Şavşat Duvar Gazetesi Politika

İslam ve Demokrasi

Arda Şahin

İslam ve demokrasi uyuşurmu? Neden islam ülkelerinde demokrasi yok.Neden bir islam ülkesi olan Türkiyede demokrasi tam anlamıyla geçerli olamıyor?ya teokrasi yada militarizim demokrasiyi her daim çimdikliyor.Neden islam ülkelerinde yaşayan halkların demokrasi diye bir talepleri yok.

Velhasıl islam ve demokrasi sözcüklerini yan yana getirdiğiizde sorulacak o kadar çok soru varki;neden, niçin, neden, niçin, sıraladur gitsin.Aslında bu sorualara herkesin bir yanıtı elbette vardır. Konunun uzmanı olan ve ku konuda akıl ve fikir yürüten (!) akademisyenlerden tutunda, uzman olmayan fakat söyleyecek sözü olan herkes islam ve demokrasinin bir arada yaşayabileceğini anlatır durur. Hemide saatlerce... ama benim aklımın almadığı durum şu: Tanrının vahiy yoluyla gönderdiği kuran, tanrıya ibadetin yanında sosyal hayatı yani beşeri hayatı düzenleyen kurallar ve manzumeleri de içerir. Kuran'ın içeriğinin yarıdan çoğu beşeri hayatla ilgilidir. Vahiy yoluyla gelen ve asla değiştirilmesi söz konusu olmayan bu şeri kurallar insanın akıl yoluyla oluşturduğu hukuk i düzenlemelerden üstün tutulmalıdır. çünkü o kuralları ilahi güç vahmetmiştir. İnsanoğlunun düzenlediği hukuki yaptırımlardan önce gelir.

Örneğin faiz haram ise bankacılık kanunu iptal edilip kuran hükümlerine göre ticari hayatı düzenlememiz gerekir. Hırsızlık suçu işlendiğinde kuran'da nasıl bir ceza reva görülüyorsa onu uygulamalıyız.Velhasılıkelam söylemek istediğim şu demokrasiler çağdaş hukuk kurallarıyla işler ve zamanla hukuk kuralları insanların ve toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değiştirilir ,yenilenir ve geliştirilir.Kuran'daki hükümler asla değiştilemeyeceğine göre değişmeyen hükümler toplum değişip geliştikçe o toplumun ihtiyaçlatına nasıl karşılayabilir.

Değişmeyen ve değiştirilemeyen hükümlerin demokrasi ile bağdaşması olanaklımı? Şimdi diyeceksinizki kuran hükümleinin de çağa uygun yorumu vardır. Faiz haramsa haramdır. Hırsızlıkta kol kesilecekse kesilmesi gerek. Mahkemelerde bir erkeğin yerine ancak iki kadının şahitliiğ gerekiyorsa buna uyulacaktır. Artık bunun yorumu olmaz... din için akıl yürütmek olmaz. Bu nedenledirki din (islam dini sözkonusudur)demokasiyle nede çağdaş insan haklarıyla bağdaşır.

Bu İçerik 4450 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Attila Şimşek

İslam demokrasiyle bağdaşmaz ANCAK

Attila Şimşek - 17 Ekim 2007
Hristiyanlıkta demokrasi ile bağdaşmamaktadır . Avrupada reform hareketleri dini despotizm karşısında insan hakkı ve bilim gereği yapılmıştır. Bugün Hristiyan dünyasında , dinin toplumsal hayata müdahalesine imkan vermeyecek düzenlemelerin yapılmış olması sonucu ihtiyaç olduğundan LAİKLİK ortaya çıkmıştır. DİN manevi hayatı DEVLET Toplumsal hayatın yasalarını uygulamaktadır. Yani dinin İDEOlOJİ olmasına izin verilmemektedir. Bizde tepeden inme aldığımız LAİKLİK ilkesine sahip çıktığımız sürece demokrasi gelişir. Burada LAİKLİK İslam dininin ideoloji olarak uygulanmasını engellemekte demokrasiyi korumaktadır. Siyasal islam dediğimiz din ideolojisine göre devleti yapılandırmak ve yönetmek isteyenlerin ilk hedefleri onun için laiklik olmaktadır.
Hasan Büyük

Uyuşmuyor gibime geliyor.

Hasan Büyük - 14 Ekim 2007
Arda kardeşimizin tesbitlerine bende katılıyorum. İslam ve demokrasinin (hatta buna demokratik cumhuriyetide ekleyebiliriz)doku uyuşmazlığı bir gerçektir. Zaten bunun dünyada da bir örneği yoktur. Sadece Türkiyede zorda olsa uyuşabilmektedir. Buda Laikliğin sayesinde olabilmektedir. Bunun içindir ki siyasal islamcılar laikliği her zaman din düşmanlığı olarak görmüşlerdir. Yanlız şu bizi aldatmasın islamcıların, günümüzde demokrasi aşığı,demokrasiyi savunuyormuş gibi gözüküyorlar. Bu takiyyedir. Başbakanımız dememişmiydi “Demokrasi amaç değil araçtır”diye.

Politika Üye Listesi