Şavşat ve Kültür-Sanat Anılar

Mugovul olmuş sunpo

Seyfettin Özyer

Beş altı yaşındamıyım ne,dediler muğovulda çocuklar boğuldu. Neneler göle koşuyor acep benim torunu mu diye. Hatırlayanlar çıkacaktır. Ben isimlerini unuttum. Dalgıçlar çocukların cesedini çıkardılar. Çamura saplanmışlar.

Ağabiler var muğovulda çime geçiyorlar, ben yüzme bilmiyorum, geçemiyorum. Oysa ne çok istiyorum çime geçmeyi. Babamlar beni İstanbul’a götürdü.Yenikapı,Kumkapı ben bir yüzme öğrendim ki boğazı bile karşıya yüzüyorum.

İlkokulu bitirdiğim yaz tutturdum köye gideceğim diye.Anam donuma bir cep dikti,parayı koydu, cebin ağzını da dikti. Tahta bavulumla Tophaneden beni yolcu ettiler. O yıllarda Hopa da liman yok. Açıkta gemi bekliyor kayıklar taşıyor. Tahta bavulumu bulamıyorum bir de baktım çarşaflı bir bayanın altında. Çektim aldım.

Bana tembih etmişler çarşıya varınca Muharrem amcayı sor.(Muharrem Özyer) bir dükkana girdim bir adam var. Dedim ona Muharrem amcayı arıyorum. Dedi bana ne yapacaksın?..

Meğer Muharrem amcaya, Muharrem amcayı sormuşum.

Sabah Kayadibine gideceğim. Minibüsler akşama gidecekler. Yolu bilmiyorum.Çamiyara’yı nışan aldım, yürüyorum deretepe lazut tarlalarının içinden, tahta bavul sürtünmeden bacağımı yaraladı.

Zeycan nenem sağ yaylada,bir gece kaldım. Keteleri mendile bağladı. Değneğe mendili geçirdim. Doğru Muğovul. O da ne öküz yatağının yeri değişmiş. Benim mavi gölüm sidik gölü olmuş. O anki üzüntümü anlatamam. Kendimle tartışıyorum. Gireyi mi girmeyeyim mi. Çocukluk bu ya gireyim çayda yıkanırım dedim ve çime geçtim. Bir hedefim de Genciyana çıkmak. Yöntem aynı yol bilmiyorum. Hedefledim dimdik gidiyorum. Taş çığı buz gibi arada aşağıya kayıyor, dört elle tırmanıyorum, bir ara bacağımın otların arandan düştüğünü hissetim. Taş mağaralar var üstü çimlenmiş.

Bir hayli kan ter içinde en tepeye çıktım. Taş yığını var. En son gelen en tepeye kendi taşını koyuyor. Boyum küçük yetişemiyorum.Benden önce çıkanlara saygılıyım, onların taşını da devirmeden, irice bir taşı taş yığınına doğru yuvarlayıp üstüne çıktım. Çok küçük te olsa bir pikal taşı zirveye yerleştirdim.

Hem çimi, hem Genciyanı fethetmiştim, benim için bundan daha büyük sevinç olabilir miy di?

Bu İçerik 327 Kez Görüntülendi

Kültür Anılar Üye Listesi