Şavşat Duvar Gazetesi Doğa ve Yaşam

İnsanlık geleceğiyle mi oynuyor?

Şavşat.com

'Sanayi Devrimi' ile başlayan atmosferdeki aşırı ısınma, dünyayı 'ilklim değişikliği' felaketiyle karşı karşıya getirdi. Son 30 yıllık süreçte artan kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların aşırı kullanımı sonucu atmosferde kalın tabaka oluştu. Bu tabaka, dünyaya vurup yansıyan ışınların geçişini engelledi. Dünyanın ısısı son yıllarda artarken, sel baskınları ve kuraklık gibi felaketler de dünyanın kapısına dayandı. Geçen yıl Almanya'nın Bonn kentinde yapılan 'COP-5' toplantısında 21'inci yüzyılın dünyasını tayfunlar, hortumlar ve sellerin biçimlendireceği üstelik bu felaketlerden en çok Üçüncü Dünya ülkelerinin zarar göreceği, küresel ısınmadan en çok sorumlu olan gelişmiş ülkelerinse felaketleri 'daha ucuz atlatacağı' vurgulandı.

Küresel ısınmada en çok payı olan ülkeler; karbondioksit emisyonunda % 25'lik oranla ABD ilk sırada. Rusya, Japonya'da da emisyon oranı oldukça yüksek.

Küresel ısınma esas olarak, ormansızlaştırma, fosil yakıtlar, sanayi kirlenmesi, bilinçsiz arazi kullanımından kaynaklanıyor. İnsan kaynaklı sera gazları nedeniyle her yıl atmosfere 3 milyar ton karbondioksit bırakılıyor. Bilim adamları, önlem olarak fosil yakıtların daha az kullanılması, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeyi öneriyor. Ayrıca, ulaştırmada toplu taşımacılığın, raylı sistemlerin ve deniz yollarının kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü geçtiğimiz yıl yayınladığı raporunda, güneş ışınlarının ozon tabakasının ince kısmını iyice zedelediğini bildirmişti. Tabakadaki deliğe neden olan kloroflorokarbon, yapılan anlaşmalar uyarınca düşüşe geçti; ancak gazın emisyonu halen, ozon için hayati katman stratosferde kritik düzeylerde seyrediyor.

Bilim insanları, kloroflorokarbon anlaşmalarına uyulursa, ozon deliğinin büyümesinin, ancak 50 yıl sonra durabileceğini düşünüyorlar.

Araştırmalara göre dünyanın ortalama sıcaklığı, son 20 yıl içinde 0.2 C derece yükseldi. Normalde, bu değerin ancak bir yüzyıl içinde mümkün olması gerekirken, günümüzde bu ısınma 20 yıl içerisinde meydana geliyor.

Neler bekleniyor?

Araştırmalara göre, 2030'a kadar Türkiye'nin de dahil olduğu bölgede, sıcaklık yazın 3, kışın ise 2 derece artacak. Bu değişikliğin büyük bir kısmı, devletlerin, çevreye zarar veren sanayi tesislerine ve ormansızlaştırmaya göz yummalarından kaynaklanıyor.

2020'ye kadar Türkiye'de nehirlerdeki su oranında yaklaşık olarak yüzde 30 azalma bekleniyor. Sıtma, sarıhumma gibi vektörel hastalıkların artması da, kuraklığın insan yaşamına etkisinin bir diğer yönü.

Kadıoğlu: Küresel ısınma kıtlık getirebilir

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Çarşamba günü Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde verdiği konferansta, küresel iklim değişimi ve bunun Türkiye'ye olası etkilerine dikkat çekti.

Kadıoğlu; ısınmanın etkisiyle eriyen buzulların, deniz suyu seviyesini yükselttiğini, bu durumun tatlı su kaynaklarını tehdit ettiğini vurguladı.

Kadıoğlu, "Asıl korkutucu nokta toprak neminin yüzde 15 ila 25 azalması sonucu, birçok tarım ürününün yetiştirilemeyecek olması" dedi. Bunun doğal sonucu olarak da kıtlıkla karşılaşılacağını belirtti.

"Climateprediction.net"

Oxford Üniversitesi'nden yürütülen ve tüm dünyadan internet araciligiyla veri toplanarak yapilan arastirmanin sonuçlari Nature dergisinde yayimlandi. "Climateprediction.net" adli projeyi yürüten biliminsanlari, belli bir düzeye kadar karbondioksit saliniminin tehlike içermedigi yolundaki inanisin dogru olmadigini belirttiler.

Küresel isinma nedeniyle dünya genelinde hava sicakliginin sürekli olarak mevsim normallerinin 2 ila 11 derece üstünde seyredebilecegi belirtildi. Küresel isinma nedeniyle hava sicakliginin 11 dereceye kadar yükselebilecegi yolundaki beklenti, daha önceki tahminlerin ilerisinde. Önceki tahminler 5-6 derecelik bir artisi öngörüyordu.

Projenin Baskani David Stainforth, BBC'ye yaptigi açiklamada, "Arastirmamizin sonuçlari, küresel isi degisimleri için acilen birseyler yapmamamiz gerektigine isaret ediyor" dedi.

Ingiltere Meteoroloji Dairesi önümüzdeki hafta küresel isinma konusunda önümüzdeki hafta uluslararasi konferansa ev sahipligi yapacak. Konferansta sera etkisi yapan gazlarin saliniminin sinirlandirilmasi konusunda atilabilecek adimlar ele alinacak.

Ingiliz bilimadamlari küresel isinmanin dünya için küresel terörden daha büyük bir tehdit olusturduguna dikkat çekiyor. Ingiltere, sanayilesmis ülkelerin olusturdugu G-8 grubunun dönem baskanligini yürütecegi bir yillik süre içinde küresel isinmayi gündemde tutacagini söylüyor.

Londra, küresel isinmayla mücadeleyi öngören Kyoto sözlesmesini imzalamasi için ABD'yi ikna etmeye çalisiyor. Küresel isinmanin yüzde 25'inden ABD sorumlu tutuluyor.

Londra sular altinda

Bu rakamin, Hükümetlerarasi Iklim Degisikligi Paneli'nce öngörülen rakamin 2 kati olduguna dikkat çeken uzmanlar, böylesi bir sicaklik artisi nedeniyle, kuzey ve güney kutuplarindaki buzullarin, beklenenden çok daha hizli eriyecegini tahmin ediyor. Bilim adamlari, bunun da okyanuslarin seviyesinde 6 metreden fazla bir yükselise sebep olacagini belirtiyor. Uzmanlar, dünya genelinde deniz seviyesinde yasanacak böyle bir yükselisin, Ingiltere'nin baskenti Londra gibi düsük rakimli birçok büyük kenti sular altinda birakacagini kaydediyor.

'20 derece artabilir'

18. yüzyildaki Endüstri Devrimi öncesinde atmosferde bulunan karbondioksit miktarinin iki katina çikmasi halinde dünya ikliminde olusacak degisiklikleri belirlemek için gelistirilen projenin yöneticisi David Stainforth, dünyanin bazi bölgelerinde sicakligin 20 derece kadar artabilecegini vurguladi.

STK ve Basın'dan haberler...

Dünyayı bekleyen felaketler dizisi ABD Savunma Bakanlığı, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin çok yakın gelecekte ortaya çıkaracağı korkunç etkileri gözler önüne seren gizli bir rapor hazırlayarak, ABD'nin ekonomik çıkarları için küresel ısınmayı "yok sayan" George W. Bush yönetimini uyardı. Devamı için tıklayın -->

Küresel ısınma iklimleri çıldırttı Son günlerde dünyanın çeşitli bölgelerinden ilginç ve ürkütücü meteorolojik olaylarla ilgili haberler geliyor. Kimi yerde aşırı sıcaktan can kayıpları olurken, bir başka bölgede mevsimsiz bir kar fırtınasında insanların yaralandığını öğreniyoruz. Devamı için tıklayın -->

Küresel felaket için geri sayım Independent gazetesi, küresel ısınmanın önlenmesi çabalarını manşetiyle ilk sayfasından duyurdu. Mart 2005 Devamı için tıklayın -->

Canlı türleri yok olabilir. Son 20 yılda dünyanın ortalama sıcaklığı 0.2 C derece yükseldi. Isınma engellenmezse, 2050'ye kadar karada yaşayan canlı türlerinin dörtte biri yok olabilir. 2030'a kadar Türkiye'nin de dahil olduğu bölgede, sıcaklık yazın üç, kışın iki derece artabilir. Devamı için tıklayın -->

Küresel ısınma'nın sonu göç. İngiltere'de süren Küresel Isınma Konferansı'nda, ısınmanın; salgın hastalıkların patlamasına, su ve yiyecek kıtlığının artmasına yol açacağı ve yaşanmaz hale gelen bölgelerden kaçan bir iklim mültecileri ordusu oluşturacağı uyarısında bulunuldu. Cumhuriyet-3 Şubat 2005

Gezegen hızla tükeniyor. Küresel ısınma, karşı radikal önlemler alınmazsa 10 yıl içinde geri dönülmez noktaya gelecek. Bilim Teknik- 25 Ocak 2005

Yüzyılın felaketi şoke etti. Güneydoğu Asya'da meydana gelen son 40 yılın en şiddetli depreminin ardından ölü sayısı yüzbinleri geçti... Asrın felaketini yaşayanlar enkaz arasında içme suyu arıyor... Pek çok yerde yiyecek sıkıntısı var... Kurbanların üçte birinin çocuk olduğu belirtildi. Cumhuriyet-28 Aralık 2004

Bu İçerik 3251 Kez Görüntülendi

Doğa ve Yaşam Üye Listesi