Haberler

HES lere Hayır

ARTVİN DERELERİN KARDEŞLİĞİ PLATFORMU HES(HİDROELEKTRİK SANTRAL)"LERİ PRETOSTO ETTİ.

Bugün saat 14:00 "re Taksim-Galatasaray Meydanı"nda toplanan yaklaşık 1500 kişiden oluşan Artvin Derelerin Kardeşliği Platformu üyeleri HES"leri protosto etti. Grup ellerinde HES"lere Hayır!, Su Haktır Satılamaz!, Ormanıma, Köyüme, Yeşilime Dokunma..! gibi dövizler taşıyarak Galatasaray Meydanı"ndan Taksim tramvay duraklarına kadar Akerdeon, tulum, eşliğinde türküler söyleyip sloganlar atarak yürüdü. Daha sonra tramvay duraklarında basın açıklması yapan grup açıklamanın ardından horon teptikten sonra dağıldı. Basın açıklaması metni ve eylemden resimler ektedir.

Basına ve kamuoyuna

Çoluk çocuğumuz, havamız suyumuz, börtümüz böceğimiz, ayımız, tavşanımız, dağımız yeşilimizle bugün karşınıza çıkmak zorunda bıraktılar bizi. Biz doğanın içinde sizinle iletişim kurabilecek varlıklar olarak, doğduğumuz, büyüdüğümüz toprakların, o topraktaki varlıkların çığlığını bir nevi vekil olarak sizlere ulaştırmakla kendimizi yükümlü hissediyoruz.

Bugün karşınıza bizi çıkaran başlıca iki neden var. Birincisi yöremizde yıllardır HESlere karşı mücadele eden Papart Dereleri Platformu’nun Bölge İdare Mahkemesinde açtığı HES projelerinin iptali talepli davada mahkemenin verdiği yürütmenin durdurulması kararını kutlamak, sizlerle paylaşmaktır. Ne yazık ki mahkemelerin HES projelerini iptal etmesi kamu yöneticilerini ve yöremize göz dikenleri durdurmaya yetmiyor. Bir taraftan mahkeme kararlarının uygulanması savsaklanırken diğer taraftan yeni HES projeleri ile çıkıyorlar köylülerimizin karşısına. Benzer bir durum şu anda bizim yöremizde yaşanmaktadır. Biz İstanbul’da yaşayan çoğunluğu Artvin kökenli doğal hayat savunucuları, Şavşat’taki kardeşlerimizin bu saatlerde köylerinde attıkları çığlığa buradan destek vermek, acılarını azaltmak seslerini büyütmek için karşınızdayız. Bu saatlerde Şavşat - Susuz Köyünde Hidroelektrik Santralleriyle(HES) ilgili ÇED(Çevre Etki Değerlendirme) Katılım Toplantısı yapılmaktadır. Kamu yöneticileri, özel şirket temsilcileri ile el ele köylüleri HES yapımının iyi olduğuna ikna etmek için köy köy dolaşıyor. İkna edemedikleri yerde tehtid ediyor. Bizim yöremizde Trabzon’da, Rize’de, Artvin’de, Erzurum’da ve HES’lerin gündeme geldiği her yerde rutin bir uygulama haline gelen bu durumu yadırgıyor ve kınıyoruz. Kamunun yani bizim çıkarlarımızı korumakla, çevreyi savunmakla görevli olanların, maaşını bizim vergilerimizden almaya devam ederken, yörelerimizin doğal-toplumsal hayatını yok edecek bu projeler için bu kadar fedakarca çalışmalarını manidar buluyoruz.

Artvindeki derelerin üzerinde şu anda 170’in üzerinde Hidro-elektrik Santrali projesi gündeme gelmiştir. Derelerimizin yüzlerce yıllık hayatımızı, köylerimizi var eden su kullanım hakları çeşitli zenginlere devredilmiştir. Düşünün ki yıllardır içme suyu olarak kullandığımız kaynaklar bile artık bize yasak hale getirilmiştir. Mahkemeler peşpeşe HES projelerini iptal eden kararlar verirken, bu kararları uygulamamayı, yeni projeler peşinde koşmayı ise manidar buluyor ancak kabullenmiyoruz. Oldu bittiye getirerek hayatlarımızı elimizden alamayacaksınız.

