Haberler

Artvin Cerattepe : Göstericilere müdahale edildi

Muhammet KAÇAR,Adem GÜNGÖR-ARTVİN-DHA/AA-İHA-CİHAN- AYSEL ALP/ANKARA

Artvin Cerattepe’ye polis ve jandarma takviyesi yapıldı: Göstericilere müdahale edildi.

Artvin’de Cerattepe Bölgesi’nde sabah saatlerinde polisin müdahalesinin ardından, destek için gelen Jandarma güçleri de çevrecilere müdahale etti. Jandarmanın müdahalesiyle kurulan barikatlar kaldırılmaya çalışılırken, çevrecilerin eylemleri sürüyor. direnişi devam ediyor. Sabah saatlerinde başlayan müdahaleler sonrası bazı kişiler gözaltına alındı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ile dernek yöneticilerinin de bulunduğu gruba polis saat 09.00 sıralarında müdahale etti. Polisin yolu açma isteğine karşı çıkan gruptan Dernek başkanı Nur Neşe Karahan ile 3 kişi daha gözaltına alındı.

VATANDAŞLAR VALİLİK ÖNÜNDE TOPLANDI

Cerattepe yolunda eylemcilerle polis ve asker arasında gerginlik sürerken Artvin şehir merkezinde de vatandaşların valilik binası önündeki bekleyişi sürüyor. Şehirdeki esnaf, bugün de “Cerattepe’de yapılan müdahaleden dolayı kapalıyızö yazıyı asarak işyerlerini açmadı. Şehir merkezinde araçlarıyla yolu trafiğe kapatan vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren Valilik önünde toplandı. Vali Kemal Cirit’i dışarıya davet eden sloganlar atan vatandaşlar ayrıca tencere ve tava çalarak da protesto gösterisinde bulundu. Bu arada Artvin şehir merkezine gelen yolların da dolmuş şoförleri ve özel otomobiller tarafından trafiğe kapatıldığı, kentte ulaşımın sağlanamadığı belirtildi.

CHP’Lİ VEKİL: ÇOCUKKEN AYAKKABI BOYADIĞIM YERDE EYLEM YAPIYORUM

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, valilik makamı giriş merdivenlerinde oturma eylemi gerçekleştirmeye başladı. Eyleminin ilerleyen aşamalarda açlık grevine de dönüşebileceğini belirten Bayraktutan, şunları söyledi: “Artvin kendi doğasına karşı bir refleks gösteriyor, bir savunma durumunda. İnanılmaz bir tabloyla karşı karşıyayız. Burası sanki Güneydoğu’da terör bölgesindeki iller vaziyetine geldi. Komşu illerden güvenlik güçlerini buraya sevk ettiler. Halkla devletin karşı karşıya geldiği bir tablo var. Geçen hafta Türkiye’nin en huzurlu ili Artvin’di. Ama özelikle son 48 saatte kötü bir durum var ortada. İnanılmaz bir güçle geldiler, devletin güçleriyle geldiler. Yukarıdaki bütün engelleri kaldırmaya çalışıyorlar. Bazen çaresiz kaldığınız zaman bunu kamuoyuna taşımak için bir şeyler yapmanız gerekir. O nedenle Artvin valiliği makamının olduğu yerde, 6-7 yaşlarında ayakkabı boyadığım yerde, 45 yıl sonra Artvin’i korumak için direniş yapacağım aklıma gelmezdi. Bu kentin sokaklarında iş yerleri kapalı, tüm trafik durmuş vaziyette, insanlar sokaklarda. Kentin huzuru bozulmuş durumda. Artvin’de şuan olağanüstü halin, sıkı yönetimin bütün koşulları var. Bu bir firmaya devleti teslim etmektir. Bir firmanın sahibi ve onun siyasi uzantıları devleti teslim almıştır. Biraz önce öğrendim. Yeşil Artvin Derneği Başkanı göz altında. Yöneticileri göz altında. Yaralılar var. Tablo vahim. Türkiye’nin dikkatinin Artvin üzerinde olmasını temenni ediyorum.

“FARUK ÇELİK ‘KENT YOK OLUR’ DEMİŞTİ”

CHP milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvinli olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in 2001 yılında parlamentoda yaptığı bir konuşmayı da anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Faruk Çelik o dönem milletvekili. Parlamentoda bir konuşma yapıyordu. Tutanakları bende. Aynen şöyle söylüyor; ‘Artvin Cerattepe’de maden çıkarsa bu Artvin için cinayettir, bu kenti yok edecek bir girişimdir’. Bunun altındaki imza Faruk Çelik’e ait. Bu bir gazete demeci değil. Faruk Çelik o yıllarda, Cerattepe’deki maden girişiminin kenti yok edeceğini söylemiş. Konuşmanın orijinal metni bende. Kendisine parlamentoda sordum; ‘sayın bakan konuşmanızın arkasında mısınız?’ dedim. ‘Evet’ dedi.”

GÖZALTI SAYISI 6’YA YÜKSELDİ

Bu arada sabah saatlerindeki polis müdahalesinin ardından gözaltına alınanların sayısının 6’ya yükseldiği belirtildi. Eylemin öncülerinden Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan da, iş makinelerinin ilerleyişini durdurmak için bir kepçenin üzerinde otururken polis tarafından gözaltına alınmıştı.

