Haberler

Değirmendere HES: Kocabey Köyü Dayanışma Etkinliği

Yıldırım Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından, Artvin, Şavşat Kocabey Köyü sınırları içindeki Sahara Vadisinde bulunan Laşet Deresi üzerinde Değirmendere HES adıyla 4 MW’lık nehir tipi Hidro Elektrik Santral projesi geliştirilmiş ve proje 29.11.2005 tarihinde DSİ. (Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü)’ne sunulmuş ve Genel Müdürlük tarafından kabul edilmiş idi.

Bu güne kadar, Kocabey Köyünde ve santral alanına yakın yörede yaşayan halka en ufak bir şekilde bilgi verilmemiştir. Santral yapımı nedeniyle hayatları doğrudan etkilenecek olan insanlara danışılmamış, yapım, ÇED süreci dışında bırakıldığı için, çevrenin ne şekilde etkileneceği ve eko sistemin santraldan dolayı hangi olumsuzluklarla karşı karşıya kalacağı ve yıkımın boyutlarının ne olacağı hesap edilememiştir.

Şavşat halkı HES’lerin yapımına karşı çıkmaktadır. Kocabey Köylüleri 1995 yılında kurdukları Vakıf (Kocabey-Sahara Çevre Koruma ve Hizmet Vakfı)çatısı altında bir araya gelerek örgütlenmişlerdir. Santralın inşaatına henüz başlanmamıştır. Köylüler bir taraftan yetkililerle görüşüp, santralin yapımını durdurmayı düşünürken, diğer taraftan yargı yerlerinde başvurarak haklarını korumaya çalışmaktadırlar. Bir taraftan da yasal sınırlar içinde kalmak kaydı ile meşru müdafaa haklarını kullanmak ve fiilen santralin yapımını engellemek için yollar aramaktadırlar.

Vakfın çağrısı üzerine, 11-12 Temmuz tarihlerinde  ‘Değirmendere HES’ in yapılacağı vadide toplanacaklar ve HES’in yapımını engellemek için dayanışma etkinliği düzenleyeceklerdir.          

Dayanışma etkinliğinde konuşmacılar HES le ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verecekler, yöre halkından birçok kişi HES le ilgili görüşlerini dile getireceklerdir. Ayrıca etkinlik, yöresel sanatçıların çalıp söylemesi halk ozanlarının HES konusu üzerinde atışması ve çeşitli eğlenceler ile iki gün boyunca devam edecek ve 12 Temmuz akşamı sona erecektir.

Basın davetlimizdir. Ulusal basının ilgi göstermesini istiyoruz. Sorunu yerinde görmeniz, yıkımın boyutlarını içinizde hissetmenizi sağlayacaktır.  Kuzey Doğu Anadolu, el değmemiş vadileri ile suları ile ormanları ile yaylaları ile ve büyüleyici bitki örtüsü ile ülkemizin doğal zenginliğidir. HES’lerin bu bölgede ne büyük tahribata yol açtığını bizzat yerinde görünüz. İnceleyiniz. Halkımıza anlatınız. Sizleri bekliyoruz. Vakfımız adına sizleri en iyi şekilde ağırlamaya hazırız. 04.07.2012

KOCABEY-SAHARA ÇEVRE KORUMA VE HİZMET VAKFI

YÖNETİM KURULU 

İletişim İçin: 0.532.241.78.75 - Av. İsrafil Altun

Bu İçerik 1268 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler