Haberler

DSİ’nin HES İsyanı!

www.derelerinkardesligi.org
 
DSİ Bölge Müdürlüğü’nden Önlem HES’lere Disiplin Getirilmeli…  
 
DSİ 22. Bölge Müdürü Recep Çıtır, EPDK’dan lisans alan firmaların dereleri babalarının malıymış gibi hoyratça kullandığını ve can suyu bırakmadıklarını belirterek, “15 kişilik bir heyet kurduk. HES’leri kontrol altına alıyoruz” dedi.
Devlet Su İşleri Bölge (DSİ) Trabzon 22. Bölge Müdürü Recep Çıtır, 9 Ağustos’ta HES’lerle ilgili yeni bir genelgenin yayınlandığını belirterek, “Eskiden DSİ’den su kullanım hakkı anlaşması yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans alan firmalar sanki babalarının malıymış gibi dereleri hoyratça kullandılar. Ta ki bizim gibi özel ilgi duyup da araştıranlar hariç. Şimdi 15 kişilik bir heyet kurduk. HES’leri kontrol altına alıyoruz” dedi.
Trabzon’daki İl Koordinasyon Kurulu’nda kurumunun yürüttüğü projeler ve çalışmalar hakkında bilgi veren Çıtır, HES’lerle ilgili önemli bir gerçeği de gündeme taşıdı.
Çıtır’ın sunumu sırasında söz alan İç Su Ürünleri Üretici Birliği Genel Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Hüseyin Salihoğlu, özellikle Alabalık tesislerinin kurulduğu dereler üzerinde HES’lerin yapıldığını ve derelerin suyunun bundan etkilendiğini vurgularken, “Geçen yıl acı olaylar yaşadık. Bazı çiftliklerdeki balıklar telef oldu. Milli servet heba oldu. HES’ler ne zaman kontrol altına alınacak” şeklindeki bir soru yöneltti.
Bu soruya cevap veren Çıtır, “Arkadaşımız kendi adına şikayetçi olmakla haklı. 4628 Sayılı Yasa özel sektörün HES yapma noktasında önünü açtı. Tabiri caizse DSİ’nin önünü kapattı. Bu bölgeye geleli 3 yıl oldu. Türkiye’de yaklaşık bin 500 adet özel HES müracaatı olmuş durumdadır. Bunun 385 âdeti bölgemizdedir. Bütün Türkiye’de yapılan özel HES’lerin 4/1’i bu bölgede yapıldı. Dolayısıyla sorunlar bu bölgede daha çok olmaktadır. Geldiğimiz günden itibaren arkadaşımızın şikâyetçi olduğu konuları Bakanlığımıza biz de illettik” dedi.
Çıtır, 29 Temmuz 2010 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ortaklaşa bir toplantı yaptığını ifade ederek, “Bu toplantı sonrası 9 Ağustos 2010’da bir genelge yayınlandı. Bu genelgenin özü de şu. Eskiden DSİ’den su kullanım hakkı anlaşması yapan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans alan firmalar sanki babalarının malıymış gibi dereleri hoyratça kullandılar. Ta ki bizim gibi özel ilgi duyup da araştırdıklarımız hariç. Bitme noktasına geldiğinde DSİ’den eleman istediler. Kabulümüzü yapın diye. Biz de DSİ Trabzon Bölge Müdürlüğü olarak dedik ki, hiçbir yerinde bulunmadığımız bir çalışmanın kabulü noktasında bulunursak yanlış olur. Biz nasıl kendi bir işimizi ihale ettiğimizde yer tesliminden başlayıp iş bitene kadar inceliyorsak, bu yetki bize verilmeli ki biz gördüğümüz noktaları, eksiklikleri tespit edelim, yaptırımımız olsun. Arkadaşımızın dediği noktada hala yaptırımcı bir kuruluş yok desek yanlış olur. Gördüğümüz noksanlıkları cezai işlemi yapan kuruluş olan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’ne iletmenin yanı sıra 15 kişilik bir heyet kurduk. Bu heyetin görevi bu HES’leri incelemek ve tetkik etmek olacak. Bu yeni yapılanlar için. Bir de devam edenlerle ilgili durum tespiti yapmak üzere tek tek bütün firmaları çağırıp irdeleyeceğiz. Bütün bunlara rağmen yine de aksaklık olacaktır ama gayemiz en aza indirmek olacaktır. Yenilenebilir enerji ihtiyacımızdır. Ama takibini de yapmalıyız” dedi.

Bu İçerik 196 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler