Şavşat ve Kültür-Sanat Öyküler

YOL GÖTÜRDÜ YIL GÖTÜRDÜ

İsmet Aci

Çocukluğumu kentlerin birinde yitirdim. Kendimi bildiğimde gurbet çocuğu idim.Neden niye gidiyoruz diye düşünmeye fırsat bulmadan yıllarımı verdim.kendime gelip neden gittiğimizi anladığımda dönüş için bir gerekçe kalmamıştı. Beni önce yol götürdü. Sonra yıl götürdü.Ne demek bunlar diye geçerse içinizden anlatayım.

Memleketimizde çarık o kadar önem arz etmekteydi ki bir zamanlar. Artvin’e gitmek için komşudan ödünç istenirdi. Hep birden çarığa geçince bolluk budur dedik.Trabzon lastiğini bulmak çok güçtü bulduk.önceleri ekmekte çok zor bulunurdu. Bu yüzden devletten uzak yerlere ormanı keserek tarla yaptık adına açma dedik. Birkaç yıl bereketi boldu gidince özelliği ot bile bitmez oldu. Ekmeğin rengi siyahtı beyaza döndü.. Gurbet gidilip gelinen yer olarak görüldü. Sonra ekmek ak oldu pamuk gibi. Felaketimizin işaretiydi ama pek aldırış etmedik.Uzak köylerden haberler geldi. Gidenler bir daha gelmiyormuş diye. Bizden uzak olur inşallah diye söylemedik.Son güzlerde dolmuşlar dolu dolu gitti. Uzak illere gidenleri götürdü. Düşümüze gidilen yerler girdi.Mektuplar bir hasretle beklenirken telefonlar köye geldi. Durmak için yetmedi. Çocuklara iş ekmek lazımdı.yollar açıldı iyi kötü.ilk arabasını alan köy meydanında modelinden parasından bahsederek henüz gitmeye karar veremeyenlerin tercihini gurbetten yana kullanmasına sebep oldu.

Artık göç başlamıştı adı konulmuştu. Köyden kente göç. İş için aş için kısaca doymak için. Bu gurbet ki ıradıkça ıradı. Birinci gurbet yetmedi ikinci, üçüncü gurbet çıktı. Bir aile ki her yerde bir parçasını bıraktı. Boşaldıkça köyle arttı özlemler. Çarığı bulamadığı köyüne iyilik üstüne düzdü tüm manilerini.koyun otlattığı yaylasını ekin ektiği tarlasını hatta en sevdiklerini yutan gurbet hasrete mahkum ettti.

Yaşananları anladığımda baktım bendende yıl götürmüş gurbet.

Şimdi özlemi bir şiire yükleyelim hep beraber. Şimdi hasretini çektiğin yere bakalım hep beraber. Cennet dediğin yeri terk etmişsin cennettir diye tutturmuşsun. Kim bilir belki de haklısın.

İsmet ACİ

Bu İçerik 247 Kez Görüntülendi

Kültür Öyküler Üye Listesi