Şavşat Duvar Gazetesi Doğa ve Yaşam

Yaşlı Dünyamızı Kendi Ellerimizle Yok Ediyoruz!..

Ayşenur Şahan

Tropikal ormanların yüzde 95'inin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Kendi eliyle, kendi geleceğini yok eden bir canlı türü daha var mıdır acaba şu koca kainatta ?

Küresel ısınma, ozon tabakası derken şimdide dünyamızın akciğerleri olan ormanlarımız!!! Yok ediyoruz el birliğiyle.Sanki bize zararı olmayacakmış gibi!..Araştırmacıların çarpıcı açıklamaları var aşağıdaki derlemede.Bindiğimiz dalı nasılda kesiyoruz!.. Uçuruma yuvarlanmak aklımıza gelmeden!..Bunun önüne geçilmese bakın neler olabilirmiş;

Uluslararası Tropikal Ormanlar Örgütünün yayımladığı raporda, her yıl yaklaşık 14 milyon hektar tropikal ormanın kaybolduğu belirtildi. Örgüt başkanı Manoel Sobral Filho, "bu hızla yok edilirse tropikal ormanların yarısının 50 yılda kaybolacağı" uyarısında bulundu.

Orman alanlarının yakılmasının, biyolojik çeşitlilik için tehlike oluşturmanın yanı sıra çevreyi de ciddi anlamda etkilediğini söyleyen Filho, atmosfere yayılan karbondioksit gazının yüzde 20'sinin ormanların yakılması sonucunda oluştuğunu söyledi.

Asya, Pasifik, Latin Amerika, Karayibler ve Afrika'daki 33 ülkede yapılan araştırmada, 1988'den bu yana tropikal orman alanlarının kontrol altına alınması konusunda gözle görülür ilerlemeler olduğu, ancak ormanların yüzde 95'inin halen korunmadığı kaydedildi.

Raporda, durumun özellikle Endonezya, Fildişi Sahili, Liberya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Filipinler ve Nijerya'da endişe verici olduğu uyarısında bulunuldu.

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırmada ise tropikal alanların 1979 yılından bu yana genişlediği ortaya çıktı.

1979'dan 2005'e kadar atmosfer sıcaklıklarını inceleyen bilim adamları, bu dönemde dönencelerin yaklaşık 2 enlem genişliğinde yani 225 kilometre kadar genişlediği görüşünde.

Araştırmacılardan John Wallace ise, ''dönencelerin bu yüzyılda 2-3 enlem daha genişlemesi halinde Sahara gibi çöl bölgelerinin yüzlerce kilometre genişleyebileceği'' uyarısında bulundu.

Bu olası genişlemenin küresel ısınmanın yeni bir sonucu olabileceğini belirten araştırmacılar, ancak bunun şu an için sadece bir varsayım olduğunu belirtiyor.

Derleyen : Ayşenur Şahan / 26.05.2006

Bu İçerik 1250 Kez Görüntülendi

Doğa ve Yaşam Üye Listesi