Köylerimiz yıllardır tarımdaki desteklerin azaltılması, hayatımızı doğduğumuz yerde sürdürecek politikaların üretilmemesi ve yatırımların yapılmaması nedeniyle boşalırken, biz bu son yapılanı zorunlu tehcir olarak görüyoruz. Tıpkı ÇAY-KUR’da olduğu gibi, TEKEL’de olduğu gibi önce üreticiyi ürünüyle yaşayamaz hale getirmenin bilinçli bir tercih haline geldiğini üzülerek görüyoruz. Bunu para kazanma hırsı ile bütün varlıklarımızın zenginlerin kar hırsına kurban etmenin izleyeceğini yaşadığımız deneyimler bize gösterdi….

Dünyanın sayılı ekolojik zenginliklerine sahip uluslarası biyosfer rezerv alanını, milli parkları ihtiva eden bölgemizin sadece toplumsal hayatı değil, hayatı var eden bütün değerleri tehlike altındadır. Küresel ısınmanın gittikçe etkilerini artırdığı, su rejimi düzensizliklerinin her geçen gün , sel, kuraklık, su baskını ve çölleşme olarak envai biçimlerde gözümüzün önüne geldiği dünyada, derelerimimzn ekolojik değerlerinin korunmamasının sadece bize değil memlekete hatta dünyaya büyük zararları olacaktır. Gittikçe kıt kaynak haline gelen sularımızın özel kurum veya kişilere devri ise memleketin çoğunluğu için yeni sorunlar yaratmaya gebedir. Doğamızı tahrip ederek parasal zenginliğini artırmayı düşünenlere, onlara destek olanlara, yok olmuş bir tabiatta hayatın mümkün olmadığını, parayla saadet olmayacağını anımsatmayı da vazifemiz sayıyoruz.

Biz bu duygu ve düşüncelerle doğdumuz, büyüdüğümüz, babamızı, dedemizi gömdüğümüz, içinde yaşadığımız toprakların yokoluşu, o topraklarda büyük bir uyumla binlerce yıldır devam eden doğal, tarihsel, kültürel değerlerin sonlanması, anlamına gelecek Hidroelektrik Santralleri yaptırmayacağımızı, memleketin her neresinde olursa olsun Hidroelektrik Santrale, köyünde maden çıkarılmasına, termik santrale ve diğer hayatı gözetmeyen, sadece zenginleri daha da zenginleştirmeyi hedefleyen projelere karşı hayatı savunanların kardeşimiz olduğunu duyuruyoruz. Bugünden sonra da kendi topraklarımız başta olmak üzere memleketin yaşanmaz hale gelmesine neden olacak projelerle ellerinden geleni ardlarına koymayanların karşısında; anayasamızdan, uluslararası sözleşmelerden hepsinden önemlisi hayatın varlığına karşı yapılan her türlü saldırıya direnişin meşruiyetinden aldığımız güçle, kadim insanlık değerlerini yarına taşımayı vazife sayarak; bizler de tüm kardeşlerimizle elbirliği içerisinde elimizden geleni ardımıza koymayacağız.

Siz basın emekçileri vasıtasıyla bütün kamu yöneticilerini kendi varlık koşullarını anımsamaya , doğaya karşı açılan savaşı durdurmaya çağırıyoruz. Hayatı ve doğayı savunanlara tüm gücümüzle yanlarında olduğumuzu duyuruyor, halkımızı da memleket yaşanmaz hale gelmeden bu mücadelelere sahip çıkmaya davet ediyoruz.

SU HAKTIR SATILAMAZ!

ARTVİN DERELERİN KARDEŞLİĞİ PLATFORMU

Bu İçerik 185 Kez Görüntülendi

Dosya/Görseller

HES lere Hayır
HES lere Hayır
HES lere Hayır
HES lere Hayır
HES lere Hayır

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler