Şavşat ve Kültür-Sanat Fıkralar

tikan gagası

Şener Altun

Selçuk ne güzel yazmış Turandan anıları ama o öylesine yazılmış bir şiir değil tabiki anısı var.
Soner,Turan ,Servet Taban- Erbay, Selçuk, Reşat , Yılmaz, Turgay Gümüş ... vs yani köyda gençlerin çok olduğu zaman. Köyün kooperatifini Reşat abi çalıştırıyor.
Bu gençler aralarında anlaşmış birine bir iyilik yaptıklarında kooperatifte toplanıp adamdan sığtarma yiyorlar. O kışta köyde herkes köpeklerini vurduruyor. Adam hem kovanı getiriyor hemde iş sonunda gençlere sığtarma ısmarlıyor. Yine günlerden birgün Zülküf amca kara iti bağlamış zencire doğru Büyük Avcı Reşat abinin yanına. Bir ıslıkla bütün gençler orada neyse it vurulup sığtarmalar yeniyor.
Karınları doyunca gençler domuz avına gitmeye karar veriyorlar. Turanı ve Selçuk Gümüş’ü götürmek istemiyorlar ama ısrar edince hayde sizda galin diyerlar.
Gençler sayirmeler köğlar sinekli tepe colot derken bir domuz izi bulup takılıyorlar peşine.
İz bunları karniyanın kışlalarına götürüyor. Tabi akşamda olmuş Turgay abi diyorki;
Ola akşam oldi merak ederlar hayden döneğ
Tam avcılar geri dönecek ki TURAN kendini atar yere:
Acımdan öliyerim der ve bayılır. Önce şaka sanırlar ama Turan ın şaka yapacak hali yoktur. Et hayaliyle sabah kahvaltı etmemiş sığtarmada ancağ o kadar idare etmişti.
hadeeee şimdi na olacağ. Soner kışleye girar kurulu hepengidan peynir goruğu bulur yal tenekesinin kenerinde birikmiş kepek arasına sığtarıp Turana yedirur. Turgay abi tikan gagalarını toplar tüylü müylü yedirir. Yılmaz abi biraz doruğ sürgünü kesar turan yeduğca biraz kendina galur ama yürüyemez.
Kükner dallarından sal yapar sağuleyla Turanı bağlarlar. Sürüde sürüde karsniyaya enarlar.
Uzatmayalım karınlarını doyururlar saat olmuştur gece 11. Soner derki hayden gedağ. Bağ Yılmaz- Turgay- Turan - Reşat o zaman bir evin bir oğlu Erbaylar iki kardeşte burda merak edarlar gedağ çıkarlar yola köye galurlarki herkes aramaya çığmış. Bir nizamettin emiy yoğ o çoğdan yatmış. Geride Hiddat ve erdoğan var...
E ogün yediği peynir goruğu ve doruğ dalları turanı bu kadar şişman etti. Bu belli ama tikan gagası ne etti onu bilmam....

Bu İçerik 174 Kez Görüntülendi

Kültür Fıkralar Üye Listesi