Haberler

Yasal Orman Talanı Başlar

Eski Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Salih Sönmezışık, kamuoyunda 2B olarak bilinen “orman özelliğini yitirmiş arazilerin” satışını sağlayan Tapu Yasası değişikliğinin TBMM’den geçmesine tepki gösterdi. Sönmezışık, “Ormanlarımız için yeni ama çok büyük bir tuzak” yorumunda bulundu.

Sönmezışık, yaptığı yazılı açıklamada, yasa değişikliği ile anayasaya karşı hile yapılarak 2B arazilerinin talanının kolaylaştırılacağını belirtti. Değişiklik ile ormanların sınırlarını belirleme işinin, 70 yıldır bu görevi yerine getiren Orman Kadastro Komisyonları’nın elinden alındığına dikkat çeken Sönmezışık “Bu iş, ormancılık eğitimi görmemiş tapu teknisyenlerine devredildi.

Daha önce var olan böyle bir düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından 1989 yılında iptal edilmişti” dedi. Sönmezışık, teknik düzenleme adı altında 70 yılda yapılan orman kadastro çalışmaları sonucu kesinleşen ve anayasa güvencesi altında bulunan orman sınırlarının değiştirilmesine çanak tutulacağını vurguladı.

Bu değişikliklerin “yeni yasal orman talanlarını” başlatacağını vurgulayan Sönmezışık, “Son günlerde yaşadığımız ekonomik kriz, Ergenekon sendromu, Gazze işgali gibi nedenlerle ülkemizde yapılan yolsuzlukları ve yeni yolsuzluk hazırlıklarını yeterince takip edemedik. Ama AKP iktidarı bu gündem yoğunluğunu kullanmasını çok iyi bildi” dedi.

TÜRKİYE’NİN 2B BİLANÇOSU

Türkiye’de toplam 473 bin 419 hektar 2-B arazisi bulunuyor. Bu rakamın yeni kadastro çalışmalarının ardından 600 bin hektarı bulacağı tahmin ediliyor. 2B arazilerinin büyük çoğunluğunun turizm rantı yüksek Antalya, Mersin ve Muğla gibi kentlerde olması, üzerlerinde sanayi tesisilerinin, tarım alanlarının bulunması çevrecilerin tepkisine neden oluyor.

Bu İçerik 188 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler