Şavşat Duvar Gazetesi Şavşat Gündemi

Her Şey Ama Her Şey Bir Anda Olmadı

Ethem Kara

HER ŞEY AMA HER ŞEY BİR ANDA OLMADI. Her şey, ama her şey bir anda oldu. Sağanak yağmur yağdı. Çay coştu, sel kalktı ve önüne ne gelirse aldı götürdü. Maddi hasarı geç bir kenara, ocak söndürdü. Can aldı. 6 yaşındaki Selin’i, yani torununu kapıp kucağına kurtarmaya çalışırken dedesi ve baba annesi de birlikte azgın suda kaybolup gittiler.

Her şey ama her şey bir anda oldu.Yağmur yağdı, çay coştu , sel kalktı ve önüne ne geldiyse aldı götürdü.. Ama yağmur aynı derenin üzerine daha öncede yağmıştı. Aynı dere çok daha şiddetli sağanak yağmurları daha önceleri de görmüştü. Ama hiç böyle olmamıştı. Yok yok! bu kez farklıydı. Sadece yağmurun şiddeti ile oluşmuş bir sel değildi bu. Daha büyük daha hızlı ve azgındı. Aldı götürdü canları.

Her şey ama her şey bir anda oldu. Ama bu felaketin gelişi bir anda olmadı. Öncesi vardı. Evet, insan eli ile bu felaketin bir anlamda hazırlanışı vardı.Bu felaketi insan hazırladı ama başka insanların canına sebep oldu.

Her şey ama her şey bir anda olmadı. Öncesi vardı. DSİ sözde dereleri ıslah çalışmaları yapmıştı. Ama ıslah etme değil, felaket çalışması yaptığı şimdi anlaşıldı.

İnsan doğaya hakimiyet kurabildikçe insanlaştı. Doğayı kendine faydalı hale getirdikçe insanlığı gelişti. Sudan değirmen için faydalandı. Barajlar yapmayı, elektrik üretmeyi, bu sayede geceyi bile gündüz yapmayı becerdi. Ama ne zaman ki doğa ile bilinçsizce, sorumsuzca, hesapsızca uğraşıldı; o doğa aynı insana daha büyük bir felaket halinde geri dönmekte gecikmedi.

Doğa yanlışı kabul etmez. Devletin kurumları da her şeyi, her zaman doğru yapmaz. Tigrat deresinin sözde ıslah çalışması da böyle bir yanlışın ürünü idi. Çünkü Islah edilmemiş sanki tuzak kurulmuştu. Perde betondan göletler inşa edilerek, dere sözde denetim altına alınmıştı. Ama öyle olmadı. Perde beton göletler suyun basıncına dayanamayarak yerle bir oldu. Göletlerde biriken su ile, sağanak yağmurun artırdığı su birleşerek gücünü ikiye, üçe katlamış oldu. Felaket bu sebepten büyüdü. Felaketi hazırlayanlar, şimdi ne düşünürler, vicdanları rahat mı bilemiyorum ama, olan yitirdiğimiz canlara ve onların yakınlarına oldu.

Evet, her şey bir anda olmadı. Felaket bir anlamda DSİ’ nin sözde ıslah çalışmasının, yanlış projelendirmenin sonucunda gerçekleşti. Sorumlular bellidir. Bakalım bu projeleri hazırlayanlar, imzalayanlar, keşif bedeli 2 milyon TL olan ihaleyi, 950 bit TL ye vererek övünenler hakkında nasıl bir sorumluluk duyulacak? Bunu göreceğiz ve mutlaka takip edeceğiz.

Evet her şey bir anda olmadı. Felaket DSİ nin projeleri ile başladı, müteahhit eli ile hazırlandı ama sonucu acı oldu, yürekler yaktı.

Ethem KARA

Bu İçerik 20813 Kez Görüntülendi

Şavşat Gündemi Üye Listesi