Şavşat Duvar Gazetesi Şavşat Gündemi
Şavşat, Şavşat, Şavşat
Şavşat’ı Biliyor musunuz?
Kaç Şavşatlı Şavşat’ı gerçekten bilir? Kendimize sorduk mu ‘ben Şavşat’ı ne kadar biliyor ve tanıyorum?” Sorduysak eğer tatmin edici bir yanıt bulabildik mi? Kendi köyümüz ve çevresindeki köyler dışında Şavşat’ın kaç köyüne gittik. Çok zengin coğrafyamızı bu kadar değersiz kılan yine değerini anlamayan veya anlasak da değerlendiremeyen bizler miyiz?
Şavşat bir Yeryüzü Cennetidir. Ama Bizler bunun gerçekten farkında mıyız?
Şavşat ve köylerinde yaşayan Şavşatlılardan onlarca kat büyük bir Şavşat nüfusu Türkiye’nin dört bir yanına göç etmiş durumdadır. Gerek Şavşat’ta doğan son kuşaklar, gerek dışarıdaki kuşaklar Şavşat’ı fiziki olarak da tanımamaktadır.
Modern yaşam ve bilinç biçimlerine dayalı bir üretim için birçok olanaklara sahip olan Şavşat vadisi, sermaye birikimi ve modern düşüncelere dayalı üretim hedefli projelerle desteklenmiş dinamikler oluşmadığı için ekonomik olarak ve yaşam seviyesi olarak insani ve doğal zenginlik ve potansiyellerinden çok ama çok uzak bir yaşam sürmektedir.
Sermayesiz üretimin mümkün olmadığı günümüz dünyasında Şavşat ilçesinin dünya pazarına sunacağı önemli potansiyelleri bulunmaktadır. Organik gıda, su, su ürünlerine dönük yatırımlar organize olmuş süreçlerle yüksek katma değerli pazarları hedefleyerek Şavşat’ın kaderine dönüşmüş/dönüştürülmüş yoksulluğa ve zorluklara son verebilir.
Yüksek katma değerli pazarları hedefleyen organik temelli üretim için Şavşat tüm olanakları bize sunmaktadır.
Biliyor muyuz?
Farkında mıyız?
Biliyor ve farkındaysak ne yaptık veya yapabildik?
Tüketime dayalı günlük yaşam biçimleri bizleri de yoksullaştırıp-tüketirken, Şavşat’ı yaşanmaz/yaşanamaz hale getiren bir dönemin sonuçları olmaktan çıkıp bugünün nedenlerine dönüştü. Aslında bakımcı, ebe, öğretmen, memur olmak, çok okumuşa sahip olmak çözüm değilmiş. Bugünün Şavşat fotoğrafına baktığımızda açıkça görüyoruz ki; onlar tüketici ve ranta dayalı toplumsal-ekonomik yapının temellerini oluşturmanın ve bizleri tüketici yapabilmenin araçlarıymış.
Şavşat’ın tümüne yayılacak sermaye birikim süreçleriyle tetiklenmiş üretim-ekonomik-toplumsal formlar günümüz açısından elzemdir. Ama bizler bu vizyon ve organizasyonlardan çok uzağız. İçinde bulunduğumuz koşullardan dolayı imkânsız olduğunu varsaysak da Şavşatlıların Üretim-Pazar süreçlerinde ortak akıl projelerinden başka şansı yoktur. Üretim organizasyonları öncelikli olarak ön sermaye süreçlerinin oluşması ile mümkündür. Modern üretimin geliştirilebilmesi için organize edilmiş doğal kaynaklara dayalı ortak akıl projeleri ve turizm kilit araç olabilir.
Günümüz koşullarında Şavşat için gerçek projeler Şavşat koşulları ve insanlarımızla paylaşımı temel alan projelerdir. ‘Hep bena rab bena” diyen akıl ‘Haydan galur huya gedar.” ‘Her koyun kendi bacağından asılur” diyen akıl kendi bacağından asılınca ‘acişti” der.
Evet, Şavşat için ve kendimiz için yeni başlangıçlar istemeli ve başarmalıyız…
Yaşanabilir bir Şavşat için !!!
Doğa ve kültürünü evrensel değerlerle yeniden üreten, koruyan bir Şavşat için !!!
Şavşat’ta evrensel insani değerlerle kaliteli bir yaşam için !!!
Evrensel normlarla organize olmuş üretim-ekonomi altyapısı için !!!
Üreten bir Şavşat için !!!
Yeni başlangıçları gerçekleştirmeliyiz.
Bu düşünce ve vizyonla Şavşat Turizm Limited Şirketi’ni kurduk. Şavşat koşulları, doğamız, kültür ve değerlerimize denk ve yukarıdaki hedeflerimizle uyumlu bir süreci başlatıyoruz. Hedef ve amaçlarımızı sürekli gözeterek, projemizi yürütmek ve başarmak istiyoruz.
Sizlerin katılım, destek ve dayanışması bu projenin başarısı için gerçekten çok değerli ve önemli…
Günlük geziler programımızı 27 Temmuz Pazar günü başlatıyoruz.
27 Temmuz 2008 Pazar günü ilk günlük gezimizle başlangıç programımızda sizleri görmek istiyoruz.
Vel’de bey mezarlarını görmek
Zindandan eve dönüştürülen binanın fotoğraflarını çekmek
Tibet’te sabah kahvaltısı yapmak
Tibet Katedralini ve Camisini görmek
Çisvet, Karavat, Cuvarep, Galkulep, Şavta, Uket, Çermik fotoğrafları çekmek
Galkulep tarihi camisini gezmek
Dere içinde 5km’ye yayılan Çıxta köyünde yürüyüşe katılmak
Çıxta Yaylasını görmek ve yayla yemeği yemek
Örtülü kaya kanyonunu yürüyerek geçmek
Yarasalı mağarayı görmek
Ve Çakolta Kalesini gezmek
İster misiniz?
Pazar günü ‘Örtülü Kaya Kanyonu” adlı ilk Şavşat gezimizi düzenliyoruz.
Gezi programı Pazar günü saat 7:00 da Şavşat ilçe merkezinden araçla hareket ederek başlayacak, akşam saat 19:00 da Şavşat’ta bitecek.
Bilgi ve rezervasyon için lütfen bizi arayın.
Şavşat Turizm Ltd.Şti.
Tel : 517 21 11
www.savsattur.com
Bu İçerik 7937 Kez Görüntülendi