Haberler

Hopa’da sıkıyönetim 3. gününde

Hopa’da gözaltına alınanların avukatları Hopa’da yaşanan hukuksuzluğu ve polis işkencesini yayımladıkları bir basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştılar. Avukatların açıklamasında gözaltınadaki bir kişinin emniyette işkence gördüğünün sağlık raporuyla kanıtlandığını ortaya koyuyor

Hopa’da gözaltına alınanların durumunu takip eden üç avukat Hopa Halkı Avukatları imzasıyla bugün bir açıklama yayımlayarak ilçedeki son duruma dair bildi verdi. Avukatların açıklaması polisin yaptığı hukuksuzlukların vahim boyuta ulaştığını gösteriyor.

Açıklamada ilk gözaltıların özel tim tarafından gerçekleştirilen geceyarısı baskınıyla bir cafeye yapıldığı ve burada bulunan herkesin gözaltına alındığı ifade edildi. Polisin burada bulunan kamera ve bildisayarlara ‘yasa dışı’ bir biçimde el koyduğu ifade edildi.

Açıklamada gözaltında bulunan birçok kişinin yüzünde ve vücudunda darp zi,leri olduğu İbrahim Aksu’nun ilk adli tıp raporunda sağlam olduğu fakat gözaltının ikinci günü yapılan sağlık kontrolünde kaburgasında kırık tespit edildiği belirttiler.

Avukatlar tarafından yayımlanan açıklamanın tam metni şöyle

BASINA VE KAMUOYUNA

Bilindiği üzere 31.05.2011 günü Hopalıların demokratik taleplerini içeren basın açıklamasının arkasından gelişen hukuksuzluklar o günden itibaren artarak şeklinde sürdürülmektedir.

Olay günü gecesinden başlayarak Hopada tam bir insan avı başlatılmıştır. İlk baskın gece saat 123 sıralarında Hayde Cafe isimli bir işyerine yapılmış olup, işyeri sahibi de dahil olmak üzere orada buluna müşteriler özel harekat timleri tarafından yoğun şiddet uygulanmış, tüm bu kişiler yereler yatırılarak kafalarına postallarla basılmak süretiyle aynı zamanda coplar tekmelerle darp edilerek gözaltına alınmıştır. Bu muameleye maruz kalan bu kişiler arasında % 90 oranında zihinsel engelli olan Erkut Kibar da bulunmaktaydı.

Tüm bu hukuk ve insanlık dışı uygulamalar işyerine ait güvenlik kameralarınca kayıt altına alındığı halde, baskını gerçekleştiren birimler, güvenlik kamera kayıtlarının bulunduğu bilgisayar kasası ve güvenlik kamerası hard diski ve tüm dijital eşyaları yasa dışı olarak habersiz bir şekilde almışlardır.

Aynı zamanda kafe içinde bulunan tüm eşyalar tahrip edilmiştir.

Bu baskınlar evlerde sabaha kadar devam etmiş halen de 3 gün dür devam etmekte dir. Gözaltına alınan kişilere ilişkin tarafımıza ilişkin hiçbir bilgi verilmemiş, isimleri ve durumları saklanmıştır.

Gözaltına alınma sırasında tüm şahıslar, yakalama ve gözaltı ve hastane sevklerine gidiş dönüşleri esnasında darba maruz kalmışlardır.

Gözaltında bulunan müvekkillerin kafalarında, kaşlarında, gözlerinde, ağız burunlarında ve vücutlarının çeşitli yerlerinde darp izleri mevcut olup iki kişinin gözlükleri kırılmıştır. Birçok kişinin kafasında gözle görülen morluklar, şişlikler mevcuttur.

Ayrıca yakalama sonrasında alınan ilk adli raporunda sağlam olduğu belirtilen İBRAHİM AKSU 2.06.2011 günü gözaltında tutulduğu sırada Hopa devlet hastanesine sevk edilmiş, saat 23.30 Hopa devlet hastanesi tarafından kaburgasında kırık olduğu tespit edilerek, Trabzon numune hastanesine sevk edilmiştir.

