Haberler

Tutuklu Yazar Akhanlı Tahliye Oldu

Tutuklu Yazar Akhanlı Tahliye Oldu  Almanya'dan Türkiye'ye giriş yaparken üç ay önce tutuklanan ve 21 yıl önce yapılan bir silahlı soygun suçlamasıyla 113 gündür tutuklu olarak yargılanan yazar Akhanlı, tahliye oldu. Duruşmada davayı susarak protesto eden Akhanlı için müşteki avukatı da "ilk teşhis tutanağındaki kişi Akhanlı değildi" dedi.
Yaşadığı Almanya'dan Türkiye giriş yaptıktan sonra 21 yıl önce yaşanmış silahlı soygundan sorumlu tutulan yazar Erdoğan Akhanlı, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı.
Ancak yazar, davayı protesto etmek için konuşmama kararı aldı. Akhanlı, mahkeme heyeti başkanı Hakim Şeref Akçay'a bir mektup sunduktan sonra "Mutlak bir suskunluk içerisindeyim. Saygısızlık etmek istemiyorum, hakaret olarak algılamayın" dedi.
Bu diyalogda Akçay da, "hakaret olarak algılamıyoruz, yasal haklarınızdır, saygı duyuyoruz" şeklinde karşılık verdi. Bunun ardından Akhanlı hiçbir soruya cevap vermedi.
İlk oturumda Akhanlı'nın mektubu ve iddianame okundu. Akhanlı'nın avukatı Haydar Erol iddianamedeki bazı ifadelere itiraz ederek, hukuka aykırı deliller olarak nitelendirdiği unsurların dosyadan çıkarılmasını istedi.
Tanık Hamza Kopal ve Fatih Çalışkan'ın iddianamedeki ifadelerin yedişer günlük işkence süreçleri sonunda alındığını iddia eden avukat Erol, bu bölümlerle birlikte tek fotoğrafla yapılan teşhis tutanağının da dosyadan çıkarılmasını talep etti; "Çürük delillerle hayali bir iddianame yazılmıştır" dedi.
"Anayasal düzeni silahlı zoruyla yıkmaya teşebbüs etmek" ile suçlanan Akhanlı, 23 Ekim 1989'da Eminönü Tahtakale'deki bir döviz bürosunun soyulması olayının sorumlularından biri olarak gösteriliyor. İddianamede, olayda öldürülen büro sahibi İbrahim Yaşar Tutum'un oğulları Ünay ve Mustafa Tutum ise mağdur olarak yer alıyor.
25 Ağustos 2010 tarihli iddianamede, 10 Ağustos'ta Türkiye'ye giriş yaptığında yakalanan ve Tekirdağ 2 No'lu F tipi cezaevine gönderilen Akhanlı'nın eski Ceza Yasası'nın (TCK) 146/1 maddesinden cezalandırılması isteniyor.
Müşteki avukatı Savaş Aktaş da ilk teşhis tutanağında yer alan fotoğrafın Akhanlı'ya ait olmadığını söyledi.
İddianamede, ifadesi alınan Mehmet Fatih Çalışkan'ın Hamza Kopal'ın "Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Yeniden Kuruluş Birliği-Halk Kurtuluş Güçleri" isimli örgüte üye olduğu ve eylemin "muhtemelen İbrahim Yaşar Tutum'un öldürülmesi eylemini de Hamza Kopal ve arkadaşlarınca yapıldığını tahmini"ne ilişkin iddialara dayanıyor.
BirGun.Net

Bu İçerik 1024 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Gülcan Karaosmanoğlu

Akhanlı özgür!...

Gülcan Karaosmanoğlu - 10 Aralık 2010
Doğan Akhanlı 10 Ağustos tarihinde Türkiye’ye giriş yaparken tutuklanarak Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde işlemediği bir suçtan dolayı 4 aydır keyfi tutukluluk halinin sonlandırılmasını bekledi. Babasının hastalığında yanında olmak için geldiği ülkesinden ‘Babasız Günler’le geri dönüş yapıyor artık. Beşiktaş Adliyesi’nde yapılan ilk duruşmasında herkesin beklediği sonuç gerçekleşti, tahliye kararı verildi. Hakkındaki haksız suçlamalara karşı ifade vermeyen Akhanlı, tutuksuz olarak yargılanacak. Dava için İstanbul’a gelen sivil toplum kuruluş temsilcileri ve arkadaşı Alman yazar Günter Wallraff, iddiaların ne derece zayıf olduğunu dile getirdiklerinde haklıydılar. İnsan hakları savunucusu yazar Doğan Akhanlı özgürlüğünü geri aldı…
Tevhide Büyük

Merhaba

Tevhide Büyük - 9 Aralık 2010
New PageKıymetli Köylüm Babanızı kaybettiniz önce başınız sağolsun.Tahliye olduğunuzada çok sevindim gözünüz aydın ve geçmiş olsun.

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler