Şavşat ve Kültür-Sanat Öyküler

Çağdaş İnsanın Kılavuzu Akıl ve Bilimdir

Müfit Aksakal

Baba annem emekli öğretmendir.Durmadan okur.Ne sorsam yanıtını söyler.
Dün hava çok güzeldi.Baba annem balkonda, büyük babam oturma salonunda gazete okuyor-
lardı.Ben de balkondan çevreyi seyrediyordum.
Birden baba annemin sesi duyuldu:

-Pes be! OLur mu canım?

-Bu çağda böyle yapılır mı?

-Ayıp ayıp!..

-Bunlarda hiç akıl fikir yok mu?

- Nasıl anne baba bunlar böyle?

-Yazık çok yazık be!

-Vah zavallı yavrucuk vah!

Büyük babam oturma salonundan seslendi:

-Hayır ola Leyla Hanım!Ne esip gürlüyorsun, ne oldu yine.Yine neden kızdın?Gazetede okuduğun her habere kızıp duruyorsun. Kızıp durma boşuna,tansiyonun çıkacak!Birazdan yürüyüşe çıkacağız.Bu güzel günümüzü bize zehir etme?
Büyük babamın sorusuna,büyük annem hiç yanıt vermedi. Ancak alçak sesle kendi kendine yine konuşuyordu. Doğru bir davranış değil ama biraz yakınına gittim, ne söylediğini duymak için.
Bana döndü:

-Bak hele yavrum şu habere bak hele! Oku şu haberi de büyük baban da duysun. Anlasın neden kızdığımı, dedi. Haberin başlığı "Doktor Yerine Yatıra Götürülen Çocuk Öldü" idi. Haber başlığının altında da şunlar yazıyordu.

-Çocuğun ateşi yükselmiş. Devamlı başı ağrıyormuş. Durmadan da kusuyormuş. Göğsünde, boynunda, toplu iğne başı büyüklüğünde mor döküntüler varmış. Bazen şuurunu kaybediyormuş. Ensesi sertleşmiş. Boynunu sağa,sola bükemiyormuş.Komşuları çocuğun annesine ve babasına çocuğu doktora götürmesini söylemişler. Onlar doktor da kim oluyormuş deyip doktora götürmemişler. Bir yatıra götürmüşler.

Çocuk ağlaya ağlaya, bağıra bağıra ölmüş. Haberi okuyup bitirdiğimde bu kez büyük babamın öfkeli sesi duyuldu:

-Tuh be!Çocuk menenjitten ölmüş. Cahil ve yobaz anne baba yüzünden ölmüş yavrucuk! Yazık yazık Vah vah! Böyle analık babalık olur mu? Bunlar kendilerini ne zannediyorlar? Bunlar hala orta çağ kafası taşıyorlar, dedi.

Baba annem koltuğundan kalkıp büyük babamın yanına geldi.

-Ne oldu bey? Bak ben boşuna mı kızmışım? Lanet olsun böyle ana babalara,böyle insanlara. Bilime inanacaklarına hala bilim dışı şeylere inanıyorlar. Gerçi bu tür davranışların çoğalmasına şeriat yanlısı yöneticiler de çok büyük katkı yapıyor. Ama anne babalar yönetenlerin değil bilimin ve bilim insanlarının sesine kulak vermeleri gerekir, dedi.Büyük babam:

-Sinirlenip kızmakta haklıymışsın Leyla dedikten sonra bana dönüp şunları söyledi:

-Akıllı kızım benim! Çağdaş insanın kılavuzu akıl ve bilimdir.Akıl ve bilimin dışında bir kılavuz aramak cahilliktir, yobazlıktır. Hele bu anne ve babanın yaptığı ise ağır cezalık bir suçtur.Çocuklarını bile bile ölüme göndermişler. Hasta olan insan doktora gitmelidir yavrum. Şunu unutma ülkemizde her hastalığın tedavisi yapılmaktadır. Habere konu olan çocuğun hastalığının tedavisi yurdumuzun en uzak köşesindeki sağlık kurumunda bile yapılabilmektedir.Çocuğun yok yere ölümüne çok üzüldüm,dedi ve benden Kendi
yazdığım "Beş Duyu" şiirimi okumamı istedi. Ben de aşağıdaki şiiri okudum. Siz de okuyun. Bakayım beyenecek misiniz?

Müfit AKSAKAL
(24 Nisan 2010)

Bu İçerik 300 Kez Görüntülendi

Kültür Öyküler Üye Listesi