Haberler
İlginç Dilekçe ve Çağrı
Küçükçekmecede yaşamakta olan Şavşatlı Ercan Uzun, aşağıda aslını yayınladığımız dilekçe ile Şavşat Kültür Dayanışma Derneği"ne bir başvuru yaptı. Folklor ve kültür mirasının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefleyen bu başvuru kısa sürede bu yönde somut adımlar atılmasını amaçlıyor.
Bu amaçla bir başlangıç yapmak için dernekte bayramın üçüncü günü bir öğleden sonra 15:00 - 18:00 saatleri arası buluşma gerçekleşeceği bilgisini edindik. Ercan Uzun"la kurduğumuz iletişimde Ercan bey, Artvin ve Şavşat müziği ve folklorü üzerine çalışan, araştırma yapan ve ilgilenenlerin davetli olduğu bu buluşmaya Şavşatlı tüm hemşerilerimizi davet etmektedir...
Ercan Uzun"un Dilekçesi:
ŞAVŞAT KÜLTÜR DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANLIĞINA
KÜÇÜK ÇEKMECE
Yöresel çalıp söylediğimiz türkülerdeki melodilerin tamamı notaya alınamamış ve noterden yöremize ait olduğuna dair tastık ettirilememiş olması nedeniyle bir çok eserin TRT arşivlerinde kaydı da bulunmamaktadır. Böylece bu kayıp müzik namelerin oynanan oyun figürlerinin her ne kadar (evrensel Anomin) dense de ( merada başı boş gezen sahiplenmeyi bakliyen at gibi dolaşmakta) olduğunu muşaade edilmekteyim Netice :yöremizce bilinmeyen kişi gurup ve özel müzikal kuruluşlarca kopyalanarak taklit edildiği yarım veya eksik çalınıp söylendiği hatta üzerinde değişiklik yaparak kendininmiş gibi sahiplenmekte okluklarını ve kendi ticari amaçlarında kullandıkları ve bu kanalla kar amaçlı reklamlarda çalıp oynattıklarına tanık oldum şahsen bir Şavşatlı olarak bu konuda ki hazinelerin erozyona uğramasına içim razı gelmemektedir.
Her ölen müzik adamı kayıtlar tutulmadığından ve notaya alınmadığından kendisi ile birlikte bir çok değerli eserleri de mezarına gömmektedir.
Aynı olay oyunlarımızın figürlerin kayıp olmasına veya eksik oynanmasına sebep olmaktadır. Örnek (Kaya dibinden bir Mukesim usta yok ki tanzara oynasın veya öğretsin)
En azından ilçe bazında bu müzikallere, namelere oyunlara sahiplenmemiz gerekmektedir.Eğer bu mevzuda bir kar varsa önce derleyip toplayan yazan ve müziğini oluşturan insanlar başta olmak üzere belli bir miktarın aktarılmasına diğer sahipsiz müziklere ise kültürümüz açısından İsim bazında künye veya kütük olarak sahiplenmemizi gerekli kılmaktadır. Müzik ve oyunların notaları belirlenip sözleri şiirleri derlenerek (yazılarak) noterden tasdik ettirmemiz gerekmekte Bu konuda bütün İl haricindeki derneklerle Şavşat Halk Eğitim Müdürlüğüne yazışma yapılarak konu haberdar edilip yardım talep edilmelidir. Bütün diğer İllerdeki dernekler hem davet edilmeli ayrıca belirleyecekleri bir heyet ile bölgedeki müzik uğraşan insanlara çağı yapıp yapılacak görüşmelere yetkili olarak gelmeleri sağlanmalıdır Türkiye Televizyon Kurumundan uzman veya bilir kişi heyet davet edilmelidir.
Belirlenecek bir tarihte derneğiniz de toplanmak üzere heyet oluşturulması; çalışmalar sonucu bu olayla ilgili kurultay toplanması düşüncelerim içindedir.Alt tabandan yetişen müzik çalışmaları yapan gençliğimize kaynak aktarmamız ve yardımcı olmamız gerektiğine inanıyorum.
Konu hakkında ilgili yazışmalar yapılırken Rahmete kavuşmuş müzik insanlarının varsa teyp kaydı ses ve görüntü kayıtları bu bilgilerle beraber toplanarak kayıt altına alınması gerekmektedir çünkü bizim sahiplenmedeki derlemedeki tapu şahidimiz onlar olacaktır.
Bu çalışmalar bizi ileride kültürel açıdan bir zenginliğe götürecektir.Belki Örnek URFA sıra gecesi gibi bir yayın ortamı da meydana getirebilecektir.İlçemiz bu yönüyle dünyada tanınacaktır
Yine yukarıda özeti arz edilen bir çalışmada yöremizde yetişmiş Aşık şair gibi insanların ürünlerini derleyip toplayıp kayıt altına alınmasını ve yayınlanması talebini kökleştirmektedir.Ayrıca söz konusu müzik kültürümüzün belki tarihçesi tespit edilecektir.Bence mu müziklerin ipek yolu Ahıska Posof ve Şavşat merkezine müteakip göç nedeniyle Ardanuç Yusufeli Erzurum Erzincan Elazığ Har put Muş üzeri Kerkük te son bulmaktadır.Belki bu tarihi çalışmayı akademik olar akta devam ettirebiliriz.
Gönlüm isterdi ki bu çalışmayı bütün İl ve ilçeleri üzerinde yapalım.Ancak figürlerde manilerde lehçede köyler arasında bile farklılık olduğundan mazur görülmemizi isterken diğer ilçelere rehber olunacağına kanattım tamdır.
Bu vesileyle istek mektubumun tarafınızdan kabulü ile yazışmalar düzeyinde diğer derneklere de gönderilmesini arz eder başarılar dilerim.15 /11 / 2009 Ercan UZUN İMZA
TEPE KÖYKÜLTÜR VE DAYANIŞMA
DERNEĞİ YÖNETİM ÜYESİ
TEF 05345214644----5983297
KÜÇÜKÇEKMECE
Bu İçerik 260 Kez Görüntülendi