Şavşat Duvar Gazetesi Şavşat Gündemi

Şavşatın Geleceği

Şavşat.com

Şavşat’ın Geleceği, Tüm Şavşatlıların çabalarından geçecektir. Şavşatlıların toprağıyla ilişkisi, kadim hukuku sona erecek...

50 yıldır devam eden ve son 20 yılda meydana gelen aşırı göç, Şavşat nüfusunun azalmasına neden olmuştur. Dışarıdaki Şavşat içerdeki Şavşat’ın onlarca katına ulaşmıştır. Bölge dışında yaşayan ve çalışan insanımız ancak yaz mevsiminde Şavşat’a gitmekte. İlçe yaş ortalaması hızla yükselmekte ve ilçemiz yaşlanmaktadır. Şavşat köylerinde doğum oranları sıfırlanmıştır. Genç nüfus göç veren Şavşat'ta, köy okulları kapanırken, son nefeslerini birkaç köy ve ilçe merkezinde almaktadır.

Sözün kısası Şavşat yok oluyor. Köy yaşamı giderek üretimsiz bir yaşama dönüşüyor, köy yaşamı-kültürü yok oluyor. Göç edenlerin kültürel değişimi biryana Şavşat’ın kendi kültürü de hızla kaybolup gidiyor. Sitemiz tam bu noktada geçmiş ‘ gelecek arasındaki bugün köprüsünde bir işlev üstlendi. 6 küsur yıldır, Kültürümüzü internet üzerinde arşivleme-aktarma, geçmişimizi bugüne taşıma vb. Bu ağır bir sorumluluk, sınırlı olanaklarla yerine getirilmeye çalışılmış-çalışılmaktadır.

Şavşatlıların, Şavşat ve Şavşatlılara ilişkin ortak duygu ve düşüncelerini, Şavşatlı duruş ve bilincini yeniden geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Çünkü;

Şavşat’ın bizlere ihtiyacı var. Şavşat’ımızın bizlerin düşünce ve girişimlerine ihtiyacı var. Şavşat bizden Şavşat için elimizden geleni yapmamızı istiyor. Şavşat’ı, çok seviyoruz. Tanımlayamadığımız bir hasret ve sevgi ile Şavşat’ı yaşıyoruz. Kendimizi Şavşat olarak görüyoruz.

Şavşat’ın yaşaması dışarıdaki Şavşatlıların çabalarından geçecektir.

Şavşat’la ilgili;

Tarihi, kültürel, ekonomik birçok alanda girişim ve etkinliklerin yapılması, projelerin geliştirilip uygulanması gerekiyor. Laf değil iş gerekiyor. Söz konusu olan Şavşat olduğuna göre, Şavşat’ı incelememiz ‘ Şavşat’ın gerçeklerini gündeme getirmemizde gerekiyor. Birçok alanda laftan öte Şavşat ve Şavşatlıları hedefleyen proje ‘ düşünceleri hayata geçirmek için girişimlerde bulunulması gereken ve Şavşat’a gerçekten sahip çıkılması gereken bir dönemdeyiz.

Şavşat’a sahip çıkmazsak, Şavşat'ta bize sahip çıkmayacaktır.

Hayden Harfanaya...

28 Mayıs 2006 Pazar;

Program;

Dernek, şirket ve kişileri, sanatçılarımızı müzik-folklör vb. konularda öneri ve düşüncelerini bekliyoruz. Hep bir ağızdan türkülerimiz söylemeli, şavşat barına tutulmalıyız. Karçal eteklerinden Vaket'ten Saxara'ya, Bilbilana-Cindağına-Arsiyana uzanmalıyız. Mendo ile mi yanyana tutarız barı, Batum'da mı vururuz davulu;

haydeee ço harpanaya

hayden harfanaya

Sanatçı-Grup-Müzisyenleri katılım için organizasyon komitesi ile irtibat kurmaya çağırıyoruz.

Organizasyon;

Organizasyon Komitesi, güvenlik, dağıtım, ulaşım koordinasyonu vb. işlerle ilgilenecektir. Dostlar aslında bu yanyana geliş birbirine ve kültürne hasret insanımızın bir buluşma, beraberlik ve tanışma günü olacaktır.

Kişi, kurum ve kuruluşları birçok konuda sponsorluğa çağırıyoruz. Bu gerçek bir HARFANA olmalı. Olanağı olanlar Artvin Dönerini, Bişi-Lokumu, Poğaçayı, Çinçar şansımız o tarihte kalmıyor ama???, Peynir eritmesini, Ayran-Yoğurdi, Çadıyi, Kekreyi (mansuratın kekresinin tam zamani), daha nalari nalari finanse eder. Bu bilgilerin bize ulaşması-ulaştırılması gerekiyor. Herkes birşey getiremeyebilir. Ama olanağı olanlar ...

100 kilo peynir hazırlandı-yağıda yanında. (savsat.com)

100 kilo civarı Kekreyi(telehaş) toplatıyoruz. (savsat.com)

Sponsorluk ve sorumluluk alacak kişi-kurum ve şirketlerin organizasyon komitesine bilgi vermeleri rica olunur. Özellikle Şavşatlılar Derneği ve köy derneklerine çağrıdır. Fiili katılımınız bu organizasyonda çok önemlidir.

Organizasyon Komitesi

Özcan Öztürk, Naci Demir, Hasan Dursun, Turgay Kurtuluş, Emin Karaosmanoğlu

Katılım Şartları;

Girişte kişi başına 5 ytl ödenecek, içeride her tür organizasyon+yemek Harfana olacak. Girişte ayrıca araç parası ödenmeyecek.

Sponsorluk

Firma ve kişilerin birçok konuda sponsorluk için (reklam vb.) organizasyon komitesi ile iletişim kurması gerekiyor.

Ulaşım;

Kartal - Yakacık - TEM Uğurmumcu yolayrımı girişi, Aydos Ormanı 1. Piknik Alanı - 1. giriş kapısından girilecek.

Küçükçekmece-Şirinevler-Tarabya-Ümraniye-İzmit-Bursa toplanma noktalarını gönüllü hemşerilerimiz-şirket ve kurumlar belirlemeli-bize ulaştırmalı ve ilan etmeliyiz.

Biliyoruz ki;

Almanya'dan, Şavşat'tan, Antalya, Ankara ve daha birçok yerden hemşerilerimiz gelecek. Ama Şavşatlıların yoğun yaşadığı yerlerden toplu ulaşım için araç organizasyonu yapılması gerekiyor. Tüm bu işlere organizasyon komitesi yetişemeyecektir. Ve bunların yerel organizasyonlarla çözülmesi gerekiyor. Herkesi yapabilecekleri ölçüsünde sorumluluğa çağırıyoruz.

Köy dernekleri, Şavşat Derneği ve Vakıfları etki ve etkinlikleri ile katılıma davet ediyoruz. Ulaşım sorunu olanak ve etki çerçevesinde yine hemşerilerimiz tarafından çözülmelidir.

Bu doğrultuda, tüm kişi-kurum ve kuruluşları ulaştırmaya dönük yapacakları organizasyonların bilgilerini ulaştırmaları gerekiyor. Siteden ilan edilecektir.

Kendi araçlarımız ve toplu ulaşım araçları ile kolay ulaşılacak bir orta noktayı özellikle seçtik. Ama yukarıda belirtilen organizasyonlara acil ihtiyacımız var. Kendimize gıpta ile baktıralım.

KADASTRO

Tüm Şavşatlılara Çağrı...

Tüm Partilere, Meclisteki vekillerimize...

Artvin Milletvekillerine Hemen Ulaşmalıyız.

Mecliste Soru Önergesi Vermelerini İsteyelim...

Çünkü Şavşat'taki kadastro sürecinde;

• 1937 kayıtları için ecri misil yani vergi-kiralarına karşılık tapulara, yasaya göre el konacak mı? Ecri misil ödenmediyse tapuya karşılık sayılacak mı? Yasadaki bu maddenin uygulanma biçimi Şavşat’ta çok ciddi sonuçlara yol açacaktır.

• 1940'lı yıllara ait hava fotoğraflarına göre orman alanları kesinlikle ormana-hazineye kalacak mı?

• 20 yıl kullanılmış zilliyetlikler de 100 dönüm üzeri hazineye kalacak mı?

• 10 yıldır ekilmeyen-kullanılmayan alanlar hazineye kalacak mı?

• AB ile yapılan anlaşmalara göre yapılan programda Şavşat kadastrosu çok daha geri sıralarda iken neden öne alındı? Neden uzun süredir yapılmamış kadastro bir anda gündeme girdi ve hemen uygulanır oldu?

• Muhtarlara toprak sahiplerine sormadan kadastroyu anket belgeleri imzaladılar, bu imzalar köylünün onay imzası anlamına mı gelmektedir?

• Kadim köy alanları (yayla-otlaklar-kışla, köy arazileri ve kullanım alanları göller ve dağlık alanlar) asıl sahiplerinin bilgisi alınmadan nasıl kadastro geçecek.

• Artvin’de - Şavşat’ta ne kadar altın vb. ruhsat verildi?

• Şavşat’ta altın çıkarma vb. ruhsat var mı?

• Bu araziler kiralama yada satış yoluyla mı? İşletilecek ve nereler.

• Eski Mera-Köy kanunları ve maden kanunlarına göre madenler üzerinde köylülerin hakkı varken bu haklar tamamen ortadan kalkacak.

• Tapu-kadastro ile kısmi yada tamamen kamulaştırmaların yolu açılacak.

• Otlaklar, yayla ve kışla hatta köy kullanım alanları hazine ve ormana kalacak... Yasa böyle... eski yasaya göre kamu malı ile toprak üzerindekilerin de hakları varken, kadastro ile herhangi bir hak kalmayacak. Bu alanların uluslararası hukukta da geçerli olacak evraklandırma (tapu-kadastro) süreci ile yabancılara satışı ve kiralanması tamamen yasallaşmış olacak.

Gerçi toplu kamulaştırma düşünecek kadar toprak yasal olarak kalmayacak ama...

Köylümüzün toprağıyla ilişkisi, kadim hukuku sona erecek... Hangi siyasi güç bu sorumluluğu üzerine alabilir...

Vatansız kalmak gurbette olmaktan çok daha acı olsa gerek...

savsat.com

Bu İçerik 9943 Kez Görüntülendi

Yorumlar

Metin Gümüş

CENNET Mİ? CEHENNEM Mİ?

Metin Gümüş - 15 Temmuz 2006
Mehmed Akif büyük ozan. Ancak rahmetli bu ülkenin cennet mi,virane mi olduğuna karar vere- meden gitti. İstiklal marşında bu vatan için cennet derken, bir başka şiirinde de “Dolaştım diyarı küfrü/ Hep kaşaneler gördüm/Dolaştım diyarı islamı/Hep viraneler gördüm” demişti. Oysa ki Ahmed Arif “Vay! kurban kim bu cennet vatan için olmaz ki feda/Sen cehennem olsan da bile/ Fedayı kabullenmektir/ Cennet yapabilmek için seni/ Bu yoksul ve namuslu halka” diyerek daha tutarlı bir mesaj vermişti bizlere. Cennettir veya cehennemdir. Ne olursa olsun bu vatan bizimdir. Evet bizim olmasına bizimdir de, biz bu topraklar üzerinde soluduğumuz havadan içtiğimiz suya kadar her türlü tüketimimizde emperyalist tekellerin kasalarına servetler aktarıyoruz. Emperylizmin böylesine iliklerimize kadar işlemiş olduğu gerçeğini görmeyip te, yabancıların satın aldığ birkaç parça taşınmazı ön plana çıkarmak kafa karıştırmaktan başka hiçbir şeye hizmet etmez. 15 TEMMUZ 2006 METİN GÜMÜŞ

Şavşat’ın Geleceği önce tüm Şavşat’lıların elinde ancak, sorun Türkiye’lilerin!...

- 22 Mayıs 2006
Bende Şavşatlıyım. Üç yaşımda iken ailemle göç etmişiz İstanbul’a. hani ya İstanbul’un taşı toprağı altın demişler, bizde öyle deyip gelmişiz. İyi bir yaşam iyi bir gelecek için..Hayat o kadar da kolay olmamış tabiki. Bir tarafta gurbetlik bir tarafta yaşam mücadelesi. Bu yaşam mücadelesi içinde hiç unutmadığım, gidemesem göremesemde hep belirttiğim Şavşat’lı olmamdır.. her fırsatta ve zeminde söylediğim gibi bir “ayrıcalıktır.” Herkes tarafından da kabül gören bir ayrıcalıktır bu ayrıca. Şavşatın sorunu memleketini seven herkesin sorunudur. Önce kendi platformlarında bu sorun tartışılmalı, sonra diğer platformlara taşınmalı.. Çözüm üretilmeli. Yurdun dört yanına öyle yayılmışız ki, ortalığı inletiriz. Yeterki bunu isteyelim ve samimi olalım.... Şavşat’ımıza sahip çıkmak isteyelim. HEPİMİZE KOLAY GELSİN Nevin Kaplan

Şavşat Gündemi Üye Listesi