POLİSTEN ÜÇÜNCÜ GAZLI MÜDAHALE

Polis daha sonra yolu barikatla kapatan yaklaşık 300 kişilik gruba biber gazı ile müdahale etti. Barikatı ateşe veren grup polise taş atmaya başladı. Kafkasör Yaylasına doğru ilerleyen grupla polis arasında kovalamaca yaşandı.

ÇOK SAYIDA KİŞİ GAZDAN ETKİLENDİ

Polisin sıktığı biber gazı nedeniyle çok sayıda kişi gazdan etkilendi. Gruptan atılan taşlar nedeniyle bazı polis memurları da yaralandı. Grup Kafkasör Yaylasına doğru barikat kurarak çekilişini sürdürürken, polis ekipleri de yaylaya doğru ilerlemeye devam ediyor.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, polisin geçişini engellemek için iş makinesinin üzerine oturdu.

ANKARA’DA DA MÜDAHALE

Ankara’da toplanan bir grup, Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi’nde bakır madeni çıkarmak isteyen Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş şirketi protesto etti. Çankaya’da bulunan şirketin önüne gelen gruba polis müdahale etti.

İŞ MAKİNELERİ DEVREDE

Artvin’de, madencilik faaliyeti yapılması planlanan Cerattepe’ye giderken vatandaşlar tarafından engellenen iş makinelerinin jandarma ekiplerinin gözetiminde ilerlemesi için çaba gösteriliyor.

Artvin Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki “Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi” kapsamında, ilgili şirketin çalışmalara başlamak üzere iş makineleriyle maden sahasına çıkacağını duyan ve dün sabah saatlerinde Çamlık Mahallesi mevkisinde yolu kapatan grubun kurduğu barikat ve taşlar, güvenlik güçlerinin kontrolünde iş makineleri yardımıyla temizlendi.

Ardından polisin yetkisindeki bölgede Cerattepe’ye doğru yaklaşık 1 kilometre yol kateden iş makineleri, Atmaca mevkisi sonrası jandarma bölgesine geçti. Cerattepe’ye doğru yavaş ilerleyişini sürdüren iş makineleri, jandarma ekiplerinin gözetiminde yaklaşık 2,5 kilometre yol aldı.

Burada yaklaşık bin kişilik bir grup yolda barikat kurarak iş makineleri ve jandarmanın geçişini engelledi. Gruptakilerden bazıları jandarma ekiplerine taş attı.

Jandarma ekipleri de kalabalığa “dağılın” uyarısı yaptı. Grubun dağılmaması üzerine jandarma biber gazıyla müdahalede bulundu. Biber gazından gruptakilerin yanı sıra jandarma da etkilendi.

Bu sırada gazdan etkilenerek yamaçtan yuvarlanan bir kişi, jandarma ekipleri tarafından ambulansa taşındı.

Öte yandan, sabah saatlerinde polisin müdahalesi sırasında gözaltına alınanların Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, Bahattin Altuntaş, Dursun Ali Koyuncu, Kamil Güven ve Osman Okur olduğu öğrenildi.

‘HALKIN TALEPLERİNE KULAK VERİLMELİ’

Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu da yazılı bir açıklama yaparak Cerattepe’de halkın taleplerine kulak verilmesi çağrısında bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Cerattepe’de yapılmak istenen maden işletme faaliyetleri sonucunda, Çoruh Vadisi’nin etrafında yer alan bir büyük botanik bahçesinin yok edileceği, doğa koruma alanlarının tahrip edileceği, binlerce ağacın kesileceği, yörenin morfolojik özelliklerinden kaynaklı olarak heyelan riskinin artacağı açıktır. Madencilik faaliyeti yürütülecek saha, içmesuyunun sağlandığı kaynağa çok yakındır. Tema Vakfı’nın 2007-2011 yılları arasında sürdürdüğü Kaçkar Dağları sürdürülebilir orman kullanımı ve koruma projesi kapsamında özellikle dikkat çektiği bölge, dünya doğa korumada öncelikli en önemli 25 sıcak noktadan birisidir.”

CERATTEPE HUKUK MÜCADELESİ 20 YILDIR SÜRÜYOR

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. Yeşil Artvin Derneği bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti. Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi’nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Artvin halkı böylece maden şirketlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.

Artvin’in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. Bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Gelişme sonrasında Artvinliler 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım 2014 tarihinde ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 2015 yılının Ocak ayında mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Maden şirketi ÇED raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. Bakanlık bir genelge ile ÇED raporunu yeniden onayladı.

BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ BEKLENİYOR

Yeşil Artvin derneği öncülüğünde 8 Temmuz 2015 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve ÇED olumlu kararının iptali istemiyle yeniden dava açıldı. 761 kişi ile 60 avukatın açtığı dava Türkiye’nin en büyük çevre davası olma özelliğini taşıyor. Mahkeme yeniden keşif yapılması kararı verdi. Bölgede bilirkişi heyetinin inceleme yapması bekleniyor.

Bu İçerik 6925 Kez Görüntülendi

Dosya/Görseller

Cerattepe İçin, Artvin İçin
Cerattepe İçin, Artvin İçin
Cerattepe İçin, Artvin İçin
Cerattepe İçin, Artvin İçin

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler