Tibet - Cevizli Barış Küçük

  • Hanimnaz-Gazanfer TEMiZ evi

    Barış Küçük

    Hanimnaz-Gazanfer TEMiZ evi - Barış Küçük
  • Tbet’de yaşam.!

    Barış Küçük

    Tbet’de yaşam.! - Barış Küçük
  • Şavşat’tan kislaya - Değerlerimize sahip çıkalım

    Barış Küçük

    Şavşat’tan kislaya - Değerlerimize sahip çıkalım - Barış Küçük
  • Cumogil - Kazım KÜÇÜK’ün evi

    Barış Küçük

    Cumogil - Kazım KÜÇÜK’ün evi - Barış Küçük
  • Tibet

    Barış Küçük

    Tibet - Barış Küçük

Barış Küçük

Hanimnaz-Gazanfer TEMiZ evi

Hanimnaz-Gazanfer TEMiZ evi

Barış Küçük
16 Temmuz 2006
Tbet’de yaşam.!

Tbet’de yaşam.!

Barış Küçük
18 Eylül 2006
Şavşat’tan kislaya - Değerlerimize sahip çıkalım

Şavşat’tan kislaya - Değerlerimize sahip çıkalım

Barış Küçük
15 Ekim 2006
Cumogil - Kazım KÜÇÜK’ün evi

Cumogil - Kazım KÜÇÜK’ün evi

Barış Küçük
22 Kasım 2008
Tibet

Tibet

Barış Küçük
18 Aralık 2012

Tibet Mesajlar Barış Küçük

Barış Küçük

Herkese selamlar

Barış Küçük - 21 Kasım 2006 - Genel Mesajlar

4-9 aralık arası Tibet’deyim.. Askerlik öncesi son ziyaret için, elimden geldiğince sıla özlemi çekenler için bol bol resim çekicem, öğrendiğim kadarıyla her yer karla kaplıymış ama ben yinede şansımı deneyeyim..!

Barış Küçük

Tbeti Katedrali

TBETİ KATEDRALİ

Artvin İli, Şavşat İlçesi, Cevizli Köyü’ndedir. Tbeti Manastırı’ndan günümüze bir kilise ve bir şapel ulaşmıştır.

Kilise Gürcü kralı Kuropalates Gurgen’in ölümünden sonra oğlu Aşot Kuhi (899–918) tarafından inşa ettirilmiştir. Meryemana’ya adanmış olan kilise Piskopos Stephane tarafından kutsanarak ibadete açılır. Manastır kısa sürede sonra bölgenin önemli dini ve kültür merkezi haline gelir. 995 yılında burada yazılmış olan ve çok büyük sanatsal değer taşıyan bir İncil bugün St. Petersburg Halk Kütüphanesi’ndedir.

Dıştan onaltıgen içten yuvarlak bir plana sahip olan bu kilisenin üzerine bilinmeyen bir nedenle, 11. yüzyılın ilk yarısında yeni bir kilise inşa edilir. Kilise 12. ve 13. yüzyıllarda birkaç önemli onarım daha geçirir. Bu onarımlar sırasında kilisenin dış duvarları düzgün kesme taşlarla kaplanır ve yine dış duvarlara kabartma tekniğinde süslemeler yapılır.

Bölgenin İslamlaşmasından sonra kilise cami olarak kullanılmaya başlanır. 1885 yılında kubbesine yıldırım düşmesi sonucu hasar görmüş olan kilisenin camii işlevi 1889 yılında sona erer. Bir süre yanındaki okulun tiyatro salonu olarak kullanılan kilisenin 1953 yılında kubbesi ile birlikte batı bölümü tamamen yıkılır.

Manastır kilisesi, kuzeyine bitişen şapeliyle birlikte 22.40x22.80 m. boyutlarındadır. Kilisenin orijinal planı, sonradan yapılan eklemelerle çok değişmiştir. Günümüze harap halde ulaşan kilise serbest haç planlıdır. Kiliseye giriş batı haç kolunun kuzey duvarından sağlanır.

Orta mekan dört serbest destek üzerinde yükselen kubbe ile örtülmüş ve dört yönde haç kolları ile genişletilmiştir. Doğuda apsis ve iki yanında ikişer katlı birer oda vardır. Kilisenin batı haç kolunda bir galeri katı ve kuzey haç kolunun dış duvarına bitişik bir şapel bulunur.

Kilisenin günümüze ulaşan doğu ve güney duvarları düzgün kesme taşlarla örülmüştür. Duvar yüzeyleri üç kademeli kör kemer dizileri ile hareketlendirilmiştir. Dışta pencere ve kapı çerçevelerine kabartma tekniğinde geometrik ve bitkisel bezemeler işlenmiştir.

Barış Küçük

Cevizli.org

Barış Küçük - 24 Ağustos 2006 - Genel Mesajlar

CEVİZLİ.ORG

Nerdeyse bir seneye yaklaşan bir zamandır köyümüzün sitesi (www.cevizli.org) yapılamadı ve hala yapım aşamasında .. Bazı şeylerin önemsenmediği kanısındayım, özellikle Tbet’liler derneğinin de bu işi ciddiyetle takip etmelerini istiyorum.

Barış Küçük

Herkese Merhaba

Barış Küçük - 16 Temmuz 2006 - Genel Mesajlar

Herkese merhaba..

Öncelikle ‘Tbeti’ derneğinin yeni yeri hayırlı uğurlu olsun.. Benim önerim derneğin diğer derneklerden farklı bir yol izleyerek lokal ve kıraathane görünümüden uzak bir şekilde bir kültür merkezi olması.. Özellikle ben ve benim gibi gençlerin boş zamanlarını değerlendirebileceği sosyal ve kültürel aktivitelerde bulunabileceği ortamın var olması, kurslar, seminerler vs.. tüm tbeti lilere selamlar..

Tibet Üye Listesi

A

B

Ç

E

F

G

H

İ

J

K

M

N

O

Ö

P

S

Ş

T

U

Ü

Y

Z

Şavşat ve Köyleri