri üzerinde yapılan projeler hakkında brifing aldıktan sonra Deriner Barajı’nda teknik bir gezi yaptılar. Çalıştayın ikinci gününde öğleden önce Borçka Barajı ve Muratlı Barajı gezildi. Daha sonra Borçka Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret eden katılımcılar, burada Artvin Orman Bölge Müdürü Köksal Coşkun ve Borçka İşletme Müdürü Nedim Tuylu ile görüştüler ve öğle yemeği yediler. Öğleden sonra Kafkasör’e çıkan bilim adamları, Artvin ve çevresindeki ekolojik yapıyı inceleme fırsatı buldular. Alandaki orman ekosistemi ve genel ormancılık faaliyetleri konusunda bilgilendirilen katılımcılar, ardından çalıştayın genel bir değerlendirmesinin yapılması ve sonuç raporunun hazırlanması için Orman Fakültesi’ne döndüler. 2. Havza Çalıştayı, 11 Ekim Cumartesi sabahı Artvin’den ayrılan bilim adamlarının, Rize’de Ayder Yaylası’nı ziyaret etmeleri ve Pazar Belediye Başkanı Hikmet Hatırnaz tarafından verilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.
Çalıştayın sonuç raporunda yer alan bazı önemli kararlar ise şunlar;
• Ülkemizdeki su kaynaklarının daha akılcı kullanımı ve yönetimi konularında yerel ve ulusal bazda daha fazla bilimsel çalışma yapılması gereklidir.
• Çoruh Nehri Havzası’nda yapılan barajlar nedeni ile meydana gelen değişimlerin doğal kaynaklar üzerine olan ve olacak etkilerinin ortaya çıkarılması amacı ile geniş katılımlı projeler yapılması önemlidir.
• Orman Fakültelerinin havza amenajmanı anabilim dallarında okutulan derslerin kapsamında güncellemelerin yapılması ve bazı derslerde ortak okutulmak üzere ders notlarının hazırlanması için işbirliğine gidilmelidir.
• Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin deneyimlerini arttırmak ve bilgi paylaşımını sağlamak amacı ile Orman Fakülteleri arasında öğretim üyesi ve yüksek lisans öğrencisi değişimlerinin yapılması için gerekli girişimler hemen başlatılmalıdır.
• Havza Amenajmanı Anabilim Dalları arasındaki bilgi alış-verişinin daha hızlı bir şekilde yerine getirilmesi için ulusal bazda bir web sayfası ile elektronik posta grubunun oluşturulması kaçınılmazdır. Bu konuda AÇÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Amenajmanı Anabilim Dalı öğretim elemanlarının görevlendirilmesine karar verilmiştir.
08 Haber
Bu İçerik 252 Kez Görüntülendi