Bu bilgilenmeden sonra müdafiler olarak Hopa İlçe Emniyet müdürlüğüne giderek, müvekkillerle görüşme isteğimiz, soruşturmanın Erzurum özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim KARAKULLUKÇU yetkisi dahilinde yürütüldüğünü ve ilgili savcılıkça şüpheliler arasında menfaat çatışması bulunduğu, bu nedenle her avukatın sadece 1 şahısın müdafiliğini üstlenebşileceği ve sadece bir kişi ile görüşebileceği yönünde talimat verildiği belirtilerek, sağlık durumlarında endişe ettiğimiz şüphelilerle görüşme talebimiz kısıtlanmıştır. Savunma hakkımız yasadışı usuller uydurularak bertaraf edilmeye çalışılmıştır.

3 Avukat olarak görüşebildiğimiz, birer kişi, polisler tarafından çeşitli aşamalarda darp edildiklerini, polislerin sürekli gerçekdışı ifade vermeleri hususunda avukat bulunmadığı halde görüşerek baskı yaptığını belirtmişlerdir. İşbu tutanak tarafımızca düzenlenmiştir.

Tüm bu açıklamalarımızı raporlayıp kamuoyuna ve gerekli mercilere sunacağız. Sürecin takipçisi olacağız.

Baskılara ne müvekkillerimiz ne biz boyun eğmeyeceğiz.

HOPA HALKI AVUKATLARI

 

ADLİYE ÖNÜNDE POLİS SALDIRDI

Hopa’da gözaltına alınanların yakınları adliye önünde beklerken polis saldırısına uğradı. Çevik Kuvvet kentte terör estirmeye devam ediyor.  31 Mayıs günü çıkan olaylarda gözaltına alınanların bugün adliyeye getirilerek savcılığa çıkartılması bekleniyordu. Bu haber üzerine Hopalılar adliye karşısındaki parkta toplandı. Yakınlarının savcılığa çıkartılmasını beklerken polisin saldırısına maruz kaldı.

GÖZALTILAR SÜRÜYOR

Dün gece saatlerinden bu saatlere gözaltılar sürüyor. Kent içerisinde kimlik kontrolleriyle çok sayıda gözaltı yapılıyor.. Halkın gerilimi yükseliyor.. Belediye parkında çevik kuvvetle halk karşı karşıya geldi. Parktan bir kişinin apar topar gözaltına alınmasına halk müsaade etmedi. Avukat eşliğinde gözaltına alındı. çevik kuvvet geri çekildi. halk göz altılara tepki gösteriyor..

ARTVİN BAROSU DA SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Artvin Hopa'da AKP mitingi öncesi yaşanan olaylar sırasında polis terörüne maruz kalan emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun hayatını kaybetmesine tepkiler sürüyor. Artvin Barosu yaşanan tarafından yapılan açıklamada olayların demokratik tahammülsüzlük sonucu meydana geldiği belirtilerek, ''Başbakanın yol güzergahında bir binaya asılan HES’lerle ilgili pankartın kaldırılmasının istenmesi, pankartın kaldırılmasını istemeyen gruba Artvin İli dışından gelen Çevik Kuvvet Ekiplerince kişisel inisiyatif kullanılarak ve yetki-takdir sınırlarının aşılarak tazyikli su yanında gaz bombaları kullanmak suretiyle müdahale edilmesi giderek büyüyen olaylara yol açmıştır'' denildi. Artvin Barosu açıklamasında, Başbakan Erdoğan'ın Artvin Hopa halkı için kullandığı ''Eşkıya'' sözüne de tepki göstererek, ''Kendilerine ileri demokrasi hedefi koyanların bu tür demokratik tepkilere herkesten daha fazla hoşgörü göstermesi gerekirken Artvin’e ve Hopa İlçemize yakıştırılan 'Eşkıya' sıfatını da kabul etmiyoruz. Bu sıfatı yakıştıranları kınıyor ve özür istiyoruz'' dedi. HAYATİ AKBAŞ / ARTVİN

BirGün

Bu İçerik 4031 Kez Görüntülendi

Spot Haberler

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48
Gidene de Gelmek Var

Gidene de Gelmek Var

İzo Usta Kitapçılarda

İzo Usta Kitapçılarda

Şavşat Gecesi

Şavşat Gecesi

Görüntülenen : 20 - Toplam : 48

Tüm Haberler