Şavşat Duvar Gazetesi Kadın

Şiddete Maruz Kalan Kadın...

Ayşenur Şahan

Kadın; ya annedir, ya eştir, ya kardeştir veya evlattır. Ama araştırmalar gösteriyor ki şiddete maruz kalan hep kadınlar oluyor.Eğer bir yerde bir suç işleniyorsa faili tek değildir!. Namus cinayeti dedikleri insanlık dışı olayda yalnız kadınlar suçlanıyor.Bu melaneti yapan erkek olunca ‘el kiri” kadın olunca ‘hemen öldürün! ”Olmaz böyle bir şey!!!. Kabul edilmesi mümkün değil!!!.Suç varsa ikisi de suçlu, yoksa hiç biri değil.Evet bu sebeple her yıl dünyada kaç kadın can veriyor araştırmalar gözler önüne sermektedir.

BM Nüfus Fonu'nun tahminlerine göre, dünyada her yıl 5 binden fazla kadın, namus nedeniyle öldürüldü, Türkiye'de de polisin sorumluluk bölgesinde, son 5 yılda töre ve namus yüzünden 1091 cinayet işlendi.

Töre ve namus cinayetleri ile kadın ve çocuklara yönelik şiddetin nedenlerini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Batman'daki incelemelerinin ardından, hazırladığı raporu sunacak.

Komisyon'un raporunda, dünyada ve Türkiye'de çocuğa, kadına yönelik şiddetin nedenleri ve çözüm önerileri yer alıyor. Kadına yönelik şiddet biçimleri arasında en sık görüleni; kadının eşinden, birlikte yaşadığı ya da cinsel birliktelik yaşadığı erkekten gördüğü şiddet...

Raporda, 48 ülkede toplum tabanlı yapılan araştırmaların sonucuna da yer verildi. Buna göre, kadınların yüzde 10 ile yüzde 69'u, yaşamlarının bir döneminde, birlikte olduğu erkekten fiziksel şiddet gördüğünü ifade ediyor.

Ailenin Korunmasına Dair Kanun'un uygulanmasına ilişkin sorunlara işaret edilen raporda, vatandaş, polis ve yargı sisteminin, yasayı kullanmak için yeterince bilgilendirilmediği ve eğitilmediği belirtiliyor.

Rapora göre, kadınlar, genelde eşleri, babaları ve erkek kardeşleri gibi tanıdık kişilerden şiddet görüyor. Şiddet uygulayan erkeklerin ortak özelliği, genç ve düşük gelirli olmaları.

BM Nüfus Fonu'nun tahminlerine göre, her yıl dünyada 5 binden fazla kadın, namus nedeniyle öldürülüyor. Bu cinayetler daha çok Bangladeş, Brezilya, Ekvator, Mısır, Hindistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Fas, Pakistan, İsveç, Türkiye, Uganda ve İngiltere'de görülüyor.

Ayşenur ŞAHAN / 25.02.2006

Bu İçerik 3984 Kez Görüntülendi

Kadın Üye Listesi