Haberler

Berta Köprüsü İçin Kampanya

Bertalılar da birçok platformda tarihi Berta Köprüsü’nün kurtarılması ya da en azından sökülerek başka bir yere taşınmasını istiyorlar.

Artvin barajların inşaası giderek ilerliyor. Birçok baraj şantiyesiyle birlikte köyler, kasabalar, tarihi eserler, mezarlıklar da sular altında kalıyor. Bunlardan bir tanesi de tarihi Berta Köprüsü olacak.

Bertalılar tarihi köprünün kurtarılması düşüncesini yüksek sesle ifade etmeye başladılar. Bu amaçla yayınladıkları çağrı metninin başında bizlere, “Barajlar nedeni ile sular altında kalacak olan tarihi Berta köprüsü konusunda ne yapıyoruz hiç düşünen oldu mu?“ sorusunu yöneltiliyorlar.

Berta Köprüsü
1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı öncesinde askeri-stratejik amaçlarla inşaa edilen Berta Köprüsü, orijinal yapısı bozulmadan günümüze kadar ayakta kalan tarihi bir eser.

Köprü, Artvin-Şavşat karayolu 21. kilometresindedir. Çoruh Irmağı’nı besleyen Berta Suyu’nun üzerinde bulunan tarihi köprü, Güneydoğu-Kuzeybatı istikametinde kurulmuştur. Uzunluğu 64.20 metre, genişliği ortalama olarak 5 metre ve yaklaşık 7.30 metre yüksekliğinde olup, üç gözlü ve düz yollu köprüler grubuna girmektedir. 0.50 metre yüksekliğinde ve 0.55 metre genişliğinde taştan korkuluğu bulunmaktadır. Yuvarlak kemerlerle vurgulanan gözlerin her biri 9.15 metre genişliğe ve 3.30 metre yüksekliğe sahiptir. Herhangi bir süslemesi bulunmayan yapının tüm yüzeyi düzgün taşlarla kaplıdır.

İstanbul Bertalılar Derneği, Tarihi Berta Köprüsü"nün sular altında kalmaması için başlattığı çalışmaların ana hedefi köprünün sualtında bırakılmamasıdır. Köprünün baraj suları sevyesine yukarı kaldırılması düşüncesi ağır basmaktadır. Köprünün yukarı kaldırılması süreci için başlatılan çalışmaların ciddi bir kampanya olarak organizasyonu Artvin"de yokolan ve yokolmakta olan binlerce yıllık tarihe karşı duyarlılık açısından çok önemlidir.

Bertalılar Derneği, Artvinlilerin ve sivil kuruluşların çalışmalarına duyarlı olmalarını ve katılımını bekliyor.

Savsat.Com olarak, "Berta Köprüsünü Kurtaralım" başlığıyla tüm Artvinli ve Şavşatlıları bir kampanya sürecini organize etmeye çağırıyoruz.

Bu İçerik 184 Kez Görüntülendi

Dosya/Görseller

Berta Köprüsü
Berta Köprüsü

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler