Şavşat Duvar Gazetesi Felsefe

Ne Kadar İnsanız?

Ali Yüksel

sizlere 2003 yılında şavşat'a gittiğimde yaşadığım bir anıyı anlatırsam kendimizi daha iyi anlarız inancındayım.

2003 yılının temmuz ayının bir pazartesi günüydü. Şavşat merkez olağan canlılığı içinde ve ben tam hükümet konağının önündeki parktayım. Yanımda 70 yaşlarında olan ve Aydında ikamet eden ağbim var. Ayakkabılarını boyatacak ve gelen ilk ayakkabı boyacısı çocuğu ayakkabılarını boyatmak için çağırdı. Çocuk etnik olarak poşa idi. Etnik olarak poşa olmayanlar için "poşa" kavramı olumsuz bir yargı olarak algılanırsada benim için sosyolojik, etik olarak baktığım için bir etnik grubun adıdır ve asla o kavramı olumsuzlamıyorum. Ama aynı bakış açısına ağbim sahip değildi ve her şavşatlı gibi ağbim o çocuğa:
"-ola san poşamisın?"dedi.
Ve ses tonu poşa olduğu için 10 yaşları civarındaki o güzel çocuğu bilinç altı etkisiyle aşağılıyordu. Ben ağbime tepki verdim, çocukta
"-evet poşayım noolacak?" şeklinde çok haklı bir tepki verdi. Çocukcaydı ama anlamlıydı. Burada çok önemli bir olgu vardır. Burada bir psiko-sosyal realite vardır. Bir sosyal yara vardır. Es geçmeyi tercih ettiğimiz bir yara. Ve Güya Sosyal demokrat, Devrimci demokrat olduğumuzdan dem vururuz. Sözümona demokratlık bir kenara, insan olduğunu varsayan herkes NE KADAR BARBARLAŞTIĞINI, IRKÇI VE ŞOVEN YAKLAŞIMIN ETKİSİNDE OLDUĞUNU FARKETMEK ZORUNDA. Dağlara taşlara "ne mutlu gürcüyüm diyene" yazısıyla karşılaşmadım ve böyle bir yazıyada taraf olmadığım gibi olması halinde bölücülük yapıldığı gerekçesiyle var olan anayasa maddeleriyle karşılaşılacağı gerçeğini çok iyi biliyorum. Ama birçok etnisiteyi içinde barındıran türkiye cumhuriyetinin her karış toprağına "ne mutlu türküm diyene" yazanlar daha asimilasyoncu değiller mi? sizce?... Ayrıca Gürcistan da yaşamıyor adına Türkiye konulan coğrafyada yaşıyoruz.. Bize egemen olan gürcülermi? Poşa olduğu gerekçe gösterilerek aşağılanan o çocukla "pik" diyerek aşağıladığınız imerhevli çocuklar arasında sizin bakışınızla aşağılama farkı varmıdır?

Her insanın bir bilinci olduğu gibi bilinçaltıda vardır. Şovenizm medyasıyla, eğitim kurumlarıyla ve daha bir çok araçla devlet eliyle bilinçaltımıza durmadan zerkedilmektedir. Bundan Sayın HER ŞAVŞATLI 70 Yaşındaki ağbim kadar muzdariptir. Sayın Özer TURAN'ın Poşalarla ilgili yazıyı okuduğumda da bu olumsuz etkilenmenin acı boyutunu gördüm. LÜTFEN TARİHİ TERS ÇEVİRMEYELİM. OBJEKTİF OLMAYAN VE ŞOVEN RESMİ TÜRK BAKIŞIYLA OLSA OLSA ETNİK FARKLILIKLARI ÇATIŞTIRAN BİR YOLA GİRİLEBİLİR. ETNİSİTE BİR SOSYAL GERÇEKLİKTİR, ASİMİLASYON BİR DAYATMA VE SİZLERDE FARKINDA OLMADAN BUNA HİZMET EDEN ARAÇLARA DÖNÜŞÜYORSUNUZ. AYRIMCILIĞA KARŞI ÇIKMAK YERİNE TARAF OLUYORSUNUZ. OYSAKİ HER ETNİK TOPLUMUN KENDİ ZENGİN KÜLTÜRÜ VARDIR VE BU KÜLTÜRLER GÖNÜLLÜ OLARAK BİRBİRLERİNİ ÖZÜMLEMELİDİR.ÖZÜMLEMELİDİR Kİ DAHA ZENGİN VE ÜST KÜLTÜRLER ORTAYA ÇIKSIN. ASİMİLASYONSA BUNUN TERSİDİR VE KENDİNİ DAYATIRKEN DİĞERLERİNİ YOK ETMEYİ HEDEFLER. DAĞLARA TAŞLARA "NE MUTLU TÜRKÜM DİYE" YAZANLAR ASİMİLASYONCU, DAYATMACI, IRKÇI,GERİCİ VE ŞOVENDİR. BİZLER HER ETNİK TOPLUMA SAYGI DUYALIM, TÜRKİYE TÜRKLERİN DEĞİL TÜRKLERİDE İÇİNE ALAN VE BU COĞRAFYANIN EN AZ 10 000 YILDIR ANADOLUYA NİCE ZENGİN MEDENİYETLER KURMUŞ KAVİMLERİN TORUNLARININDIR. GÜRCÜLER, ERMENİLER, KÜRTLER VE DAHA NİCE ETNİK TOPLULUKLAR ANADOLUYA MEDENİYETLER KURMUŞ O KAVİMLERİN TORUNLARIDIR. ONLARI YOK SAYMAYA VE AŞAĞILAMAYA HİÇ KİMSENİN HAKKI YOKTUR.

17.06.2006
Ali Yüksel

Bu İçerik 565 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Sıddık Alagöz

FARKLI KIYAS

Sıddık Alagöz - 15 Mart 2007
Mantık kitaplarında buna eski deyişle kıyası meal farıka denir (FARKLI KIYAS) yani yanlış kıyas ülkenin bir köşesinden küçük yanlışları alıp zumlayarak ülke sathına teşmil edip ve uyuz kaşıyarak ne Gürcü kardeşlerimize ne Göçebe komşülarımıza ve nede ermeni vatandaşlarımıza bir faydamız olmaz .olsa olsa zımmi tahrik olur .yapılan kişisel yanlışların toplumsal bir fenomene dönüştürmeninde hiç bir faydası olacağına inanmıyorum.Bu yazıyı yazmakla Şavşatta anlayışlar değiştimi? Abini bile ikna edebildinmi?hayır edemezsin çözüm iki satır yazıda değil ,şu an başlasan iki asırlık bir eğitim ve değişim ister.Ben hariçten gazel de okumuyorum,bir yaz tatilinde bir saatlik kanaatle ahkamda kesmiyorum.O boyacı çocuklara 7 yıl öğretmenlik yapamış olarak o mahallede herbir ferdi isim isim tanıyarak yazıyorum.O toplumun eğitime işe ,rehabilitasyona ihtiyacı var bunu yapabiliyormuyuz? Elbette şavşat dışından yapılmaz . O mahallede görev yapan öğretmenlerin duyduğu galiz küfürleri yemedin hiç,sıcak ve birebir uzun süre kalmadında .Tabi sadece çözümsüz kınama ve şikayet oldu seninki sadece boyun kaşıma. Kazın ayağı öyle değil tabi. ilk bakışta çok müthiş insancıl gelen yazı içeriği irdeleninceneler çıkıyor neler gerekiyor tabi şu an oralarda hizmet veren arkadaşlar çok iyi anlıyordur eminim.
Şükran Yılmazlar

Ali Bey’e teşekkürler

Şükran Yılmazlar - 9 Mart 2007
Dile getirdiğiniz konu son derece önemli. Size katılıyorum. Yazdığınız için teşekür ediyorum.
Özgür Duman

ALİ ABİ

Özgür Duman - 8 Mart 2007
DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNE KATILIYORUM BENCE ÜSTÜNLÜK MİLLETİMİZDE DEĞİL ÖZÜMÜZDE OLMALI

Felsefe Üye Listesi