Haberler

Erdoğan Akhanlı’nın Tahliyesinin Önündeki Engel Ne?

Erdoğan Akhanlı Artvin-Şavşat doğumlu. 12 Eylül 1980"de Karadeniz Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisiydi. Mayıs 1985-87 arası politik nedenlerle tutukluydu. 1991 yılı sonunda Almanya’ya göç etti ve yeni bir hayata başladı. Almanya Köln’de mütevazı şartlarda yaşamını sürdürdü. Nazi dönemi Gestapo’nun sorgu ve işkence merkezi, şimdi Köln Belediyesi’ne bağlı eğitim merkezi olarak hizmet veren EL-DE Haus adlı müzede Türkçe rehberlik yapıyor.

Akhanlı aynı zamanda bir yazar. Birçok ödüle sahip. Son kitabı ‘Babasız Günler’ Avrupa Türkleri 1. Edebiyat Yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü. Senaryo, radyo ve tiyatro oyunları yazarak, çeviriler yapıyor. Roman sanatını ifade yolu seçtiğini söylüyor.

Akhanlı, ülkeye dönmek ve ‘neler değişmiş’ görmek istedi. 10 Ağustos 2010 tarihinde Sabiha Gökçen Havaalanında, 1991 yılından bu yana yaşamakta olduğu Almanya’dan giriş yaparken gözaltına alındı ve yapılan sorgu neticesinde tutuklanmasına karar verildi. Hakkında arama olduğunu bilmesine rağmen Türkiye"ye geliyordu.

Avukatının verdiği bilgi şöyle: ’20.10.1989 yılında vuku bulan soygun teşebbüsü ve adam öldürme cürümünden dolayı müvekkilin arandığı anlaşılmıştır. Müvekkilin bu olay ile uzaktan yakından ilişkisi yoktur. Yaşamının 40 yılında politik mücadele veren müvekkilin tüm geçmişinde silahlı tek bir eylemi bulunmamaktadır. Faili meçhul bir cinayetle suçlanmanın derin acı ve ızdırabını yaşamaktadır’.

Tutuklandıktan sonra savcılık emniyete, Erdoğan Akhanlı hakkında 1992 yılında ifade veren ve fotoğrafı üzerinde teşhiste bulunduğu iddia edilen kişilerin bulunması ve yeniden fotoğrafı teşhis etmesi için yazı yazdı. Polis bu kişileri bulup getirdi. Erdoğan’ın resmini gösterip sordular, kişiler Erdoğan’ı hiç görmediklerini söyledi.

Akhanlı’nın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması için avukatı üç kez tahliye talep etti ve üçü de daha sonra teşhis tutanağı imzalayıcısı tutanağın düzmece olduğunu ve Erdoğan Akhanlı’nın soygun olayına karışan üç kişiden biri olmadığını kesin belirtmesine rağmen reddedilmişti.

Almanlar Türkiye"yi neden protesto ediyor
Akhanlı için Alman basını tepki gösterdi olaya geniş yer verdi. ‘Nazi ve Berber’ adlı kitabın yazarı Edgar Hilsenrath Berlin Büyükelçiliğine giderek Erdoğan Akhanlı’nın tutuklanmasını protesto etti. Ayrıca yazar Günter Walraff da bu protestoyu gerçekleştirdi. Alman medyası Hilsenrath’ın protestosuna yoğun ilgi gösterdi.

‘Yazmak, milyonlarca kez düşünüp, kelimelerin birkaç yüz sayfada şekil alışıdır’ diyen Erdoğan Akhanlı, yazarken özgürleştiğini ve ülkesine özgürce girip çıkmak istediğini söylüyor. Bugünlerde Tekirdağ’dan yazmaya başlayan Akhanlı"nın hikayesi referandum tartışmasının ana gündemi olan 12 Eylül"ün yıldönümünde henüz nerede olduğumuzu gösteriyor.

Bu İçerik 183 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler