Haberler

Artvinde ilk kelebek turunda rekor kırdılar

Türkiye’deki alternatif turizm etkinliklerine yeni bir tema eklendi. Turizm firmasınca düzenlenen ilk kelebek turu iki hafta önce Artvin’de gerçekleştirildi.

Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi kapsamında planlanan, Biyotematur tarafından organize edilen 10 günlük tura dokuz İngiliz kelebek meraklısı katıldı. Yedi günde 145 tür kelebek gözlemleyen katılımcılar bunun bir Avrupa rekoru olduğunu söyledi.

6-16 Temmuz arasındaki tura katılanlar Barhal Çayı, Güngörmez, Yaylalar ve Öğdem köyleri, Altıparmak Vadisi, Karagöl, Amanesket platosunda gözlem yaptı. Grubun rehberliğini Macaristan’dan gelen uzman Szabolcs Safian ve Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi Yöneticisi Egemen Çakır üstlendi.

Tur için Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden izin alındı. Tür tespiti amacıyla kelebeklerin fileyle yakalanıp, kavanozda gözlemlenip, fotoğraflandıktan sonra doğaya salınması gerekirken, yetkililerin isteği üzerine turda kepçe kullanılmadı. Buna karşın grup gözlem alanlarında sorun yaşadı. Aynı günlerde Van’da koleksiyon amacıyla kelebek avlayan Fransız çiftin yakalanması, bu olayın basına yansıması nedeniyle yöre halkı Biyotematur’un gözlemcilerini de ihbar etti.

Öğren Köyü’ndeki saha çalışması sırasında bir süre gözaltına alınan dokuz kelebek meraklısı ve rehberler, izinleri olduğu anlaşılınca serbest bırakıldı. Gezi boyunca temmuz kelebeklerini fotoğraflayan grup, mayıs ve eylül kelebekleri hakkında da köylülerden bilgi aldı.

Kelebek meraklılarının Türkiye’den çok mutlu ayrıldıklarını belirten Egemen Çakır “İspanya’da 21 günde 138 tür gözlemlemişler. Artvin’de yedi günde 145 tür saptayınca çok mutlu oldular. Gelecek yıl üç grupla geri döneceklerini söylediler” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu’nun girişimiyle kurulan Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi kapsamında daha önce de bölgedeki bisiklet ve dağ yürüyüşü rotaları belirlenmiş. Bu rotaların tanıtımı için kampanya yapılmıştı.

Hürriyet

Bu İçerik 185 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler