Haberler

BirGün: Doğal Afet Değil Rant Cinayetleri

BirGün Gazetesi

17/07/2009

ŞAVŞAT’TA İHMAL ÖLDÜRDÜ
Şavşat’ta Tigrat Deresi üzerinde suyun arıtmasını kolaylaştırmak ve su miktarını kontrol etmek için Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerince oluşturulan bentler yağış nedeniyle patlayınca ilçenin pazar yeri olarak kullanılan yeri başta olmak üzere büyük kısmı sular altında kaldı, sele kapılan 4 kişinin cesedi bulundu. İnşaat Mühendisleri Odası ve Şavşat Belediye Başkanı bentlerin yapılış biçiminden kum ve çimentonun kalitesine kadar bir sürü ihmal olduğunu açıkladı.

Öldüren sel değil, ihmal

Yurt genelinde hâkim olan sağanak yağış bazı illerde sele dönüşürken, Doğu Karadeniz’de ölüm saçtı. Resmi açıklamalarda; sel bilançosu 6 ölü, 11 yaralı ve 10 kayıp olarak verilirken, özellikle Artvin Şavşat İlçesi"ndeki ölümlerde ihmal şüphesi uyanıyor

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Ordu, Artvin ve Bartın"da meydana gelen sel, su baskınları ve heyelan nedeniyle 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 11 kişinin yaralandığını, 10 kişinin de kaybolduğunu bildirdi.

Susuzluk tehlikesi adı altında suya gelen zamlar nedeniyle dört gözle beklenen yağmur, Karadeniz"e ‘sağanak ölüm’ oldu.

ŞAVŞAT’TA İHMAL Mİ VAR?
Tüm sel bilançosu içinde en çarpıcı olan ise Artvin"in Şavşat ilçesindeki Tigrat Deresi"nin taşmasıyla gelen ölümlerdi.

Tigrat Deresi üzerinde suyun arıtmasını kolaylaştırmak ve su miktarını kontrol etmek için Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerince oluşturulan bentler yağış nedeniyle patlayınca ilçenin pazar yeri olarak kullanılan kısmı başta olmak üzere büyük kısmı sular altında kaldı, sele kapılan 4 kişinin cesedi bulunurken, 3 kişinin sağlık durumundan henüz haber alınamadı.

İlçenin Yazıhaneler Bölgesi"ndeki Tigrat Deresi üzerinde bulunan bendin yıkılması sonucu dereboyunda evlere yer yer insan boyuna ulaşacak yükseklikte su dalgaları ulaştı. Yaklaşık olarak saat 15:30 civarında yaşanan selde, o sırada evinde bulunan Lütfiye Acar yaşamını yitirdi. Lütfiye Acar"ın, cumartesi günü yapılacak kızının düğünü için hazırlık yaptığını söyleyen yakınları, köy yerinde ağıtlar yaktı. Lütfiye Acar"ın Eşi Orhan Acar ise yaralı olarak bulunup hastahaneye kaldırıldı. Eski köprü mevkiinde evi önünde sele kapılan Mahinur Durmuş, yine sele kapılan Özgen Demiral ile eşi Dildar Demiral ve torunları Selim Demiral"ın kaybolduğu haberine ulaşıldı. Mahinur Durmuş"un cesedine ulaşılırken, kayıp 3 kişi için aramalar devam ediyor. Arama faaliyetlerine katılmak üzere Erzurum"dan 20 personel ve 3 araç Artvin"e sevk edildi. Sel nedeniyle 2 köprü, 1 ev, 1 atölye, 1 samanlık, 1 ahır ve 1 minibüs su altında kaldı.
Yöre halkı isyan ederken, selin ilk vurduğu bölge olan Pazar yerinde, pazarın kurulduğu günlerin öncesinde yaklaşık 300 kişinin beklemeye başladığını söyleyerek, "Ya pazarla aynı
gün sel bassaydı? Yüzlerce insan mı ölecekti?" diye soruyor.

"BENT ÇATLAKLARINI SAKLIYORLARDI"
Konuyla ilgili görüş veren Şavşatlı Ferruh Aydın ise şunları söylüyor:

"Yakın tarihte bir perşembe günü, bir arkadaşımla pazardan geri çıkarken, baş tarafta ve derenin tamamen kenarında olan umumi tuvaletlere yaklaştığımızda karşı tarafta yani derenin karşı kenarında akarsuyun pazar yerine taşmaması için yapılan istinat duvarınıın kimi kısımlarını sıva yapan işçiler gördüm. duraksayıp ne yaptıklarını anlamaya çalıştım. Sanırım mütahit fazla çimento katmamış! O nedenle duvar daha 1 sene olmadan dökülmeye başlamış. Duvarın dibine bir leğen harç koymuşlar, onunla dökülen yerleri sıvıyorlardı. Düşünüyorum da o zaman yapılan o işe karşı eylem tertip etmeye kalkışsaydık ne olurdu acaba? O bentler olmasaydı bu facia olmayacaktı çünkü. Yukarıda bir bentin patlaması sonucunda diğer bentlerde sırası ile patladı ve her bentin suyu bir aşağıdaki bentin suyu ile birleşerek çoğaldı. Ve böyle bir acı son oldu.

Bugün günlerden çarşamba yarın ise perşembe. Yani şavşat ın pazara çıktığı daha doğrusu indiği gün. ve hava halen bozuk, halen yağıyor. Bentlerin son bulduğu yerden yukarıya baktım dere yatağına. Hiçbir tahribat yoktu. Dere elbette coşkun akıyordu, fakat yatağında akıyordu."

BELEDİYE BAŞKANI NACİ KÖROĞLU:
Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, Tigrat Deresi"nin taşması sonucu dün meydana gelen sel felaketinin yaşanmasına, dere üzerindeki bentlerin amacına uygun şekilde yapılmamasının neden olduğunu söyledi. Köroğlu, şöyle devam etti:

""Yapılış şeklinde, inşaat şeklinde yanlışlar var. Kullanılan çimento yeterli değil, kum uygun değil, kullanılan çakıl ucuz. Bizim bir sözümüz var, "Halep oradaysa arşın buradadır". Beton burada, Şavşat burada. Sağlam olsa 13 bendin 7"si yıkılır mı, temel yok, malzeme yok. 2 milyon lira diye söyleniyor Bayındırlık Bakanlığı’nın birim fiyatı. Ancak 935 bin liraya ihale edilmiş, verilmiş. Yüzde 50"den fazla fiyat kıran adam elbette çalacak, elbette ki bir şeyler yapacak. Bentler yapılmadan öncede aynı yağmur yağıyordu. 7 bendin bozulmasıyla birden boşalan suyun gücünü düşünün. 7-10 metre dolu kabın boşaldığını düşünün, ne olur? 5 katlı binanın 5"inci katını da vurur"

Bu İçerik 289 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler