Yazılar Kültür ve Sanat

Mögdam

Batıda sağdıç, doğuda kirve olmak. Sağdıçtan kirveden daha önde memleketimde mögdam olmak.

Detaya Git

Bedevra

Bedevranın mazisini tarihini ancak fi tarihi olarak bilirim ben. insanların, evlerinin, ağorlarının, komlarının, mereklarının, degirmalarının, yaylalarının. kartopi kuylarının başlarını (çatılarını) örtmek için kullanılırdı ta yirmi yıl öncesine kadar, gerçi hala bedevra ile örtülüdür %70 i ama eskiyen bedevranın yerine artık yenisi deyil sac örtüliyer.

Detaya Git

Yöremizde Düğün

Yöremiz de eski evlilikler görücü usulü ile yapılırdı. Bu görücü usulu evlilikte kız isteme, nişan ve düğün şu şekilde olurdu: Oğlan tarafı beğendiği kızın evine elçi gider veya oranın ileri gelen, saygın kişilerinden birini elçi olarak gönderir. Kız istemeye Cuma akşamları gidilir.

Detaya Git

Morbet

Arsiyan yaylasında morbet olmağ
Haziranın yirmisi galdimi tatlı bir telaş sarardı bizi.

Detaya Git

Morbet - I

Bu coğrafyada yaşamış yaşlanmış aramızdan ayrılmış tüm morbetlere saygılarımı sunuyorum. Bir zamanlar hayat fışkıran bu köylerin siz değerli morbetleri yaşadıklarımızı istedimki birbirimizle paylaşalım.

Detaya Git

Ağaç Kaçırma

Çayır biçme işinden yorgun bir şekilde eve dönmüştüm. Hamladığım için vücudumun her tarafı ağırıyordu. Soğuk suyla kollarımı ayaklarımı yıkayarak biraz rahatlamaya çalışmış, sonrada yemek yiyerek dinlenmeye çekilmiştim. Vücudumdaki ağrılardan uyumak mümkün değildi. Buna rağmen birara dalmış olacağım ki dışardan gelen tok bir sesle uyandım. Bağıran amcamın oğluydu. Pencereye koştum. Uyku mahmurluğuyla beni çağıran sese cevap verdim.

Detaya Git

Şavşat Yöresi Atasözleri Araştırması

Burada Şavşat yöresinden derlediğim atasözleri yer almaktadır. Sizlerin de eğer derlediği atasözleri mevcutsa ya da çalışmalarınız varsa ve Türk Dil Kurumu ilgilenmiyorsa mail adresime gönderirseniz burada sizlerin adıyla yayınlayabilirim. Bu birikimlerin kaybolmasına izin vermeyelim.

Detaya Git

Kara Lastik

Ne şanslıyız ki güzel ülkemizin en nadide yerlerinde doğmuşuz hepimiz. Karadenizli olmak bir ayrıcalıkken, Artvin'li olmanın gururu ve onurunu yaşarız. Gözlerimizin ufuklara dalmadığı gün yoktur, hangimiz iç çekmeyiz eskileri hatırlayıp. Hepimiz yöremizin ağız tadını, ezgilerini yaşatırız günlük hayatımızda. Mutfağımızın bir köşesinde mutlaka vardır köy peynirimiz. Kim hayır derki mis gibi bir peynir eritmesine. Soğuk kış gecelerinde formada pişmiş patatesi kim istemez.

Detaya Git

Hopadan Ardahana

Devletin bu kadar harcamaya karşın Artvin'e ait bu kadar kalitesiz yolların yapımında bu sorumluluğu taşıyan insanlara aklım ermiyor gerçekten. Ben İnşaat Mühendisi değilim ama bana tanıklık edecek Artvinli Gazeteci ve İnşaat Mühendisi Sayın Mithat Tahtalı Beyin kendi şiirinden okuyup dinlemek ne kadar gerçeği yansıttığı anlaşılıyor.

Detaya Git

Horavel - Xorawel

Günümüz kuşaklarının yaşam algıları ve bilinç biçimleri, önceki yüzyılların yaşam algıları ve bilinç biçimlerine göre çok daha hızla değişiyor. İnternet-bilişim teknolojileri, bilinç biçimlerini önceki yüzyıllardaki hiçbir bilgi süreci ile karşılaştırılmayacak nitelikte bir değişime tabi tutuyor.

Detaya Git

Kültür ve Sanat Üye Listesi