Haberler

Barajda Habersiz Su Tutulunca Köylüler İsyanı

Fethiye Karabel mevkiinde Göltaş Enerji AŞ tarafından 2004 yılında yapımına başlanan ve bitme aşamasına gelen Eşen I hidroelektrik santralinde (HES) geçen hafta su tutulmaya başlanınca, yol, ev ve tarlaları su altında kaldığı için mağdur olan köylüler 16 Aralık Perşembe günü baraj gölü yakınında bir basın açıklaması yaptılar. 
 
Yoğun sağanak yağmur ve rüzgâr altında yapılan basın açıklamasına muhtarlar, çok sayıda gazeteci, 60 kadar köylü ve Fethiye Saklıkent Koruma Platformu gönüllüleri katıldılar. Toplantı yeri olarak, daha önce köyün anayolla bağlantısını sağlayan ama şimdi su altında kalan eski köprünün yanı seçildi. Köylüler barajda su tutulmadan önce buraya yeni köprü yapılacağına ilişkin söz verildiği halde tutulmadığını belirterek, yarım bırakılan yeni köprü inşaatını gösterdiler.  Yaratılan durumdan zarar gören köyler adına Sahil Patlangıç Mahallesi Muhtarı Ali Cabbar, Yayla Patlangıç Köyü Muhtarı Ramazan Balcı ve Yayla Ceylan Köyü Muhtarı Erol Ağçağıl imzasıyla yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:
 
“Bizler Fethiye Yayla Patlangıç ve Yayla Ceylan köylüleriyiz. Köy yollarımız, arazilerimiz, evlerimiz Göltaş şirketi tarafından yapılan baraj gölü altında kaldığı için mağdur durumdayız. 2004 yılından bu yana Eşen I adlı bu barajın yapılması için çalışıldığı halde, hiçbir aşamada bize bilgi verilmedi. Ancak son aşamaya gelinip barajda su tutulmaya başlanacağında durumdan haberdar edildik. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu görevlileri 14 Eylül 2010 günü köylerimize gelerek toplantılar yaptı ve su altında kalacak tarlalarımızın kamulaştırılacağını, bu yüzden en kısa sürede arazileri boşaltmamız gerektiğini söylediler.  O sırada şirket yetkilileri de su altında kalacak ev, yol, köprülerin yerine yenilerinin yapılacağını, kimseyi mağdur etmeyeceklerini belirttiler ve bu konuda söz verdiler. 
 
Ama bu sözler havada kaldı. Ev ihtiyacı olanlar için ev yapılsa da, su altında kalan tarlalarımızın kamulaştırılma bedelleri hala belirlenmedi. Yine söz verildiği halde,  su altında kalan köy yollarının yenisi yapılmadı. Bu yüzden çocuklarımız okula, köylülerimiz bir mahalleden diğerine gidemiyor. Bugüne kadar köyümüze sahip çıkmayan, ancak şirket buraya baraj kuracağında köyümüzü hatırlayan yetkililere sesleniyoruz: 
 
Buralar bizim ata yurdumuz, başka gidecek yerimiz yok. Bu yüzden mağduriyetimizin hemen giderilmesini istiyoruz. Tarlalarımız yok pahasına kamulaştırılmasın. Yollarımız ve diğer ihtiyaçlarımız bir an önce karşılansın.  Hakkımızı adalet içinde arayacağımızı ve kimseye çiğnetmeyeceğimizi saygıyla duyururuz.”
 
Kuşaklar boyu bu topraklarda yaşayan köylüler şimdi ne yapacaklarının şaşkınlığı içinde, sorunlarına duyarsız kalanları “şirket su tuttu köylü unutuldu, hükümet uyuma köylüyü unutma, köyümüzde HES istemiyoruz” gibi sloganlarla protesto ettiler. Daha sonra basın çalışanlarıyla birlikte köyün ulaşılabilen noktaları gezilerek köylülerin mağduriyetleri fotoğraflarla belgelendi.
 
Haber : Mehmet Polat

Bu İçerik 801 Kez Görüntülendi

Dosya/Görseller

HES e İsyan
HES e İsyan
HES e İsyan
HES e İsyan

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler