Haberler

Unutulmaya Yüz Tutmuş Yılbaşı Eğlencesi Berobana

Geçmişte Şavşat’ta yılbaşı eğlencesi olarak yapılan Berobana orta oyunu unutulmaya yüz tutmuşken Kocabey Köyü Muhtarı ve köylüleri tarafından yeniden canlandırılmaya çalışıldı.

Unutulmaya yüz tutmuş olan Berobana oyunu 2009 yılının ilk günü Şavşat caddelerinde sergilenerek hem Şavşatlılar eğlendirildi hem de gençlere tanıtıldı.

Köylerde yılbaşı gecelerinde köy eğlencesi olarak yapılan, evleri kapı kapı gezerek güldürücülerin belli bir erzak aldıktan sonra erzakı veren kişileri eğlendirmek üzerine kurgulanmış Berobana oyunu deve ve deveyi çeken deveci, hoca, hocanın öğrencileri, güldürücüler ve gelin gibi oyuncu karakterlerinden oluşmakta.

Oyunun gerçekleşmesinde öncülük eden Şavşat Kocabey Köyü Muhtarı Ali Osman Taşdemir, Berobana oyunu geçmişten yansıyan, kökeni Orta Asya’ya dayanan bir eğlencelik oyundur. Bu oyun yılbaşı gecelerinde oynanarak hem eğlence yapılır hem de toplanan yiyeceklerle harfana oluşturularak ziyafet çekilirmiş. Bizlerde unutulmaya yüz tutmuş bu oyunu büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla gelecek nesillere aktarmak için canlandırdık. Bu oyun sadece bir eğlence değil aynı zamanda insanların birbirleri ile kaynaşmasını sağlayan sosyal bir aktivitedir. Bu sosyal ve kültürel aktivitelerimiz olan geleneklerimizi yaşatmamız ve gençlere aktarmamız gerekiyor. Gençlerimize bırakacak bir mirasımız olmalıdır.” dedi.

Oyuna büyük bir katılım gösteren Şavşat halkı tarafından böyle bir eğlence kültürünün yaşatılmasına vurgu yapıldı.

Bu İçerik 211 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler