Şavşat Duvar Gazetesi Doğa ve Yaşam

Türkiye’nin En Büyük Zenginliği : Güneş

Cihangir Kalyoncu

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Türkiye'ye gelen bir günlük güneş enerjisinin bugünkü petrol fiyatları üzerinden karşılığı 100 milyar doların üzerindedir. Ancak Türkiye bu büyük enerjinin sadece yüz binde ikisinden yararlanabiliyor" dedi.

Koramaz, "Türkiye'de şu anda 18 milyon konut var. Bunlardan sadece 3.5 milyonunda güneş enerjili sıcak su sistemi bulunuyor. Sadece tüm konutlara güneş enerjili sıcak su sistemi kursak yılda 3.5 milyar dolarlık bir kazanç sağlarız" diye konuştu.

Türkiye'nin bir güneş ülkesi olduğunu ifade eden Koramaz, güneş enerjisinden doğru dürüst yararlanamadığımız gibi hidroelektrik, jeotermal ve rüzgar potansiyelimizi de değerlendiremediğimizi bildirdi. Türkiye'nin, hidroelektrik potansiyelinin yüzde 30'unu, jeotermal potansiyelinin yüzde 3'ünü, rüzgar potansiyelinin ise sadece yüzde 0.1'ini kullanabildiğini ifade eden MMO Başkanı Koramaz şunları kaydetti:

"Enerjiyle ilgili yasalarımızda güneş enerjisi çok az ve yetersiz bir yer tutmaktadır. Özel yasa ve mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç vardır. Güneş enerjisinden yararlanma konusunda teşvik edici politikalar oluşturulmalı, bina çatılarında güneş enerjili pillerin kullanılması sağlanmalıdır. Güneş enerjisi sıcak su sistemlerinin, güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde öncelikli olarak yeni yapılmakta olan binalarda kullanımı artırıcı düzenlemeler yapılmalıdır. Kırsal alanlarda pişirme amaçlı kullanılan güneş ocakları yaygınlaştırılmalıdır. Jeotermal ve rüzgâr enerjisinin mevcut olduğu bölgelerde güneş enerjisiyle entegre sistemler oluşturulmalıdır."

Emin Koramaz, vatandaşların güneş enerjisiyle ilgili uygulamalarda özellikle yerel yönetimler ve ilgili kamu kurumları tarafından özendirilmesi ve yatırım masraflarına destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak : BirGün

Bu İçerik 583 Kez Görüntülendi

Doğa ve Yaşam Üye Listesi