Haberler

Hopa’da sıkıyönetim devam ediyor

Hopa’da Metin Lokumcu’nun cenazesi sonrası sıkıyönetim devam ediyor. 30'dan fazla kişi halen gözaltında, 40 kadar kişinin adının olduğu listeyle de polis evleri aramaya devam ediyor. 200 civarı polis, sürekli şehir merkezinde dolaşarak arama yapıyor. Köylere de baskınlar düzenleniyor ve insanlar rastgele gözaltına alınıyor. Hopa’ya giriş çıkışta kimlik kontrolü yapılırken birçok köy girişini kapatan asker ve polis halkın hareket etmesine engel oluyor. ÖDP'nin, Halkevleri’nin, ESP’nin ve Gençlik Muhalefeti’nin çok sayıda üye ve yöneticisi gözaltına alınmış durumda.

Polis Hopalıların eylemlerini protestodan çıkarıp terör eylemine dönüştürmeye çalışıyor. Bu doğrultuda Hopa’da halen süren operasyonlar ve gözaltıları “terör örgütü” çuvalına doldurulmak için arkadaşlarımızın dosyalarının Erzurum Özel Yetkili Mahkemesi'ne gönderilmesinin gündemde olduğu iletildi. Tayyip Erdoğan’ın dünkü konuşmasında söyledikleri de emniyetin meseleyi terör eylemi olarak lanse etme, halkı terör örgütüne üye olmakla suçlama gayretiyle uyumululuk arz ediyor.

Karakola yaklaşana gözaltı!

Gözaltındaki yakınlarını görmek, haber almak için karakola yaklaşanların da polis tarafından gözaltına alındığı iddia ediliyor.

"Polis Aracında ve Karakolda Darp Edildik"

Darp edilerek gözaltına alınan ESP'nin desteklediği Artvin bağımsız milletvekili adayı Kaya 14 arkadaşıyla gözaltına alındıklarını, darp edildiklerini, bir kişinin tansiyonun yükselmesi üzerine karakoldan hastaneye kaldırıldığını anlatıyor. 

"Erdoğan buradan giderken arkasında bir cenaze, çok sayıda yaralı ve polis şiddetiyle terörize edilmiş insanlar bıraktı ve devamı da geliyor."

ESP'nin desteklediği Artvin bağımsız milletvekili adayı Birsen Kaya,  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Hopa'da protesto edenlere müdahale sırasında  Metin Lokumcu'nun hayatını kaybetmesi sonrası yaşananları bianet'e anlattı.

Önceki gün başlayan gözaltılar ve  "güvenlik" önlemleri  Lokmacı'nın cenaze töreni sonrası sürdü, son olarak dün akşam Kaya ve 14 arkadaşı gözaltı alındı; birkaç sonra altı kişi dışındakiler serbest bırakıldı.

Gözaltından hastaneye

Kaya, Hopa'dan Rize'ye kadar polis ablukası olduğunu, gözaltına alınanlardan Ali Kemal Gümüşkaya'nın tansiyonun yükselmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldığını  söyledi.

"Hopa'ya yolunda polisler bizi durdurdu.  Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolü için bizi karakola götürmek istediler. İtiraz edince darp edilerek polis arabasına bindirildik. "

"Karakola sokulurken arasından geçirildiğimiz polis koridorunda da polis şiddetiyle karşılaştık. Karakolun içinde de arkadaşlarımız yerlerde sürüklendi ve darp edildi. Bir arkadaşın kaşı yarıldı, ben de göğsümden darbe aldım. Ambulansla karakola gelen doktor  adli tıp görevi görecek şekilde bizi muayene etti.

Kaya, Erdoğan'ın Hopa'da miting düzenlemek istemesini Necmettin Erbakan'ın 1979'da Hopa'ya geldiğinde Hopalılardan aldığı tepkiye bağlıyor;  "Genç Erdoğan da Erbakan ekibinin içindeydi".

" Erdoğan'ın Hopa'da yaptığım mitinge katılanların önemli çoğunluğu, dışarıdan getirilmiş kişilerdi. Bir tarafta Hopalıların isyanı var, diğer tarafta da farklı kentlerden getirdiği insanlara yaptığı miting vardı." 

Hopa'da kadınlar oturma eyleminde

Metin Lokumcu'nun cenazesinin ardından yapılan operasyonlarla gözaltına alınan kişilerin aileleri sabah saatlerinden beri emniyet müdürlüğü önünde bekliyorlardı. Gözaltılar için ek süre istenirken, Hopalı kadınlar Emniyet Müdürlüğü önünde oturma eylemine başladı.

Hopa'da zihinsel engelli genç gözaltında tutuluyor

Hopa'da gözaltına alınan kişilerden birinin zihinsel engelli bir genç olduğu belirtiliyor.

Tayyip Erdoğan'ın Hopa mitingi nedeniyle çıkan çatışmalarda gözaltına alınanlardan birinin Erkut Kibar isminde bir zihinsel engelli genç olduğu ifade ediliyor.

Kibar'ın engelli olduğuna dair doktor raporu olmasına rağmen polis, gözaltından çıkmasına izin vermiyor.

ESP: Hopa'da OHAL sözkonusu 

Artvin’in Hopa İlçesi’nde AKP’nin yapacağı miting öncesi ve sonrasında yaşanan protestolara polisin sert müdahale etmesi sonucu yaşanan ölüme ve ardında estirilen gözaltı terörüne tepki gösteren ESP Diyarbakır İl Örgütü, Hopa’da “tam bir OHAL durumu söz konusu” dedi.

(bianet-birgün-sendika.org)

Bu İçerik 6672 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler