Haberler

AKP Sağ Gösterip Sol Vurdu

Doğal SİT alanı niteliğindeki, sulak alanlar, tabiat ve yaban hayatını koruma alanları ile Milli parkların statülerini iptal ederek yeniden düzenlemeye alan Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı Meclis’te beklerken, Hidroelektrik santralların (HES) önünü açan bir başka madde sessiz sedasız Meclis’ten geçti. Böylece HES’lerin önünün Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu’ndan önce bu madde açmış bulundu. 28 Aralık gecesi Meclis’te onaylanan 6094 Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Cumhurbaşkanı tarafından henüz onaylanmadı. Resmi Gazete’de de yayınlanmadığından yürürlüğe girmemiş olan söz konusu yasanın 5/3. maddesi:
‘SESSİZCE YAPACAKLARINI YAPMIŞLAR’
“Milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı ile tabiatı koruma alanlarında, muhafaza ormanlarında,  yaban  hayatı   geliştirme  sahalarında,  özel  çevre  koruma bölgelerinde ilgili Bakanlığın, doğal sit alanlarında ise ilgili koruma bölge kurulunun olumlu görüşü alınmak kaydıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesislerinin kurulmasına izin verilir” diyor. Konuyla ilgili HES mücadelelerinde öne çıkan avukatlardan Yakup Okumuşoğlu, “Yazıklar olsun bize... Takip edemedik... Sessiz sedasız yapacaklarını yapmışlar. Bakan o yüzden röportajında ‘Tabiatı Koruma Kanunu HES’ler için değil’ demiş.
HES’leri 28 Aralık’ta zaten çözüvermişler. Çok üzgünüm. Fırtına Vadisi, Fındıklı Vadileri, İkizdere-Vadisi, Papart Vadisi vb yeniden ilk gündeme gelecek vadiler olacak görülüyor” diyerek yazılı tepkisini dile getirdi.
‘RÖVANŞ ALINDI’
Daha önce gündeme gelen ve 22 HES projesinin yapılmak istediği Rize İkizdere’de, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı bir kararla projelerin yapımı engellenmişti. Ancak 2010 Ekim ayında Meclis’e sunulan Tabiat ve Biyololjik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı, basında “İkizdere’nin rövanşı” şeklinde nitelenerek gündeme gelmiş, HES lisansı almış şirketlerin ticari faaliyetlerini engelleyen “havza koruma statüsü” de ortadan kaldırılarak birinci dereceden SİT alanları şirketlere açılmıştı.
Rize TEMA Vakfı temsilcisi Nevzat Özer de “Belirlenen yenilenebilir kaynak alanları imar planlarına resen işlenmek üzere Bakanlık tarafından ilgili mercilere bildirilir’ denilmiş. Anadolu doğası, kurdu kuşu, binlerce bitki türü, tarihi, kültürü korumasız kaldı. Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Yasası’na dikkatlerin çekildiği bir anda Bakanlık  Anadolu coğrafyasına gollerini attı. Hepimiz uyuduk” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Muhtarlar HES’e karşı bir araya geldi
Hopa Dereleri Koruma Platformu ile Hopa ve Kemalpaşa mahalle ve köy muhtarları, bölgede HES yapımına izin vermeyeceklerini duyurdular
Hopa’da Balıklı Deresi, Kemalpaşa’da Büyükdere üzerine yapılmak istenen hidroelektirik santral projelerine karşı çalışmalarını sürdüren Hopa Dereleri Koruma Platformu, Hopa Muhtarlar Derneği’nden muhtarlarla bir araya geldi.  Başköy Yukarı Kuledibi, Sugören, Yoldere, Gümüşdere, Yeşilköy, Çimenli, Hendek, Güneşli, Merkez Kuledibi, Başoba, Koyuncular, Sundura, Balık muhtarlarının katıldığı toplantıda, Platform adına konuşan Cemil Aksu, halkın seçilmiş temsilcileri olarak HES’lere karşı mücadelede muhtarlara çok iş düştüğüne inandıklarını söyledi.
Hopa’da ve köylerde halihazırda su sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Özçep ise, HES yürütücülerinin rüşvet ile işlerini yürüttüklerini belirterek, bu oyuna gelmemek gerektiğini dile getirdi. “Halk istemedikten sonra kimsenin burada HES yapmaya gücü yetmez” diyen Özçep, muhtarlar olarak üzerlerine düşen görevleri yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
Toplantıda söz alan diğer muhtarlar da HES’e karşı olduklarını, sorunun sadece Güneşli köyünün olmadığını, heryerin hedefte olduğunu belirterek, HES’lere karşı mücadelelerini büyüteceklerini söylediler.
Pülümür Barajı ve HES’e karşı miting
Dersİm’de 9 akarsu ve dere üzerine toplamda 20’ yi aşkın baraj ve HES projesi yürütülüyor. Bugüne kadar 3 adet baraj projesini tamamlayan  Hükümet, şimdi de Munzur ve Pülümür vadileri üzerinden projeler yürütüyor. Devletin projelerine karşı Dersim halkı, çevre örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin mücadelesi sürüyor.
Dersim halkı yarın Pülümür Barajı ve HES’e karşı miting düzenleyecek. Miting yarın saat 11.00’da İnönü Mahallesi’nden Gola Cetu’ya yapılan yürüşle başlayacak.

Bu İçerik 1076 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler