Şavşat ve Kültür-Sanat Öyküler

Gün Biterken

İsmet Aci

GÜN BİTERKEN HAZİRAN AKŞAMINDA

Yatağımdan tan yeri ağarırken kalktım. Güneş bana kalkışımdan tahmini bir saat sonra göründü.Haziran ayında bizim oralarda güneş tere yağında kızartılmış hakiki köy yumurtasının renginde olur. İşte bu sabahta böyleydi.geceyi tavşan uykusu ile bitirdiğimden olacak, güneşle göz kapaklarım kapanmaya gözlerimin içi yanmaya başladı.Gökyüzü masmavi.

Yolculuğuna çıktığım yol, çocukluğumda sık gidip geldiğim son yıllarda ise hiç gitmediğim yaylamızın yoluydu.Yol boyunca ağaçların arasından birer ikişer aynı yolda aynı amaçla bulunan insanlar, yolun dışına çıkmakta ısrar eden kuzuyu danayı bulup analarının yanına getirince gördüklerine merhaba deyip yürüyüp gidiyordu.eski dostlarımızdan bazıları ile karşılaşınca gözümüzle önümüzde ki hayvanlarımızın kontrolünü yapıp derin konularda konuşmalara başlardık. Yaylaya çıkmaya gerek yoktu derdik. Şehirden örnekler verirdik.Över, sever, söver ve yürürdük.

Çocukluğumla birlikte gömdüğüm, o yılların seneler sonra özlemini çektiğimden midir bilmem.Bu koca şehirden bakınca her akşam terk edilmiş köylerimin cıvıldaşan geleceği ile ilgili rüyalar görürüm. Döneceksiniz bir gün diyordu. Köyden gidenleri yaşlı gözlerle uğurlayan ihtiyarlar.Düşününki hepiniz gidince kalacak yer olmayacak döneceksiniz. Gidenin döneceğine emin olan bir yaşlımızın cenazesinde en çok sevdiği oğullarından biri gelmeyince çok duygulandım.

Bir öğreten vardı köyümüzde ilk evlendiği gece kocasından büyük şehire gitmesi için kocasından söz almayı unutmamasını yeni geline. Öyle de oldu. Önce o yayla yollarında bir ıssızlık başladı. Haziran güneşi kırmızı da olsa yola çıkanlar kalmadı. Sonra tarlalar ekilmemeye başladı. Ekilmeyince tarla sofraya gelen ekmek beyazladı insanımızın yoksul benzi gibi.Biraz olsun güzel tarafından görelim diye dünyayı sonra köylerimiz boşaldı bilinmeze. İhtiyarlarımız elini camide bir kabul olmaz duaya açtı.ne olur gidenler gelsin diye.

Gün biterken Haziran akşamında;

Kendimi bir öykünün kahramanı gördüm. Gidenlerden biri olarak.

Bu İçerik 242 Kez Görüntülendi

Kültür Öyküler Üye Listesi