Şavşat Duvar Gazetesi Bilim

Fırtınalı Havada Cep Telefonunuzu Kapatın

Ayşenur Şahan

Yaz geldi birçok hemşerimiz memleket yolunda veya gidiş için hazırlıkta. Gitmeden önce birkaç uyarıda bulunmak istiyorum . Memleketimiz ormanlık olduğu için, yağmur bölgesi sayılır ve gök gürültülü sağanak yağışların bol olduğu yer .Bunun için bazı şeylere daha bir dikkat edilmesi gerektiğine inandım ve yazmak istedim.Bu bilgi sadece Şavşat için değil, bütün yağmur alan zamanlarda ve ortamlarda da dikkat etmekte fayda olan bilgiler. İngiltere de bir dergide yayınlanan yazı alıntı yapmak istedim.

’İngiliz doktorlar, fırtınalı havada cep telefonuyla konuşulmaması uyarısında bulundu.

Fırtınalı havada cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarpan 15 yaşında bir kızı tedavi eden doktorlar, British Medical Journal adlı tıp dergisinde yayımlanan makalelerinde, yıldırım çarpması halinde cep telefonunun metal aksamının bütün elektrik akımını vücuda yönlendirdiğine dikkati çekti. Genç kızın kaza anını hiç hatırlamadığına işaret eden doktorlar, yıldırım çarpmasından sonra genç kızın duran kalbinin müdahaleyle yeniden çalıştırılabildiğini bildirdi.

Bir yıl tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan ve kalıcı rahatsızlıkları oluşan genç kızın kaza sırasında telefonu tuttuğu kulağında da ciddi problemler bulunduğu kaydedildi. Normalde bir insana yıldırım çarptığında derinin direnci sayesinde elektrik akımının vücudun dış yüzeyini yalayıp gittiğini, ancak yıldırım çarpması sırasında, vücudun kablosuz telefon, cep telefonu gibi metal cisimlerle temas etmesi halinde, akımın vücudun içinden geçmesi riskinin yükseldiğine dikkati çekti.”

Evet biraz daha dikkat ederek hayatımızı tehlikelerden kuruyabiliriz diye düşündüm.

Herkese sağlık dolu bir yaz dönemi dilek ve temennisiyle.
Saygı ve selamlar.
Ayşenur Şahan/27.06.2006

Bu İçerik 470 Kez Görüntülendi

Bilim Üye Listesi