Şavşat Duvar Gazetesi Politika

Sorumsuzluk

Ertuğrul Törün

1923 yılında Cumhuriyetin kurulması ile birlikte milletin bu yeni idareye alıştırılması çabaları yanında kalkınmaya ağırlık verilmesi ve köylünün kendini bulması ne yazıkki 1938 yılında büyük önder Mustafa KEMAL'in ölümü ile sonun başlangıcı dönemine girmiştir.

Bu dönemde bir tehdit unsuru oluşturan ikinci dünya savaşı badiresi Devletin başında bulunan İsmet İNÖNÜ'yü bu savaşın dışında kalma gayretleri gittikçe katılaştırmış, bir tek adam diktatörlüğü yoluna itmiştir. Mustafa KEMAL'in devletin geleceği menfaatine koymuş olduğu prensipleri değiştirmeye uğraşmış kendi otoritesini hakim kılmak amacıyla toplumun yaşayış tarzı ve dini inanç prensiplerini inkilapdozunu aşarak allak pullak ederek toplumu sindirme politikası gütmüştür.

Bu statükoyu muhafaza gayreti 1950 de sosyal patlamaya dönüşmüş, DP'yi iktidara taşımıştır. Ancak insanlarımızın olaylara dışarıdan baktıkları, oyunun şuursuz seyircisi durumunda oldukları ve mesuliyetsizliği alışkanlık haline getirdiklerinden iktidar hızlı bir çöküş yaşıyarak 1960 yılında hükümet değişimini getirmiştir.

12 mart ve 12 eylül hareketleriyle bir kere daha toplumsal uyanışı sindirme ve ezme politikasıyla insanlar ve toplum devlet ve aile mefhumundan uzaklaştırılması, şuursuz seyirci vasfına çevirip düşünmeyen, araştırmayan eleştirmeyen ve korkan mesuliyetsiz hale getirilmiştir.

Oluşturulan bu sistem içerisinde son olarak DP gibi AKP'nin ekonomideki bilgisiz politikası ile dış siyasette Kemalist ve ulusalcı politikanın aksine belirlenmiş çizginin dışında aciz siyaset izlemesi getirecek mutlak çöküşün ülkemize ve toplumumuza nelere mal olacağını kestirmek mümkün olmasada yakın geçmişe bakmak ışık tutacaktır.

Bu İçerik 650 Kez Görüntülendi

Politika Üye Listesi