Haberler

HES lere Karşı Hukuçularla Dayanışma Çağrısı

Elektrik Piyasası Kanunu, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği , Su Kullanım Anlaşması Yönetmeliği’nin çıkması sonrası vadilerimiz için 2000’nin üzerinde HES projesi hazırlanmış ve HES’ler doğa ve toplum düşmanlığının yollarından biri olmuştur…  Bütün demokratik mücadelelere, yargı kararlarına karşın yapımı devam eden HES projeleri nedeniyle vadilerimizde adeta katliam yaşanmaktadır. HES inşası için orman alanları tahrip edilmektedir. İnşa süreci, bölgede yaşayan canlıları yerinden etmektedir. HES’ler balıkların göç yollarını tıkayarak nehirlerdeki biyolojik hayatı etkilemektedir; birçok insanın yaşamını sürdürdüğü vadilerden göç etmelerine neden olmaktadır.
 
Derelerin Kardeşliği Platformu; sularımızın ve doğal varlıklarımızın zenginlerin kar hırsı ve daha fazla tüketim hırsı uğruna yağma edilmesine karşı çıkmak amacıyla mücadele eden derelerin temsilcileri ve çevre örgütlerinin bir araya gelmesiyle oluşan bağımsız bir halk hareketidir. Derelerin Kardeşliği Platformu, hiçbir lobicilik faaliyeti ile ilgisi olmayan, herhangi bir fondan-ödenekten yararlanmayan, politik kaygı ve hesaplar gütmeyen tamamen gönüllülük esasına bağlı, herhangi bir hiyerarşik yapısı bulunmayan, HES’lere karşı demokratik direnme hakkını kullanan yerel hareketlerin koordinasyonudur… Derelerin Kardeşliği Platformu; tüm canlıların yaşam kaynağı olan suyun, sadece enerji kaynağı ve para kazanma aracı olarak görülmesini reddetmektedir. Suyun ticari bir mal değil, ekolojik sistemin bir parçası olduğuna, hiçbir şekilde yatağı değiştirilemeyeceğine inanır. Tüm canlıların suya ulaşma hakkı olduğuna inanır, hiçbir canlının su ihtiyacını daha önemli görmez. ‘Can suyu’ kavramını, bu kavrama göre kurgulanmış adalet anlayışını kabul etmez, ahlaki görmez. Doğal yaşam ile su ilişkisini dikkate almayan karar, uygulama ve düzenlemeleri kabul edilemez bulur. Suyun kullanımını; ekolojik ve toplumsal sürdürülebilirlikten uzak ele almaz.
 
Vadilerimizin yağmalanmasına karşı bugüne kadar birçok farklı kulvarda mücadele yürüttük, yürütüyoruz… Özellikle büyük kent merkezlerinde birikmiş bilimsel, teknik, hukuki birikime ulaşmanın zorluğu, meseleyi kavramamızı güçleştirmekte, hareket kabiliyetimizi kısıtlamaktadır.
 
Geldiğimiz aşamada, her ne kadar açtığımız tüm davalarda olumlu sonuçlar alıyor olsak da, her gün bir yenisi ortaya çıkan projeler, kazandığımız davalar karşısında adeta hukukla alay edercesine uygulanmayan kararlar veya küçük değişikliklerle yeni baştan başlayan süreçler dolayısıyla, bugüne kadar yanımızda olan hukukçu dostlarımızın daha çok bireysel fedakârlıklarla sürdürdükleri hukuksal mücadele süreçlerinde daha gelişkin bir düzeye ihtiyaç duyduk.
 
Bir toplumsal hareket olarak (o vadilerde bulunan dilsiz varlıkların da adına)  vadisini korumaya çalışanların yanında durmayı; mücadelenin diğer kulvarlarıyla eşgüdümlü hareket etmeyi, kolektif emeği olmazsa olmazı sayan; bilginin toplumsallaşmasını ve toplumsal bir güce dönüşmesini önemseyen hukukçu dostlarımızla organize bir biçimde hareket etmeyi amaçlamaktayız.
 
Düzenlemiş olduğumuz, bilgilendirme ve “gönüllü hukukçularla” tanışma etkinliğimize davetlisiniz.
 
TOPLANTI YERİ: İSTANBUL BAROSU ORHAN APAYDIN SALONU
 
TARİH: 25/12/2010  SAAT:14:00-18:00 
 
İrtibat: 0533 576 34 10- 0533 633 67 54
 
DERELERİN KARDEŞLİĞİ PLATFORMU 

HUKUK ÇALIŞMA GRUBU

Bu İçerik 566 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler