Şavşat Duvar Gazetesi Şavşat Gündemi

Tigratta Selin Akacak

Ali Yüksel

Bilim ve teknoloji doğayı kavrayamayanların ellerinde her zaman bir ölüm makinesine dönüşmüştür. Kapitalizmin ruhunda ise bilim ve tekniğin kullanımı kar hırsının birer aracından başka bir şey ifade etmez. Kazanç için yapılan her şey ve kullanılan metot ve teknoloji mübahtır.

Şavşat Tigrat deresi islah çalışmasını da bu açıdan görmek gerekir. İktidar partisi AKP zaten çok açık olarak bir sermaye partisi olduğunu gizlememektedir. En azından diğer partilerden bu anlamda daha samimidir. Bu samimiyetin sonucunda oluşan Devlet işleri de kendi içinde müteahhitlere kazanç kapısı olmasına doğal olarak gitmektedir.

Şavşat Tirgat deresine yapılan perde beton bentler yapılması işi gibi bir çok işte düşük teklif veren yandaş müteahhitlere verilirken müteahhitlerin yeterlilikleri yerine iktidar yandaşlıkları baz alınmaktadır.

Yapılan işin yapılma aşamasında gerekli bilimsel dataların elde edilmesi ve uygun fizibilitesi yapılması işi sağlamlık, dayanıklılık, kullanışlılık, ekonomiklik, çevre ve doğaya uyumluluk açısından değil karlılık açısından değerlendirilmiştir.

Bütün bunların sonucu da doğal felaketlerde çaresizliğimizi gözler önüne sermektedir.

Pamukova da yaşanan ve 39 kişinin hayatını kaybettiği 2,Abdülhamit zamanında yapılmış demiryolunda hızlandırılmış treni deneyen mantık Şavşat Tirgat deresi islahı için yapılmış perde beton bentlerde de geçerlidir.İktidar aynı iktidardır mantıkta aynı mantıktır.Örnekleri çoğaltabiliriz ama buna gerek yok.

Ben Şavşat’ta doğup büyüdüm.Tirgat deresinden kaç defa geçtim sayısını bilemem.Derede yüzdüm çocukluğumda.. Çok iyi bilirim tamda Şavşat Minibüs yazıhanelerinin Samcel tarafının durmadan kaynayarak derenin yatağını sürekli daralttığını. Ben asla Samcel tarafındaki zemine güvenerek bir şey yapmam. Yada o zemine güvenebilmem için sağlam zemini bulana kadar kazık temeller çakarım.Buda ekstra maliyet demektir ama Bir Selin den asla değerli değildir.

Büyük şehirlerde kiraların 500-1500 TL olduğu halde asgari ücreti Net 546 TL olarak belirleyenlerin Seline bakışlarının insanlık dışı çizgisini görmek için kahin olmaya hiç gerek yoktur.

Eski zamanlarda yapılan Taşköprüler vardır. Eski zamanlarda bilim ve teknolojide asla bugünkü seviyede değildir. Hala Taşköprülerimiz duruyor ise o günün insanlarının kar değil ihtiyaçlarını baz almaları ve doğal koşulların dikkate alınarak imal edilmeleri sayesinde hala ayaktalar. İşlevleri devam eden 2000 yıllık Taşköprülerimiz hala mevcuttur karadenizde.

Şavşat Tirgat deresinde yaşanan bu küçük çaplı felaketi ileride yaşanacak büyük felaketlerin işareti olarak görmek gerektiğini israrla burada söylemek istiyorum. Borçka barajının ve ileride bitmesi muhtemel Artvin barajının yapılışında çalışan firmalarında yukarıdaki belirlemelerimizin dışında istisna tutulması mümkün değildir. Kar mantığı Bilimsel ve teknolojik çalışmaların üzerinde egemen ise bunun sonucu da büyük felaketlerin habercisidir.Bunun böyle bilinmesi gerekir.

Artvin de inşa edilen barajların zamana yayılacak sonuçları arasında sayabileceğimiz olumlu sonuçları yanında olumsuz sonuçlarını da şimdiden görmek mümkündür.

1.si Baraj bentlerinin arkasında birikecek alüvyonlar doğal doku açısından olumsuz bir sonuçtur.Topografya değişecektir.Düşünsenize Taa Şavşat’tan başlayıp Borçka’ya kadar 100 yıl sonra Vadi içlerinde oluşan setlerin arkasında biriken düzlükleri.

2.si bu setlerin dünyanın hızlı akan nehirleri sıralamasında 3.cü olan Çoruh Nehrinin hızla akmasına sebebiyet veren rakımsal değişimin kısa mesafelerde gerçekleşmesi sonucunda ve karlı dağlarından doğan bereketli derelerden ve Karadeniz’in oluşturduğu yağmur bolluğunda mevcut bentlerin dayanıklılık hesabını yapanların kar mantığı ile yaptıkları fizibilite çalışmalarının ne kadar sağlıklı olabileceği gerçeği nedeniyle Borçka nın ve Artvin in Sular altında kaldığını hiç düşünmek istemiyorum.

Öngörmek önlem almayı sağlayabilir.

Ama size soruyorum Bu siyasi iktidar ve kar mantığı ile bu halkı soyanların öngörüleri sizce ne gibi önlem almalarını sağlıyordur?

Ben açıklayayım:Bir tek şey için önlem alıyorlardır.Karlılık açısından.

Doğacak büyük felaketleri öngörebilecek mantık yok onlarda.Öyle olsaydı eğer Şavşat Minibüs yazıhanelerinin Samcel tarafındaki toprak yapısını incelerlerdi.Benti oraya değil derenin her iki yakasında ki sağlam zeminleri bularak bentleri oralara yaparlardı.

Aynı mantık deriner barajı ve diğer barajlar içinde geçerlidir.

Burada yaşanan küçük çaplı felaketten alınacak çok önemli ders vardır.

Hukuki mücadele başlatılmalıdır. Daha büyük felaketleri önlemek adına. Küçük Selin bunu bizden istiyor. Başka Selinler Yaşasın diye…

16-07-2009 Ali YÜKSEL

Bu İçerik 4039 Kez Görüntülendi

Şavşat Gündemi Üye Listesi