Şavşat Duvar Gazetesi Şavşat Gündemi

Geçmişimize ve Geleceğimize Sahip Çıkmak

Naci Demir


Bu güne sahip çıkmak hem geçmişe hemde geleceğe sahip çıkmaktır.

Özelde Şavşat genelde Karadeniz derelerinde yapılan Hidroelektrik Santralleri hergeçen gün çoğalarak artmaktadır. Artvin de 189 tane HES projesi var. Büyük bir stratejinin ön adımları olarak Derelerimizin 49 yıllığına özelleştirilmesi ve HES .nin yapımına başlanması, Sularımızın, dağ, yayla ve meralarımızın ticarileştirilmesi, satılması gibi bir gelişme ile karşı karşıyayız.

Tüm bu gelişmeleri Kadastro sürecinin başlaması zamanında 2005 -2006 yıllarında yapılan Tüm toplantı ve etkinliklerde dile getirdik. Bu konu ile ilgili Şavşat Com un organize ettiği 1000 kişilik Şavşatlılar Harfana Buluşması yapıldı. Sürecin bugün olanlara varacağını konuştuk, paylaştık.

Şavşatımıza Sahip Çıkalım Dedik.

O gün düşündüklerimiz Bugün önümüze geldi.

Durumu Ahvalimiz Ortada....!

Şavşat ta ve Artvin genelinde akciğerlerimiz yok edilmek isteniyor, Damarlarımız kurutulmak isteniyor. Kanımız çekilmek isteniyor.

Tüm bunlar yaşayan canlı organizmanın yok olmasına neden olacak gelişmeler. İnsan, hayvan ve bitkilerin yaşamlarını sağlıklı olarak devam ettirebilmeleri için, havaya ,suya beslenmeye ihtiyaç duyarlar.

Ormanın yeşilliğin olmadığı yerde oksijen olmaz,Suyun ve doğal bitki örtisünün topoğrafik yapının olmadığı yerde biyolojik yaşam biter.

Damarlarımız görevini yapan havzaya bölgeye hayat taşıyan derelerimiz üzerinde yapılacak HES ler ;Hidroelektrik Santralleri Kalbimize ve beynimize kan taşıyan damarlara düğüm atılması ve felç olmamıza ölmemize neden olur.

Havza ve bölgemizdeki gelişmelerde çiçeğin böceğin meyvenin sebzenin bağ ve bahçenin yok olmasına neden olacağı bilimsel veri ve mühendislik ve bilirkişi raporları ileraporlanıp,Bir kısmı Mahkeme Kararları ile durduruldu.

MEYDER, PAPART Derelerin Kardeşliği nin mücadelesine katılan destek olan dayanışma gösteren, bu anlamlı ve onurlu mücadeleyi hukuki olarak destekleyerek Şavşat ın ve Meydancık beldesinin zarar görmemesi doğrultusunda MAHKEME KARARI çıkmasına katkı sağlayan hukukçu ve avukatlarımıza teşekkürler.Yüreğinize sağlık.Bu durum çok sevindirici ama bu sevinç kısa sürebilir. Bunun için artık sorun yalnızca Meydancık sorunu değil Tüm Şavşat ta şu an 18 HES projesi var Suloban dan Merya ya Süles ten Rabat a Vel e Çartulet Çegilli nin deresinsden Kotetiris ten Hantuşet ten Ziyaret ten Zendaba ya Gurnatel den Ankliya ya Mamalenistan Soporo dan Samcela Şavşat merkeze uzanan butun derelerimiz bu proje kapasamında TİGRAT-MANSURAT-PAPART-HANSUYU Bütün irili ufaklı köy dereleri 2 metrelik geniş derin borularla toplanarak HES canavarının doyması sağlanacak Sinkot un Vaçiyet deresine VANAT adlı HES planlanmış durumdadır..

Şimdi dün demokrasiye özgürlüğe ve insanca yaşama sahip çıktığımız gibi ;Bugün dün olduğu gibi Vaçiyetten insan kurtarılır insan verilmez diyenlerin emeklerine saygı için Onurumuz için Şavşatımıza, toprağına, taşına ,ağacına, kuşuna, kızılcığına dutuna, böceğine, çiçeğine, negosuna sahip çıkma kurtarma zamanı;

Nego deyince aklıma sevgili kardeşim rahmetli AYŞEGÜL geldi, kadastro sürecinde canla başla çalıştı mücadele etti. Şavşat sevgisi yüzünde negolar açtırmıştı. Şimdi Gün dereye doğaya çevreye sahip çıkma zamanı.

PAPART'ta Şavşat'ta Ardanuç ta Artvind e Yusufelinde Borçkada ve tüm karadenizde Derelerin Kardeşliği Platformu Hukuki mücadelesini sürdürüyor.

İstanbul, Ankara, Bursa Kocaeli Sakarya illerindeki yaşayan Artvin li hemşehriler haberimiz varmı gelişmelerden,Gitmesekte Gelmesekte O Köy bizim köyümüz dediğimiz Köylerde neler oluyor ?Olanlara seyircimi kalacağız;Birşeyler yapmak gerekmezmi?

İstanbul da Şavşat Dernekleri ve Köyleri biraraya gelmiş bu HES ler Dereler ve Sularımızla ilgili neler oluyor?Ne yapabiliriz ?nasıl beraberce iş yaparız.Nasıl Şavşatımızın doğa ve çevresinin bozulmasına dur deriz diye

çalışmalar yapıyorlar.

Tebrikler Teşekkürler bu çalışmalara emeği geçenlere,

Diğer illerdeki hemşehrilerimize örnek oldunuz

Ne güzel bir Cümle "İstanbul Şavşatlılar Dayanışma Platformu"

Köy dernekleri başkan ve yönetim kurulları

Derneği olmayan köylerin köy meclis temsilcileri

Şavşat Kültür Turizm Derneği Yönetim kurulu bir fiil işin içinde destekliyor.

Yüreğinize sağlık Can dostlar çok anlamlı bir iş için bir aradasınız.

Yapılacak çok iş var ama siz plan proje adım adım ilerliyorsunuz Yolunuz açık olsun .Başarılar.

Sevgi ve Saygılarımla

Naci DEMİR

Bu İçerik 12126 Kez Görüntülendi

Dosya/Görseller

Bu vatana Nasıl Kıydınız Sözüm ona Vatan perverler

Şavşat Gündemi Üye Listesi