Şavşat ve Kültür-Sanat Öyküler

Zeki Dede Yolda

Nizamettin İlhan

Sabah yola çıkacaktı. Akşamdan bütün çoluk çocuğu toplandı. Hiçbirisi razı değildi böyle erken gitmesine... Oralarda daha karlar yerde yatıyor. Gitmişsin ne yapacaksın. Zaten yanında eşinde yok. Yemek , temizlik işleri nasıl olacak. Hasta falan olursan ne olacak. Hepsine gülerek cevap veriyordu ." Bir şey olmaz yavrum. Siz beni merak etmeyin. Orada komşularım var. Canım sıkılır onlara giderim. Sonra efendim çamaşır makinesi almışım. Siz beni merak etmeyin. gideyim ki benimde bana göre işlerim var."

Artık dağılma zamanı gelmişti. Zeki Dedenin elini öpen hayırlı yolculuk deyip ayrılıyordu. Hala gitmemesi için ısrar edenler oluyordu. O hepsine tebessüm ediyor ama dönüşü olmayan bir yola girildiğini başını sallayarak belirtiyordu. Gün ışımamıştı. Zeki Dede kalktı sabah namazını kıldıktan sonra birkaç tanede geçmiş kıldı. Evin içinde yürüyüş yaptı henüz uyanan yoktu. Perdeleri açtı kapadı. henüz uyanan yoktu. İçeri dışarı girdi çıktı. Nihayet çoluk çocuk uyandı. "Dede ne acele ediyorsun daha arabanın gelmesine sekiz saat var." dediler. "Olsun yavrum olsun, yolcu yolunda gerek" dedi.

Gitme saati yaklaştı. Bütün akrabalar toplandı. Konvoy halinde otobüs durağına gidildi. Bir iki saatte orada beklendi. Herkes Zeki Dedeye bir şeyler tembih ediyor. Kimisi hediyeler katıyor. Kimi kendine iyi bak diyor.

Bazıları da yazın geleceğiz ona göre hazırlıklı ol diyordu. Zeki Dede hepsine tebessüm ederek cevap veriyor. Kanatlanmış bir kuş gibi de yüreği pır pır ediyordu. Herkese nasihatlerde bulunuyordu.

Beklenen an geldi. Yeşil Artvin... hadi Artvin yolcusu kalmasın... Zeki Dede "Ula oğul işte bizim araba, Hadi verin valizleri" diye bağırdı. Herkes yerinden fırladı. Bagajlar halledildi. Zeki Dedenin elini öpmek için sıraya geçildi. Sarmaş dolaştan sonra dede önden birinci koltuğa oturdu. Bir yandan hostese bir yandan şoföre dedeye göz kulak olmaları için ricada bulunanlar, bir yandan hıçkırıkla burun çekenler bir yandan da el sallayanlar dedeyi memnun yolcu etmeye çalışıyorlardı.

Zeki dede seçim otobüsünün önünde oturan Ecevit'e benzeyen şekliyle seçmenlerini selamlayarak ayrıldı terminalden.

Bu İçerik 236 Kez Görüntülendi

Kültür Öyküler Üye Listesi